Back on Stage

‘Toplama bir çanta gibiyiz’

- Arda AŞIK

Müziğin kolayca ulaşılabil­ir olduğu günümüzde eskisi kadar yeni grup keşfetmek artık havalı değil. Zira her birimizin listesinde adını artık ezberleyem­eyeceğimiz kadar yeni grup var. Bu nedenle listelerin adını hatırlarke­n, müzisyenle­rin adını hatırlayam­ayan ilginç bir nesil geliyor. Ancak müzikleriy­le adını hatırlatac­ak kadar etkili olabilen sağ kalıyor. İşte o gruplardan biri Banfi. 4 yıl önce Doğu Londra’da kurulan pop rock grubu döndüre döndüre dinledikle­rimizden.

Yeni Ep’leri The Marlow da yayınlanın­ca merak ettiklerim­izi sormak için mail attık, anında “Çok seviniriz” diye döndüler. Banfi’nin Back on Stage’le sohbetinde­n ortaya karışık bilgileri aktarıyoru­m. Grubun davulcusu Aaron Graham, grubun isim babası olduğunu söylüyor. Öyle pek bir hikayesi yok, isim vokal Joe’nun soyadı. Kulağa efsanevi bir canavar adı gibi geldiğinde­n ve yazıya dökünce havalı göründüğün­den seçilmiş. Klasik soru; birinin isimle grupta ön plana çıkıp çıkmadığın­ı sorunca “Umrumuzda değil ancak nedense buna dair biraz fazla soru alıyoruz” diyor.

‘HAREKETE GEÇİRMEYE ODAKLANDIK’

Hiç dinlemeyen­iniz varsa; yeni Ep’yi ya da Youtube’a Happy When You Go’yu dinlesin.

Birkaç saniyede hemen alacaksını­z müzikteki hüzünlü ama umutlu havayı. Önceki albümünde duygulara dokunan, ikilem yaşatan hava yoğun olarak hissediliy­ordu. Ancak bu yorumumuza Aaron, “Siz müziğimizi eğlenceli melankolik gibi tanımlayab­ilirsiniz ama yeni kayıtlarım­ızda insanları, duygusal olduğu kadar fiziksel olarak da harekete geçirmeye odaklandık” diyor. O değil, bu değil. Öyleyse “Nedir müziğinizi­n tanımı?” dediğimizd­eyse “Çok zor. Sonuçta insanları hareket ettirecek şarkılar yazmaya bakıyoruz” diye cevap veriyor. Açıkçası hareket ettirecekl­eri tek şey eski sevgiliye dair anılar zira olabildiği­ne duygusalla­r...

‘İYİ ŞEYLER ŞART DEĞİL’

Söz ve müzikleriy­le olduğu kadar klipleri de dikkat çekiyor. Kimi zaman bir klipte grup üyelerinin bir gününe şahit oluyorsunu­z kimi zaman da buram buram ayrılık acılarına. Görsel açıdan da oldukça izlesinler ancak karşılığın­ı buldukları pek söylenemez. Olayı nedir bu grubun? Tüm bu fikirlerin altında ne olduğunu sorunca aldığımız yanıt oldukça ilginç. “Aşk ve zaman şarkılarım­ızın sözsel tarafını çokça etkileyen iki farklı tema. Ancak sadece bireysel şeyler değil. Birleşik Krallık’taki siyasal iklim örneğin, yeni albümüzdek­i bazı sözlerin altında bu yatıyor” diyor. Joe Banfi’nin sıkı bir okur olmasının liriklere katkısı büyük. İşin müzikal kısmına gelirsek “Toplama bir çanta gibiyiz” diyor Aaron; “Tom Waits’ten Michael Jackson’a, Glenn Campbell’dan The 1975’a her şey...”

En başta söz ettiğimiz sıkıntılar­ı konuşurken Aaron, anlık değişen playlist deryasında, piyasaya iyi bir şeyler sürmenin çok da şart olmadığını düşünüyor ve sözlerine şöyle devam ediyor;

“Ya birçok kalitesiz albüm ya da tek birçok iyi albüm çıkararak şöhrete ulaşılabil­ir. Piyasadaki anlık durumda olağanüstü stratejile­r ya da planlamala­r olduğunu düşünmüyor­um.” Dijital ortamlara böyle laflar edince “Peki Spotify’da global top 10’a girmek nasıl hissettiri­r?” diye sorunca duraksamad­an yanıtlıyor, “Bu iyi iş çıkardığın­ız anlamına gelir, bayağı iyi olur yani! Ancak top 10’a pek yaklaşamad­ık. Bu şimdilik bir hedef.”

Banfi’nin son Ep’sini dinleyin, bir bakarsınız yerli sahnelerde görürürüz zira onlar da Türkiye’ye gelmeyi çok istedikler­ini ve siz okularımız­a selamların­ı ilettikler­ini defalarca söylediler.

84.475 Banfi’nin Spotify’daki aylık dinleyici sayısı

 ??  ?? 2018 The Jack Powell
2018 The Jack Powell
 ??  ?? 2018 The Marlow
2018 The Marlow

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye