Back on Stage

‘ÖZGÜRÜZ VE MACERAYA AÇIĞIZ’

- Ece ULUSUM

Henüz alternatif müzik deyişini bu kadar sık kullanmazk­en onlar, İstanbul’un yeraltı sahnelerin­de canlarının istediği gibi alternatif deryasında müzik yapıyordu. Bugün, Gözyaşı Çetesi’nin müziklerin­de Afrika tınılarınd­an

Berlin teknosuna ve köklerinin sıkı sıkıya tutunduğu Anadolu saykedelik rock’a kadar birçok tını yer alıyor.

Son albümleri Karar ile müzik dinleyicis­ini heyecanlan­dırdılar, sıkı koleksiyon­erlerin arşivine girdiler. 21 Kasım’da Zorlu PSM

Studio’da Lokalize serisi kapsamında albüm lansmanlar­ını yapan grup sorularımı­zı yanıtladı.

❏ Son albümünüzl­e daha da görünür, müzik çevresinde konuşulur oldunuz. Dijital dünya, müzik türlerinin şeffaflaşm­ası, plağın kıymetinin yeniden yükselmesi gibi gelişmeler­in size nasıl bir etkisi oldu?

Pınar Balcı: Müzikal vizyonumuz­un daha da genişlemes­ini sağladı. Plak miksinden kapak tasarımına kadar verilen emeğin karşılığın­da yaptığın müziğin karşında vücut bulmuş halini görmek çok güzel bir duygu.

Umut Arabacı: Bugün bize müzik çevrelerin­de konuşulur olduğumuzu söylüyorsa­nız kaygısızca güzel şeyler ortaya koyduğunuz­da bunu bekleyen açık görüşlü bir dinleyici kitlesinin var olduğunu da ifade etmiş oluyorsunu­z. Dijital dünya doğru insanlara ulaşmamızı sağlasa da sınırlı sayıda basılan ilk 100 plağımız çıktığı gün tükendi.

Faruk Kavi: Genelde eskiden bir yapımcı, plak şirketi ve beklentile­re göre müzik yapılıyord­u. Yeni dönem, gücü sanatçılar­a verdi, bizi daha da özgür ve bağımsız kıldı.

❏ Stüdyoya girmeden önce çok fazla bir araya gelememişs­iniz. Aylarca prova edilse bugün dinlediğim­iz parçalar aynı şekilde mi çıkardı?

P.B.: Süremizin az olması hem yaptığımız müzikten sıkılmamak hem de o âna odaklanabi­lmek açısından avantajdı. Süre uzadıkça, aranjeler üstüne çok düşündükçe hem kafa karışıklığ­ı hem de bıkkınlık oluşabiliy­or. Parçaları bestelerke­n, çalarken önemli olan sizde uyandırdığ­ı his.

U.A.: Bazı hisleri nasırlaştı­rmadan kaydetmek bizim için en iyisi. Albümde teknik müzisyenli­k gösterisin­e rastlayama­yabilirsin­iz ama bütün dinamikler­i iç içe geçmiş canlı kaydedilmi­ş grup müziklerin­in büyüsüne inanan dinleyici çok fazla detay bulabilir.

Anıl Dağ: Şimdi provalarda bir araya geldiğimiz­de bir sürü başka kapı keşfediyor­uz. Böylece şarkılar da bizimle büyüyor.

Barış Çakmakçı: Karar’ı kaydetmek için stüdyoya girdiğimiz dönem hayatımın en enteresan dönemiydi. Lalişko doğalı 1 hafta olmuştu, ben Irmak’ı ve onu Ankara’da bırakıp İstanbul’a dönmüştüm. Böyle yoğun hisler içinde olduğum bir dönemde çok sevdiğimiz Ozan Öner ve Burak Gürpınar bizi Pür Stüdyo’da ağırladı ve 4 günlük unutulmaz bir kayıt süreci geçirdik.

❏ Tonlamalar­ıyla uğraşmayı en sevdiğiniz enstrüman hangisi?

P.B.: 2006, elektronik müziğe bulaştığım, Ableton’a yüklediğim vst synth’lerin sesleriyle, tonlarıyla özgürce oynayabild­iğimi keşfettiği­m yıldı. Daha çok deneyim kazanıp kafamda, yaratmak istediğim karakterde­ki seslere çok daha kısa sürede ve bilinçli bir şekilde ulaştığımd­a kafamda melodiler oluşmaya başladı. Grup arkadaşlar­ımın da kendi enstrümanl­arındaki tonlarına verdikleri değeri ve zevklerini zamanla içselleşti­rebildim. Bu da kulağımı ve müzik zevkimi çok geliştirdi.

❏ Canlı performans­larınızı albümlerin­izden daha çok sevenler var. Sizce fark var mı?

P.B.: Karar albümü hücum kayıt olduğu için bu sürecin bir kısmını dinleyiciy­e yansıtabil­diğini düşünüyoru­m ama canlı performans­ta çok daha özgürüz ve maceraya açığız. Bu durum her performans­ımızda yeni keşifler yapmamızı sağlıyor.

U.A.: Evet, bence çok fark var. Hayat gelişiyor ve değişiyor, neden albümde duyduğunuz­un aynısını konserde duymak isteyesini­z ki?

İşin güzelliği ve heyecanı bildiğiniz parçaları konserde o anki kafamızla ve halimizle yoğuruyor olmamızda. Her dinlediğin­iz çete konseri başka bir ayine dönüşüyor, ufak farklarla gelişiyor, değişiyor ve genişliyor.

B.Ç.: Canlı performans­larımızın her biri sadece albümden değil, birbirleri­nden de farklı oluyor. Ezbere karşıyız.

❏ Spotify’da aylık dinleyici sayınızı biliyor musunuz? Bu gibi verileri takip eder misiniz?

P.B.: Arada grupça geyiğini yapıyoruz şu kadar takipçimiz olmuş, grafikler yükseldi diye ama daha çok aramızda eğlenmek amacıyla oluyor.

❏ Sahneyken sizi yükselten şeyler neler?

Sinan Tınar: Müzikal açıdan sahnede keyif aldığımız bir an yakaladığı­mızda, enstrümanl­arımızla bir boşluk yarattığım­ızda veya yeni bir öğeyi çalmaya başladığım­ızda dinleyicil­er arasından yükselebil­ecek bir ses, çığlık, ıslık duymak bizi çok etkiliyor. Müziği yapanla dinleyenin temas halinde olduğunu gösteriyor böyle anlar. Bu temas yakalandık­tan sonra esas yolculuk başlıyor.

 ??  ??
 ??  ?? 2016 Garip Davam
2016 Garip Davam
 ??  ?? 2018 Karar
2018 Karar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye