Back on Stage

MÜZİKAL ZAMAN MAKİNESİ

- Ece ULUSUM

Artık çağ dijital, algoritmal­ar sağ olsun bizi tanıyor ve ona göre hazır listeyi önümüze sunuyor. Ancak keşfetme güdümüzü, benzeri parçaları önümüze ısıtıp ısıtıp koyarak baltalamıy­or mu? Hiç duymadığım­ız tınılarda ve dillerdeki parçaları dinlemek için ayrı bir mesai harcamak gerekiyor. Bu da çoğumuz için zor. Birkaç yıl önce internette Alaska’nın müzik türlerine dair araştırma yaparken karşıma çıkan Radioooo.com uzun zamandır tüm derdime deva. Beni ansızın yakalayan şarkılar bazen çok şaşırtıyor bazen güldürüyor.

2012’de alfabetik, tarihsel dönemlere ve coğrafyala­ra ayrılmış bir müzik listesi hazırlayıp yayınlama fikrini bulan müzisyen Benjamin Moreau hemen işe koyuldu. Konsepti, yapımcı olan arkadaşı Raphaël Hamburger’e götürdü ve aylarca üzerinde çalıştılar. Sitede yer alan haritayı Radiooooo’nun sanat yönetmeni olan ressam Noemi

Ferst tarafından elle çizdi. Üzerine çeşitli grafikler eklendi ve 2013’te halka açıldı. İsimdeki 5 ‘o’ harfi de 5 kıtayı sembolize ediyor.

Moreau’ya ulaştık bize projesini anlattı, “Radiooooo. com merakı ve bilgiyi teşvik etmek, dünyanın güzellikle­rini keşfetmek için adanmış bir müzikal zaman makinesi. Bu akademik bir çalışma değil, tamamen sübjektif. Yani dinlediğin­iz dünyanın tüm müziği değil, Fransız kulakları tarafından yapılan bir eleme var.” Dünyanın tüm müziği değil ancak 40 binden fazla parça var ve üyeler sayesinde sayı her gün artıyor. Aklıma hemen telif sorunu geliyor, zira Youtube’da anında engelleniy­orsunuz bu kadar eserin telif hakkıyla nasıl başa çıkıyorlar­dı? “Telif hakkıyla ilgili her zaman bir sorun var! Ama biz Fransız tabanlı bir web radyoyuz ve yeniden dağıtım kuralların­da Fransız yasal haklar sisteminde­n faydalanıy­oruz” diyor Moreau. Ekbin tüm dikkati Radiooooo’da. Şu an aylık trafikleri 300 binin üzerinde ve bu sayıyı arttırmak niyetindel­er.

10’ar yıllık dönemlere ayrılmış dünya haritasınd­a Türkiye’den de birçok parça var. Kulağınızl­a evrime mutlaka şahit olun. Benim şu sıra favorim 8-Bit bölümü, video oyun müzikleri yer alıyor ve epey eğlenceli.

300 Radiooooo.com’un aylık trafiği

Bu yazıyı yazarken sitede kars,ıma çıkan albümler

 ??  ?? Song of Innocence - David Axelrod (1968), Ai Ga Nakucha Ne - Akiko Yano (1982), Nina & Frederik - Nina & Frederik (1958), Seleccione­s Favoritas De Celia Cruz - Celia Cruz (1952), Kadıköylü - Deniz Kızı Eftalya (1910)
Song of Innocence - David Axelrod (1968), Ai Ga Nakucha Ne - Akiko Yano (1982), Nina & Frederik - Nina & Frederik (1958), Seleccione­s Favoritas De Celia Cruz - Celia Cruz (1952), Kadıköylü - Deniz Kızı Eftalya (1910)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye