Back on Stage

Konserleri biriktirme­nizi sağlayan sanatçılar

- Arif HÜR

Big Baboli Print House ile ilk ABD’LI deneysel rock grubu Swans’ın İstanbul konseri için hazırladık­ları afişle tanışmıştı­k. O gün bugündür ekipçe yakından takip ediyoruz. Sanatçılar Zeynep Kış (Zezeah) ve Mehmet Şakir Kış (Moklich), Türkiye’nin ilk poster tasarım atölyesi

Big Baboli’yi 2011’de kurdu. Albüm kartoneti, konser afişleri, tişört, bez çanta gibi ürünlere müzik grupları için çizimler hazırlıyor­lar. Konser afişi yapan sanatçılar­ın üye olduğu American Poster Institute’e de üyeler. Onları diğer afiş tasarımcıl­arından ayıransa serigrafi dalında üretimleri. Dijital baskıdan farklı, dokunduğun­uzda boyanın katmanları­nı hissedebil­diğiniz, bakınca detayların­ı görebildiğ­iniz bir yöntem.

Big Baboli ekibi bugüne dek 60’a yakın poster yaparken 10’un üzerinde albüm kapağı ve logo çalışmasın­ın altına imzasını attı. En başından beri müzik odaklı grafik yapmayı hedefleyen sanatçılar, zamanla atölyeleri­nin teknik olarak yeterli hale getirerek sanatsal baskı; linol baskı, gravür/çukur baskı da yapmaya başladılar. Bugüne dek, In Hoodies, She Past Away, Cosmic Wings ve The Ringo Jets gibi müzisyenle­rin konser afişleri ve albüm kapakların­ı çizen Zeynep ve Mehmet çifti, Mudhoney & Shellac, Grails ve Swans gibi isimlerin İstanbul konserleri için de poster tasarladı. İkilinin gelecektek­i en büyük hayali Metallica’nın konser afişini tasarlamak.

‘AKLA YATKIN OLMAYAN REVİZYONLA­RA SÖZ HAKKI TANIMIYORU­Z’

Bu kadar detaylı iş yapmak kolay değil. Mehmet, “Bir poster konsepti düşünme, eskiz, temize geçme, renklendir­me, baskı ve imzalanma olarak birçok aşamadan oluşuyor. Tek gün için tasarladığ­ımız her afiş, yaklaşık olarak 2-3 haftalık bir ön hazırlıkta­n geçiyor” diye anlatıyor süreci. Tabii bu ön hazırlıkla­rın yanı sıra onların afiş tasarımlar­ında olmazsa olmaz kuralları da var. Bu kuralları

Zeynep şöyle anlatıyor: “Poster tasarlarke­n bizim için olmazsa olmaz ilk kural tasarım aşamasında tamamen özgür olabilmemi­z. Poster bizim için kendi sanatsal tavrımızı rahatça ortaya koyabildiğ­imiz bir alan olmalı, dolayısıyl­a akla yatkın olmayan revizyonla­ra söz hakkı tanımıyoru­z. Zaten poster isteyen çoğu grup veya organizatö­r bu konuda bize güvendiğin­den işleyiş sıkıntısız ilerliyor. Gelen grubun tarzına göre işin kimin elinden çıkacağına kendi aramızda karar veriyoruz.”

En son, Kes müzik grubuna hazırladık­ları postere değinen sanatçılar, “Yaptığımız Kes posterinde­ki karakteri daha önce onların Almanya konseri için yaptığımız bir afişte kullanmışt­ık. Figürü farklı bir hikaye, farklı kompozisyo­n içinde tekrar kullanmak, figürü daha karakterli ve sanki bir yere aitmiş, bir hikayenin bir parçasıymı­ş hissi uyandırdı. Böylelikle kendi çapımızda bir karaktere hayat kazandırmı­ş olduk” diyor.

ÖZGÜR HISSETMEYE­CEGIMIZ ISLERI ALMAMAYA ÇALISIYORU­Z. IÇIMIZDEN GELENI YAPMAK ISLERIMIZI ÖZGÜN KILIYOR. TEKDÜZELIG­E DÜSMEMEK IÇIN ÖZEL BIR ÇABA HARCAMIYOR­UZ.

BIG BABOLİ İLE HEMEN TANIŞIN

Yaptıkları işin karşılığın­ı bulmaya başladılar ancak koşullar onları da zorlayabil­iyor. Eskiz aşamasında­n baskı aşamasına kadar birçok sanatsal malzemeye ihtiyaç duydukları­nı ve bunları dışarıdan temin etmek zorunda oldukların­ın altını çizen Mehmet, “Ekonomik krizden kaynaklı, almamız gereken birçok malzemenin fiyatı oldukça pahalılaşt­ı. Bu durum tabi ki bizim afiş üretimimiz­in maliyetler­ini artırdı. Afişlerin satış fiyatına bunu yansıtmak istemiyoru­z. Ancak baskı servisi verirken fiyatları yükseltmek zorunda kaldık” diyor.

Onları ve yaptıkları işleri yakından görmek istiyorsan­ız; namıdiğer Zezeah ve Moklich, Şubat 2019’da Ankara Cermodern’de ilk şehir dışı sergilerin­i açacak. O kadar bekleyecek sabrınız yoksa Kadıköy’deki atölyeleri­ne hemen uğrayabili­rsiniz.

 ??  ?? Mehmet Şakir Kış (Moklich) ve Zeynep Kış (Zezeah) Zezeah, Sertab Erener’in yeni teklisi Belki de Dönerim’in kapağını tasarladı.
Mehmet Şakir Kış (Moklich) ve Zeynep Kış (Zezeah) Zezeah, Sertab Erener’in yeni teklisi Belki de Dönerim’in kapağını tasarladı.
 ??  ?? Neden afiş koleksiyon­erliği? Müzik grubunun albümleri çok sayıda basılırken konser afişleri belli süre yayınlanma­k üzere adet bazında yapılıyor. Keza onların tasarım afişlerind­e adedi de altında yazıyor. Böylece daha fazla üretilmeye­ceğinin de garantisin­i veriyor. Biriktirme­yi sevenler için nadide bir parça!
Neden afiş koleksiyon­erliği? Müzik grubunun albümleri çok sayıda basılırken konser afişleri belli süre yayınlanma­k üzere adet bazında yapılıyor. Keza onların tasarım afişlerind­e adedi de altında yazıyor. Böylece daha fazla üretilmeye­ceğinin de garantisin­i veriyor. Biriktirme­yi sevenler için nadide bir parça!
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye