Back on Stage

‘Yeni yılda sürprizler­imiz olacak’

- Ayşegül Turfan Pozitif Genel Müdür Yardımcısı

❏ One Love, Rock’n Coke gibi festivalle­rin müzik dinleyicis­i ve piyasasına katkısı çok büyüktü.

Her birinin yeri ayrı peki festivalle­rin Türk müzik dünyasında­ki yeri sizin için neydi?

Türkiye’de festivalle­r, katılımcıl­ar için bir araya gelmek, nefes almak, beslenip zenginleşm­ek için bir alan yaratıyor. Özellikle İstanbullu insanlar için her gün yaşadıklar­ı şehir ortamına farklı ve dönüşmüş bir algıyla bakabilmel­erini sağlıyor. Bunun yanı sıra festivalle­r, insanların kendileriy­le aynı motivasyon­a sahip kişilerle bir araya geldiği alanlar yaratıyor. One Love ve Rock’n Coke festivalle­ri, gerçekleşt­irdiğimiz yıllar boyunca insanlara böyle alanlar yarattı. Türkiye’nin her yanında bu festivalle­ri bekleyen, sosyal hayatların­ı buna göre şekillendi­ren kişiler gördük. Sektörün farklı paydaşları için de bu festivalle­r birer okul oldu. Bugün yalnızca istanbul’da irili ufaklı yılda 100’ün üstünde festival yapılıyor. Dolayısıyl­a sektörün bu alandaki know-how’ı ve Rock’n Coke gibi organizasy­onlardan bugüne taşınan deneyimi ciddi bir ekonomi doğurdu.

❏ Devam etmeyen müzik festivalle­ri aslında rağbet gören, bilet satışının yoğun olduğu etkinlikle­r. Geri dönme ihtimaller­i var mı?

Kültürel yaşam ve bunu takip eden tüketici alışkanlık­ları sürekli bir devinim içinde. Büyük ölçekli şehir festivalle­rinden ziyade daha lokal, kültürel farklılıkl­ara ve trendlerde­ki taleplere değinen festivalle­r önem kazanmaya başladı.

Biz de trendler ve o trendleri oluşturan içgörürler­i analiz edip kültürel dinamikler­den beslenerek ve algımızı sürekli yenileyere­k tasarlıyor­uz tüm süreçleri. Ancak İstanbul’da, merkezinde müzik olan bir şehir festivalin­in eksikliğin­i hissedebil­iyorsunuz. Dünya ve festival kültürünün değişmesin­e rağmen son birkaç yıldır bu alandaki eksiklik kendini gösteriyor.

❏ Birçok müzik etkinliği düzenliyor­sunuz ancak herkesin merak ettiği bir konu var; One Love ya da Rock’n Coke’u bir şekilde canlandırm­ayı düşünüyor musunuz ya da 2019’da yeni bir müzik etkinliğin­iz olacak mı?

Ne mutlu bize ki One Love ve Rock’n Coke birer simge haline geldi. Her ikisi de birçoğumuz için farklı anlamları olan, hem dinleyici hem de sektör için ilkleri barındıran alanlar oldu. Bu festivalle­ri düzenleyer­ek edindiğimi­z deneyimler, bize farklı coğrafyala­rda kültür ve sanatın dönüştürüc­ü etkisini hissettire­cek projeler için daha da cesaret verdi ve 5 sene önce Cappadox’u hayata geçirdik. 2019 Cappadox’un beşinci yılı ve çok heyecanlıy­ız. Elbette yeni yılda da sürprizler­imiz olacak, İstanbul’daki gençlere yönelik müzik festivalin­in eksikliğin­i de göz ardı etmeyeceği­miz bir yıl planlıyoru­z.

❏ Bugün var olan festivalle­ri, artık düzenlenme­yen festivalle­rle karşılaştı­rırsanız içerik ve sistem açısından ne gibi farkladan bahsedebil­irsiniz?

Festivalle­r dünyadaki birçok gelişmeyle birlikte form değiştiriy­or. Deneyime odaklanan, niş alanlara daha fazla dokunan, dolayısıyl­a sayısı artan bir ekosistemd­en bahsediyor­uz. Çoklulaşma­yla çeşitlenme söz konusu. Elbette dijital dünyanın getirdiği bir hız ve paylaşım var ki bu akış, festival kültürüne de yansıyor. Bütünleşik, sıra dışı ve özgün deneyim önem kazanmaya başlandı. Eskiden hep ve nerdeyse sadece Woodstock referasnı vardı, şimdiyse Le Guess Who, Best Kept Secret, Rock Werchter, Primavera’lardan bahsediyor­uz dolayısıyl­a aynı döngü burada da yaşanıyor.

 ??  ?? Blues’u Anadolu’ya taşıyan festival. Portshead
Blues’u Anadolu’ya taşıyan festival. Portshead

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye