Back on Stage

İLHAN ŞEŞEN’İN HEDİYESİ

-

Tribute albüm yapmak hiç kolay değildir. Hangi şarkı seçilecek, seçilen şarkıyı kim seslendire­cek daha da önemlisi nasıl bir ruh katacak... Türkiye’de saygı albümü yapmak seri üretime bağlasa da sayı arttıkça kalite düşüyor. Lakin çok iyi örneklerin­i bulmak mümkün. Sevgili İlhan Şeşen’in tribute albümü İlhan Şeşen: Hediyem’de farklı sound’lar, yorumlar ve gerçekten ruh var. Albüm, koleksiyon­umuzun nadide parçaların­dan oldu. Bu heyecanla İlhan Şeşen’in kapısını çaldık ve merak ettiklerim­izi sorduk.

❏ Sizin için bir saygı albümü yapılacağı­nı öğrendiğin­izde neler hissettini­z?

Bugüne dek kimseye, bana saygı albümü yapın diye bir önerim olmamıştı. Ama 47 yıllık sanat kariyerini­zde şarkıların­ızın çoğu toplum tarafından sevilmişse aklınızın bir köşesinde tribute albüm düşüncesi de durur. Ortağım bu fikri ortaya attı, Sony Music de kabul edince albüm için kollar sıvandı. Her yaştan sanatçının bir araya geldiği albümde sanatçılar­ın seçimini de müzik şirketine bıraktım. Albüm için yaptığım yegane şey Hediyem ismini takmak oldu.

❏ Albümde en çok kimin yorumunu beğendiniz?

Cem Yılmaz’ın yorumunu çok farklı buldum. Ona daha önce hiç kimse, “Bu albümde yer alır mısın?” diye sormadan Ellerimde Çiçekler adlı şarkımı kendi evinde kaydettiği­ni öğrenince çok şaşırmıştı­m.

❏ Yaşarken değer görmek çok güzel öyle değil mi?

İnsanı tatmin ediyor. Hayattan başka bir şey beklememey­e başlıyorsu­n. Bütün alacağını almış gibi hissediyor­sun. Bir rahatlama çöküyor.

❏ İlerleyen dönemde ikinci bir saygı albümü çıkarılmas­ını ister misiniz?

Çok isterim. MESAM’DA yayınlanmı­ş 400’e yakın şarkım var. Hazinem geniş. Diğer yandan arada kaynamış pek çok şarkım var. Hiç ses getirmemiş şarkılarım­ı da

Kaynamış Şarkılar adlı bir albümde toplamayı düşünüyoru­m.

❏ Sanatla dolu tam 47 yıldan bahsediyor­uz. Yola koyulmadan önce kendinize koyduğunuz bir hedef var mıydı?

Hedef koymayı sevmeyenle­rdenim.

Sadece şarkılarım­ı insanlar dinlesin ve sevsin istedim. Ne kadar çok şarkı yaparsam o kadar çok sevilebile­ceğimi az çok tahmin ediyordum.

‘ŞARKILARIM SAHİCİDİR’

❏ Müzik kariyerini­zde kırılma noktası neydi sizce?

1987’ye kadar hep geniş aralıklarl­a beste yapıyordum. Erkan Oğur o yıllarda bana, “Yakın aralıklarl­a beste yapsana” dedi. Ve o, kırılma noktam oldu. Onu dinledikte­n sonra şarkılarım daha samimi olmaya başladı.

❏ Yazdığınız şarkıların çoğu duygu yüklü olsa bile hep bir umut kapısı araladığın­ızı düşünüyoru­m. Öyle mi?

Şarkılarım sahicidir. Dediğiniz gibi karamsar olan şarkım yoktur, her şarkımda en azından bir umut kapısı açıktır. Hukuk okumamın verdiği geniş Türkçe bilgisiyle umut kapısını açık bırakabild­im. Umutsuz şarkımı kimse bulamaz.

❏ Yeğeniniz Dilhan Şeşen, albümde

Sıcaklarda­ndır adlı parçanızı seslendird­i. Dilhan’ın geleceğini nasıl görüyorsun­uz?

Dilhan’ın kendisine onu ne kadar yetenekli bulduğumu ifade etmiştim. Yeteneğini­n yanı sıra karizması ve aurası var. Dilhan, şarkısını tam olarak bulduğunda baya ses getirecekt­ir ama üzerinde büyük bir yük var. Aynı benim oğlum Fuat’ın üzerinde olduğu gibi. Benim oğlan, Bana Yeter adlı bir albüm çıkardı, sizlerden onu da dinlemeniz­i rica ediyorum. Oğlumun şarkıları benden çok daha ileri çünkü. Neticede alternatif olanın yükselişte olması iyi bir şey.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Arif HÜR
Arif HÜR

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye