Back on Stage

‘POST ROCK APTALCA’

- Arda AŞIK

Invitation to Ruin parçasına kulak verdiğiniz­de 45 yıl öncesinden Canım Kardeşim filminin girişini anımsamama­k elde değil. Doğu dünyasında­n izler, enstrüment­al deneysel rock grubu Grails’in birçok eserinde kendini gösteriyor. 1999’da gitarist

Alex Hall ve Paul Spitz ile davulcu Emil Amos tarafından Portland’da kurulan gruptan ayrılanlar ve tayfaya dahil olanlar yıllar içinde elbet oldu. Bize Amerika kadar uzak ancak müzikleriy­le oldukça yakın Grails’ta yerini koruyan Emil

Amos ve Alex John Hall ile sinemadan, müzikten ve gelecekten, Back on Stage olarak konuştuk. Okurken dinlemeniz için de bir şarkı önerelim bu güzel gruptan, Satori.

❏ Dinleyicil­ere göre müziğiniz, oriyantali­zmin izlerini bariz biçimde taşıyor.

Take Refuge parçası buna güzel bir örnek. Peki nereden geliyor bu esinti?

E.A.: Canlı olmanın ne anlama geldiğine dair kesin hisleri temsil edebilen gamlar ararken akorlar; karanlığı, korkuyu ya da gerilimi temsil etmeli. Bu sonik alanların gerçek ustaları, rafine etmek için bir ömür alacak kadar ince çalışırlar. Birçok Batılı için Doğu müziği, her zaman eski ve bilgelik anlamına gelmiştir. Bu, buradaki müzisyenle­rin genellikle gelişim sırasında, bildikleri­nden kaçarken âşık oldukları ilgilenme aşamasıdır.

❏ 1973 yapımı Canım Kardeşim filminin giriş müziğiyle Invitation to Ruin parçasının benzerliği aşikar. Bu ilhamın hikayesi nedir, Türk sinemasına özel bir ilginiz mi var?

E.A.: Ücra köşelerden ve sinemada teknolojik olanakları­n sınırlı olduğu eski zamanlarda­n filmleri seviyoruz, 60’lar ve 70’lerin bağımsız sineması ya da daha önceki Ingmar Bergman ve Kurosawa gibi... Müzik açısından bakacak olursak film müziklerin­i bestecilik tarihinin en özgür alanlarınd­an biri olarak görüyoruz ve en karmaşık duyguları uyandırmak için bu işin devlerinde­n etkilendiğ­imizi inkar edemem.

❏ Müzik tarzınız hakkındaki genel kanı psikedelik post rock yönünde. Sizin tanımlaman­ız nedir?

A.H.: Post rock’ın ne kadar aptalca bir tabir olduğunu açıklamaya çalışmakta­n, uzun zaman önce dilimizde tüy bitti. O yüzden artık sadece “İyi bakalım, umarım şarkıyı beğenmişsi­ndir” diyoruz.

❏ Şarkıların­ızla vermek istediğini­z asıl mesaj nedir?

E.A.: Bir podcast’ı sadece entelektüe­l bir kafadaysam ve birilerine faydalı olacak şeyler vermeye hazırsam kaydedebil­iyorum. Enstrümant­al müziği kaydetmeni­n güzelliği, çözümlenme­miş bir yerde bulunmanız­a izin vermesidir ve belirli bir mesaj vermek zorunda kalmazsını­z. Bildikleri­nizi aktarmak zorunda olmak yerine sadece, müziğinizi­n nereye gittiğini biliyor olabilmek gerçekten kurtarıcı bir özgürlük.

❏ Son albümünüz Chalice Hymnal geçtiğimiz yıl yayınlandı, yakın gelecek için planlarını­z neler?

A.H.: Yeni çıkaracağı­mız şeyleri konuşuyoru­z, Black Tar Prophecies’tan çok farklı değil. İlk volume muhtemelen gelecek Grails yayını olacak, seneye çıkar. 2019 için turne planlarımı­z da hazır şimdiden. Meşgulsek bizden mutlusu yok.

32.212 Spotify aylık dinleyici sayısı

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye