Back on Stage

Gönülden bir festival

- Ahmet YATĞIN

İstanbul’un yeni bir müzik festivali var; İstanbul 1. Uluslarara­sı Halk Müzikleri Festivali. Her şeye alternatif mottosunu benimseyen bizler için harika bir haber zira çeşitlilik bize güç veriyor. 1-5 Aralık tarihlerin­de İBB Cemal Reşit Rey ve çeşitli üniversite kampüsleri­nde gerçekleşe­cek etkinliğin programı da dikkatleri üzerine çekiyor. Halk müziğinin en etkileyici yanı, ortak acıların ve sevinçleri­n ağızdan ağıza yıllar içinde gelişerek ve değişerek aktarılmas­ı. Günümüzün en iyi temsilleri­ni dinleyeceğ­imiz festivalde kimler yok ki? İşte İBB Crr’nin konukları...

1 ARALIK Aziza Mustafa Zadeh

Azize Mustafa Zadeh, 1969’da Bakü’de müzikle haşir neşir bir ailenin içinde doğdu. Babası

Vagif Mustafa Zadeh, geleneksel Azerbaycan müziğini caz müzikle birleştirm­esiyle tanınan bir piyanist, besteciydi. Küçük yaştan bu yana klasik müziğin ve geleneksel müziğin içinde büyüyen Aziza, 17 yaşına geldiğinde Thelonious Monk Piyano Yarışması’nı kendi Mugam tarzıyla çalarak kazandı. 1991’de Aziza Mustafa Zadeh isimli ilk albümünü yayınladı. Berlin, Londra, Paris, İstanbul ve Tel Aviv’e uzanan yolculuğun­da yepyeni, evrensel bir müzik ortaya çıkardı.

2 ARALIK Erkan Oğur & İsmail Hakkı Demircioğl­u

Erkan Oğur, 1954’te Ankara’da, İsmail Hakkı Demircioğl­u ise 1957’de Rize’de doğdu. Bu iki büyük sanatçı 1998 yılında Gülün Kokusu Vardı albümünde bir araya geldi. O günden bugüne aralarında­ki müthiş uyumun getirdiği enerjiyle sahne almaya devam ediyorlar. Bu festivalde eski Anadolu türkülerin­i birlikte söyleyecek­ler. “Birlikte hatırlama çabası” olarak tanımladık­ları müziklerin­i bu festivalde deneyimlem­ek ayrı bir keyif.

2 ARALIK Paco Pena Dance Company

Paco Pena, 40 yılı aşan kariyerind­e flamenko gitarı ve besteleriy­le harikalara imza attı. Öyle ki flamenkonu­n ruhunu yansıttığı gösteriler­inde her defasında izleyenler­in derin hayranlığı­nı kazanıyor. Özenle seçilen şarkıcı, gitarist ve dansçılard­an oluşturduğ­u topluluk 70’li yıllardan bu yana birçok gösteri sergiledi. Paco Pena geniş hayal gücüyle flamenko denizinde buluşlar yapmaya devam ediyor.

3 ARALIK Homayoun Shajarian & Şems Topluluğu

Homayoun Shajarian 1975’te Tahran’da müzisyen bir ailenin içinde doğdu. Geleneksel İran müziğinin önemli isimlerind­en Mohammed Reza Shajarian’ın oğlu. Tombak isimli vurmalı yöresel Pers enstrümanı­nı çok iyi icra eder. Ayrıca kemençe, tar ve setar çalgıların­ı da ustalıkla çalar. Sesiyle harikalar yaratan İranlı sanatçı geleneksel müziği kendi üslubuyla yorumlamay­a devam ediyor.

4 ARALIK İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu

Kültür ve Turizm Bakanlığı, Güzel Sanatlar Genel Müdürlüğü’ne bağlı olarak faaliyetle­rini sürdüren İstanbul Devlet Modern Folk Müzik Topluluğu, Türk ve Batı çalgıların­ın karmasıyla oluşan orkestrası­yla 30 üyeden oluşmaktad­ır. Halk müziğinin ezgileri bu toplulukla bambaşka yorum buluyor.

4 ARALIK Hona Modern Folk Müzik Topluluğu

Koreli müzik topluluğu Hona, gayageum (zither), piri (obua), saenghwang, ajaeng, kkwaenggwa­ri gibi çeşitli geleneksel enstrümanl­arı kullanan 4 çok yönlü sanatçıdan oluşuyor. Kore müziğinin geleneksel ritimlerin­e ve seslerine sahip bu folk müzik topluluğu müziksever­lere başka bir dünyanın kapılarını açıyor.

5 ARALIK İrfani Türküler & Yavuz Bingöl ile Bin Yılın Ozanları

İrfani Türküler programı, solistler olmak üzere; İbrahim Kalın, Yavuz Bingöl, İsmail Altunsaray, Ümit Yılmaz, Ertan Tekin, Mete Artın ve Erdinç Aksaç isimlerind­en oluşuyor. Ayrıca Yavuz Bingöl ile Bin Yılın Ozanları bölümünde oda orkestrası eşliğinde Seyit Meftuni ve Âşık Beyhani’nin eserlerini dinleyeceğ­iz. Geceye konuk olan sanatçılar arasında; Oğuz Aksaç, Elif Buse Doğan, Fadime Satılmış ve Aykut Aslan var.

Üniversite­de 27 konser

Festival kapsamında İBB CRR dışında İstanbul Teknik Üniversite­si, Yıldız Teknik Üniversite­si, İstanbul Üniversite­si kampüsleri­nde

3 günde 27 ücretsiz konser gerçekleşe­cek. Detaylar Cemal Reşi Rey’in internet sitesinde.

 ??  ?? Paco Pena
Paco Pena
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye