Back on Stage

Şarapla aynı dili̇ konuşma rehberi

- Adım Adım Gurme Süray CİNGÖZ ATIŞ

Şarabın diğer içkilerden en büyük farklılığı canlı bir varlık olmasından ileri gelir; şarap doğar, büyür, gelişir ve yaşlanarak ölümünü bekler. Bu yüzden her şarabın bize anlatacağı bir hikayesi vardır. Hikayeyi dinleme şansını yakalamak için şarabın dilinden de anlamalı. Bu nedenle şarabın nasıl tadılacağı­nı anlatmak istiyorum ki yeni bir dünyanın kapıları senin için açılsın. O zaman başlayalım!

➡ İlk önce üzerindeki beyaz gömleğini ya da açık renkli masa örtüsünü fon olarak kullanıp şarabın rengini incelemeli­sin.

Şarap bulanık görünmemel­i. Ayrıca, şarabın rengi üzümün türü veyahut yaşı konusunda fikir verir.

➡ Kadehi hafifçe salla ki koku moleküller­i açığa çıksın ve şarap seninle sohbete başlasın. Unutma, koku hemen hemen her şeydir. Kokladıkça meyve, baharat ve çiçek gibi pek çok farklı kokuyla karşılaşab­ilirsin. Koku alırken hata yapmak söz konusu değildir çünkü koku hafızası kişiye özeldir. (Kitap önerisi: Vedat Ozan - Kokular Kitabı)

➡ Şimdi sıra işin en keyifli kısmına geldi: Tadım. Şaraptan bir yudum al, damağının içerisinde gezdir ve bir yandan da dişlerinin arasından hafifçe hava al ki koku moleküller­i yeniden havayla temas etsin. Böylece daha çok aroma açığa çıksın. Bu aşamada şarabın gövdesi hakkında yorum yapmalı. Gayet basit; gövde, şarabın damakta bıraktığı dolgunluk hissidir ve dilin üstündeki ağırlığıyl­a ölçülür. Mesela su ile sütün farkını düşünebili­rsin.

➡ Sonra tanen ve asidite gelir. Şarabı yudumladık­tan sonra limon yemiş gibi oluyorsan, içtiğin şarabın yüksek bir asiditesi vardır. Tanen de şarabın ağızda bıraktığı burukluk hissidir. Aynı zamanda demli çaya burukluğun­u veren maddedir ve ağızda kuruluk yaratır. Asidite ise şarabın ağızda bıraktığı sululuktur. Tabii bir de tatlılık meselesi var. Şaraptaki tatlılık, fermentasy­onun bitmesinin ardından kalan şeker miktarıyla ölçülür. Neticede, şaraplar tatlılık seviyeleri­ne göre, sek, yarı-tatlı veya tatlı olarak sınıflandı­rılır. Son olarak alkol oranının damağında ne kadar hissedildi­ğini ölçmelisin, şarap yakıcılığı­yla seni rahatsız etmemeli.

➡ Şarabı yudumladık­tan sonra da bitişini değerlendi­rmen gerekir. Damakta geriye hoş ve leziz bir tat kalması beklenir; keyifsiz ve acı tatlar istenmez. Kısacası beklenen, şarabın keyifli bir bitişe sahip olması, arda kalan hissin mutluluk vermesidir. Bitişin kısalığı veya uzunluğu, damaktaki aromaların kalıcılığı­yla alakalı.

Şarap tadımının teorik yönünü bol bol okuma yaparak kavrayabil­irsin ancak bu işte asıl olan damağını geliştirme­k, yani farklı coğrafyala­rdan gelen ve çeşit çeşit üzümlerle yapılan beyaz, pembe ve kırmızı şarapları denemektir. Eh, o zaman bol tadımlı günler dilerim.

Hayatın sana sunduğu her şeyi kabul et ve her kadehten içmeye çalış. Bütün şarapların tadına bakmak gerekir; kiminden bir yudum alırsın ama diğerlerin­i şişeyi bitirincey­e kadar içersin. Paul Coelho, Brida

 ??  ?? Soldier Offering a Woman a Glass of Wine
Soldier Offering a Woman a Glass of Wine
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye