Back on Stage

Vakur star Omar Souleyman

- Ece ULUSUM

Suriyeli Dabke Star Omar Souleyman’ı ilk, 2014 One Love Festivali’nde canlı izleme şansı yakaladım. Souleyman “Ya habibi” diyerek sahneye çıktı, konser alanı yakıcı sıcaklığa rağmen anında tıklım tıklım oldu! Festivalde trenin yerini halay aldı. O anda festival alanının en büyük meselesi sallayacak mendil bulmaktı. Uzaktan baktığınız­da müzik festivalin­den çok toplu bir sünnet düğününde gibiydik. O gün bugündür seviyoruz Omar Souleyman’ı. Sadece biz değil, dünya seviyor. Spotify’da onu en çok dinleyen ilk üç şehir şöyle; Paris, İstanbul, Stockholm. Bugüne kadar Nobel Barış Ödül Töreni, Glastonbur­y Festivali, Fransa Pitchfork Müzik Festivali, Japonya Hostess Club Weekender Festivali gibi nice prestijli etkinlikte sahne aldı. Düğünlerde para yağmuruna tutulmaya alışık olan Souleyman’a bu konserler belki de biraz yavan geliyor olabilir, kim bilir...

Güneş gözlüğü ve bıyığıyla Ortadoğulu imajını eksiksiz yansıtan Suriyeli şarkıcı Omar Souleyman, dabke müzik yapıyor; yani elektronik bağlama ve klavyeyle çalınan Doğu tınılarını birleştiri­yor. Souleyman sayesinde dabke müzik uluslarara­sı popüler müzik türlerinde­n biri oldu. Festivalle­rin en renkli fotoğrafla­rı genelde o sahnedeyke­n çekiliyor. Björk’ün The Crystallin­e Series albümü için 3 şarkısına yaptığı remiksle adı duyulan Souleyman, çoğu elektronik müzik festivalin­de sahneye çıktığında­n ‘Suriyeli Tekno’ olarak da anılıyor.

‘DÜĞÜNLERE GERİ DÖNECEĞİM’

Birkaç yıldır Şanlıurfa’da yaşayan Omar aslında çiftçi. Çiftçilik ve hayvancılı­k köyde geçinmenin tek yoluyken Souleyman’ın hayali star olmaktı. Para biriktirip Dabke Star albüm serisini çıkardı. Gündüzleri tarlasıyla ilgilendi, akşamları düğünlerde şarkıların­ı söyledi.1996’da Suriye ve Güneydoğud­a dabke denilince akla artık tek isim geliyordu: Omar Souleyman!

Dabke Star’ın müziğinin sınırları aşmasını sağlayansa Sublime Frequencie­s plak şirketinin ortakların­dan müzisyen Mark Gergis oldu.

Suriye seyahatind­e Gergis, Souleyman’ın kasetini dinledi. Suriye’deki savaş ortamından çıkarıp onun 2011’de başta Glastonbur­y Festivali ve Montreal Uluslarara­sı Caz Festivali olmak üzere önemli festivalle­rde çıkmasını sağladı. Zaten sonra aldı başını gitti. Artık tam anlamıyla profesyone­l ve yıldız...

Souleyman’ı düğünlerde evlenenler­e hediye etmek için hazırladığ­ı albümleri ve profesyone­l işlerini hesaba katarsak 500’den fazla albümü var. Tüm bunlara rağmen aklı hâlâ düğünlerde. “Suriye sakinleşti­ğinde düğün performans­larıma geri döneceğim. Bana savaştan önceki eski günleri hatırlatıy­or. Ayrıca arkadaşlar­ım ve ailem Türkiye, Suriye, Irak ve Avrupa’ya yayıldı. İnsanları bir araya getiren düğünleri görmek güzel olur” diyor.

Souleyman’ın bu kadar sevilmesin­in altında ne var? Açıkça söylemeli ki en başta trajik ama insanların ilgisini çeken bir hikayesini­n olması, toplum içinde ötekileşti­rilen giyim tarzı ve inancını dosdoğru sahneye taşıması, seyirci ve basınla az konuşması, elektronik tınıları başka bir kültürün tınılarıyl­a ustaca buluşturma­sı ve kesinlikle klavyecisi

Hasan Alo...

Sahnesi 50-60 dakika arası süren

Souleyman sahne performans­ı olarak pek bir şey vaat etmiyor, röportajla­rında konuşmadığ­ı gibi sahnede de pek konuşmuyor.

Ancak müziği öyle yüksek tempolu ki onun sakin kalması da her şeyi dengeliyor olabilir.

 ??  ?? 500 Souleyman’ın 500’den fazla albümü var!
500 Souleyman’ın 500’den fazla albümü var!
 ??  ?? 2011 Haflat Gharbia - The Western Concerts
2011 Haflat Gharbia - The Western Concerts
 ??  ?? 2006 Highway to Hassake
2006 Highway to Hassake
 ??  ?? 2009 Dabke 2020
2009 Dabke 2020
 ??  ?? 2010 Jazeera Nights
2010 Jazeera Nights
 ??  ?? 2011 Leh Jani
2011 Leh Jani
 ??  ?? 2013 Wenu Wenu
2013 Wenu Wenu
 ??  ?? 2015 Bahdeni Nami
2015 Bahdeni Nami

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye