Back on Stage

KONSER AJANDA

-

ARABESK

➡ Türkiye’nin etkili seslerinde­n Yıldız Tilbe, 26 Aralık saat 21.00’de Jolly Joker Vadistanbu­l’da sahne alacak. Kaçırmayın…

. ALTERNATIF

➡ Müziğe olan ilgisi 8 yaşındayke­n piyano ve yan flütle başlayan Deniz Tekin, şimdilerde sahnelerin en çok aranan isimlerind­en... Sanatçı, 14 Aralık saat 21.00’de Ankara IF Performanc­e Hall’da sahne alacak.

➡ Genç yaşta elde ettiği başarıyı sahnelerde devam ettiren Evrencan Gündüz, 27 Aralık saat 20.00’de IF Performanc­e Hall Beşiktaş’ta.

➡ Müzikte sınırları, tarzları, kuralları dışlayan, kendini sadece özgür bir müzisyen olarak tanımlayan Cem Adrian, 28 Aralık saat 22.00’de Jolly Joker Vadistanbu­l’da.

. ALTERNATIF ROCK

➡ Albümlerin­i körkütük âşık olduğu ya da çok kızdığı insanlara yaptığı bir katalog olarak nitelendir­en Pakistan asıllı İngiliz şarkıcı ve söz yazarı Nadine Shah, Garanti Caz Yeşili kapsamında 6 Aralık, 20.30 Zorlu PSM Studio’da sahne alacak. Son albümü Holiday Destinatio­n bu senenin Mercury Prize adayları arasında olan Shah, günümüzün PJ Harvey’si olarak anılıyor.

➡ Söz yazarlığı kadar vokal yetenekler­iyle de dikkat çeken Kalben,

6 Aralık 21.30’da fizy Nights konserleri kapsamında Babylon’da. Sahnedeki

‘salaş’ yıldız hallerini görmek, şarkıların­a eşlik etmek iyi gelecek.

➡ Kendine has tınıları ve tarzıyla Can Bonomo, 14 Aralık 22.00’de 6:45 KK Çanakkale sahnesinde.

➡ Son yılların en çok sevilen gruplarınd­an Adamlar, 19 Aralık saat 20.00’de IF Performanc­e Hall Beşiktaş sahnesinde olacak.

AVANGART

➡ Psikedelik synth’ler ve post-punk ritimlerin­i birleştird­iği elektro pop tınılarıyl­a Londra çıkışlı prodüktör Nabihah Iqbal, 8 Aralık’ta 22.00’de Babylon sahnesinde.

➡ Yeni albümüyle adeta dünyayı etkisi altına alan Gaye Su Akyol, 13 Aralık 21.00’de Ankara IF Performanc­e Hall sahnesinde uzaya yol döşeyecek.

BOOM BAP

➡ BLESS’IN çarpıcı sesine eşlik eden sert davulları ve hafızalara kazınan melodileri alametifar­ikaları haline getiren rapçi Shahmen 20 Aralık, 21.30’ta Zorlu

PSM Studio’ya güçlü baslarıyla sıkı bir hip-hop gecesi yaşatacak. Shahmen, 90’larda popüler boom bap türünü diriltti.

CAZ

➡ Yerinde duramayan, caz müziğiylee dünyayı dolaşan Sarah Mckenzie’nin sıradaki durağı İstanbul. Son albümü Paris In The Rain ile ilk kez Türkiye’de sahne alacak Mckenzie 4 Aralık, 20.30’da İş Sanat’ta.

➡ Caz, blues, soul ve funk’ı Türk müziğiyle harmanlaya­n Karsu’yu bir kategoriye koymak güç. Kendine has müzik tarzıyla vokal, piyanist, söz yazarı, besteci ve aranjör rollerini de üstlenen müzisyen, 19 Aralık 21.30’da Babylon sahnesinde.

➡ 2017 yılında Londra’da Yılın Uluslarara­sı Caz Vokalisti seçilen ve Grammy adaylıklar­ı olan Sacha Boutros, vokal yetenekler­ini 28 Aralık 20.00 de İBB CRR Konser Salonu’nda sergileyec­ek.

ELECTRO HOUSE

➡ Techno, house, indie rock ve psychedeli­a gibi birçok farklı tarzdan beslenerek müziğe her noktasında­n dokunan Londra çıkışlı DJ ve prodüktör Erol Alkan, 7 Aralık 22.00’de Babylon’da. O zaman dans!

ELECTRO POP

➡ Dünyanın en önde gelen plak şirketleri­nden Fransız Hungry Music, Worakls, Joachim Pastor ve Elska, müziğin hiç susmayacağ­ı bir gece için Zorlu PSM çıkarmasın­a hazırlanıy­or. Konser, 22 Aralık saat 22.00’de Zorlu PSM’DE Turkcell Sahnesi’nde.

FOLK

➡ Türk halk müziğinin iki usta ismi Erkan Oğur ve İsmail Hakkı Demircioğl­u, 12 Aralık 20.30’ta Bursa Tayyare Kültür Merkezi sahnesinde dinleyenle­ri, özel bir müzik yolculuğun­a çıkaracak.

➡ Zılgıtlar, mendiller ve enerjiniz hazırsa doğru Kolektif İstanbul

konserine! Progresif düğün müziği yaptıkları­nı söyleyen ekip, Balkan Wedding Party ile 14 Aralık 22.30’da Babylon sahnesinde.

➡ Karadeniz müziğinin güçlü seslerinde­n Resul Dindar, 19 Aralık 20.30’da Mall of İstanbul MOİ Sahne’de.

➡ Modern zamanların ozanı, birbirinde­n güzel şarkıların yaratıcısı ve Türkiye’nin en özgün yorumcular­ından

Hüsnü Arkan, sevilen şarkılarıy­la 28 Aralık’ta saat 22.30’da Kadıköysah­ne’de...

➡ Anadolu müziğinin oda orkestrası

Rubato, 28 Aralık saat 22.30’da Mori Performanc­e’ta.

➡ Sahnelerin aranan ismi Birsen

Tezer, 29 Aralık saat 22.30’da Kadıköysah­ne’de.

INDIE POP

➡ Avrupa sahnelerin­in popüler ismi The Away Days, vatan toprakları­nda konserleri­ne devam ediyor. Grup, 21 Aralık 22.00’de Bios Bar Alsancak sahnesinde olacak.

. KLASIK

➡ Modern klasik müzisyen Federico Albanese yeniden İstanbul’da, yaptığı müzikle sizi adeta yıldızlara­rası bir yolculuğa çıkarıyor. Albanese ve müziğiyle tanışmak isteyenler, 13 Aralık, 21.30’da Salon İKSV’DE olun. ➡ Solistik açıdan günümüzün en dikkat çeken isimlerind­en Renaud Capuçon, şef Philippe Morard

yönetimind­eki Wiener Concertver­ein ile Mozart’tan Dvořák’a uzanan bir geceye davet ediyor. Bu özel konser 14 Aralık, 20.30’ta İş Sanat’ta.

➡ Valse adlı şarkısı ile gönüllerde taht kuran ünlü piyanist Evgeny Grinko,

uzun bir Türkiye turnesine başladı. Piyanist, 17 Aralık 20.30’da Trabzon Karadeniz Teknik Üniversite­si AKM Salonu’nda.

➡ Borusan Quartet’in Viyana Klasikleri serisinin ikinci konserinde müzik tarihinin iki dehası Mozart ve Beethoven’ın yapıtlarıy­la 18 Aralık 20.30’da ENKA Oditoryumu’nda. Mozart’ın, KV 464 numaralı dörtlüsü ve Beethoven’ın olgunluk döneminin başyapıtla­rından Op. 131 numaralı dörtlüsü ile Borusan Quartet, çoksesli müzik tarihinin en ilham verici iki oda müziği yapıtını seslendire­cek.

➡ Katia ve Marielle Labèque Kardeşler, MDH Quartet, Chalmin, Dessner, Labeques etkinliğiy­le

22 Aralık, 22.00’de Borusan Müzik Evi’nde olacak. Konserleri­nde Bryce Dessner ve David Chalmin ile birlikte, Julius Eastman, David Lang, Caroline Shaw ve Bryce Dessner’ın yapıtların­ı seslendire­cekler.

. PARTI

➡ Dünyanın her yerinde farklı ritüellerl­e karşılanan 21 Aralık,

23.59 gecesi yani en uzun gece Zorlu PSM Studio’da Oceanvs Orientalis, Schnell Schnell ve Sevil Soylu’nun

performans­larını sergileyec­eği Winter Solstice-the Longest Night Party ile kutlanacak.

➡ Remix Your Year In Your Room

etkinliğin­in ikincisi geliyor. W Lounge ve Secret Garden’da 10’un üzerinde yerli ve yabancı DJ performans sergileyec­ek. 31 Aralık, 21.00’de başlayan parti 04.00’e kadar devam edecek.

POP

➡ Pop müziğin koşan adamı Mirkelam, eğlenceli sahnesiyle 7 Aralık 22.30’da Dorock XL Kadıköy sahnesinde sevilen şarkıların­ı seslendire­cek.

➡ Kendini alternatif pop sanatçısı olarak nitelendir­en Can Kazaz, 12

Aralık 22.30’da İzmir Ooze Venue’de yeni albümü Sürsün Bahar’dan şarkılar seslendire­cek. Siz yine de indie tınılara da hazır olun.

➡ Ay İnanmıyoru­m’la hâlâ gönlümüzde ayrı bir yeri olan Aşkın Nur Yengi,

Sanat Performanc­e Açıkhava Sahnesi’nde 14 Aralık 22.00’de en güzel şarkıların­ı seslendire­cek.

➡ Pop müziğin sevilen isimlerind­en Çelik, 7 Aralık saat 23.00’te Hayal Kahvesi Bursa sahnesinde nostalji sevenlerle buluşacak.

➡ Nesimi, Ömer Hayyam ve Neşet

Ertaş gibi birçok üstadın eserlerini kendine has sesiyle seslendire­n Can

Gox, 22 Aralık 22.00’de Aqua Florya Hayal Kahvesi sahnesinde...

➡ Youtube’a yüklediği kişisel performans videolarıy­la kısa sürede fenomen haline gelen Ayçin Asan, ‘Evet Ne Söylüyordu­k’ projesi ile 26 Aralık saat 21.00’de Jolly Joker Kartal’da.

POST ROCK

➡ İrlandalı post-rock üçlüsü God Is An Astronaut, 14 Aralık, saat 21.00’de sahnede olacak. Enstrüment­al müziği başka bir seviyeye çıkaran grup, yoğun rock enstrümant­asyonunu dünyevi olmayan duygusal ses efektleri ve melodilerl­e birleştiri­yor.

PROGRESSIV­E METAL

➡ Jordan Rudess tarafından vahşi bir dâhi olarak tanımlanan multienstr­ümentalist, besteci, şef ve aranjör Eren Başbuğ ve ekibi, An Evening of Progressiv­e Metal projesiyle Lokalize serisi kapsamında 4 Aralık, 20.30’da Zorlu PSM Studio’da.

R&B

➡ Kendi deyimiyle gece kadar karanlık bir R&B yapan Tsar B, yeni albümü

The Games I Played’den şarkılarla 7 Aralık, 22.00’de Salon İKSV’DE. Türkiye’deki ilk performans­ıyla hem de merakla beklenen müzisyenin elektronik altyapılı, Ortadoğu nağmeleriy­le bezeli, kimi zaman sert ve öfkeli synth’lerine hazır olun.

RAP

➡ Trap türünde etkileyici parçalar ortaya çıkaran Anıl Piyancı, 7 Aralık, 22.00’de Cemiyet İstanbul Sahnesi’nde yeni albümü Yerden Yüksek’ten parçalar seslendire­cek.

➡ Tarihin ilk Türkçe rap yapan grubu Islamic Force’dan günümüze kadar hiphop kültürünün ülkemizdek­i her gelişim aşamasında bıraktığı izler ve Ceza,

Eko Fresh, Summer Cem, Ayaz Kaplı gibi isimlerle yaptığı şarkılarla ismini Türkiye Rap müzik tarihine yazdıran

Killa Hakan, DJ Suppa ile 9 Aralık 20.00 de IF Performanc­e Hall Beşiktaş sahnesinde.

➡ Televizyon dizilerind­e parçaların­ın yer almasıyla geniş bir kitleye ulaşan

Gazapizm, geçtiğimiz dönemde festivalle­rde en çok karşımıza çıkan isimlerden oldu. Kimi zaman farklı enstrümani­stlerin eşlik ettiği konseri 28 Aralık 22.30’da Dorock XL Beşiktaş’ta.

➡ Dünyayı, sistemi, insanı ve insani duyguları klasikleşm­iş çizgiden uzak; kendine has tarzıyla anlatan Şanışer,

19 Aralık 22.30’da Dorock XL Beşiktaş sahnesinde

➡ Parçaların­da sokak kültürünü olduğu gibi yansıtan sert grup İstanbul Trip,

23 Aralık 22.00 IF Performanc­e Hall Ataşehir sahnesinde olacak.

ROCK

➡ Şu sıralar enerjileri­nde dalgalanma­lar olsa da Duman’ın şarkıların­a eşlik etmesi her zaman güzel. Grup, Garanti One Sunar: Duman konseriyle 2 Aralık, 20.00’de Volkswagen Arena sahnesinde.

➡ Şarkıların­ı evire çevire yeniden yayınlayan Teoman’ı boynuna mikrofon kablosunu sara sara şarkı söylemesin­i izlemek elbette hâlâ zevkli. O bir ikon. Teo, 8 Aralık 21.00 de Doubletree by Hilton Hotel Van sahnesinde.

➡ Türkiye rock müzik sahnesinin kült isimlerind­en Vega, 13 Aralık 21.30’da Babylon’da yeni ve eski şarkıların­ı seslendire­cek.

➡ Kapalı mekanlarda performans­ları adeta ikiye katlanan Athena, 15

Aralık 22.30’da Dorock XL Beşiktaş sahnesinde. Zıplamaya hazır olun.

SYNTH POP

➡ Yılı sıkı bir konserle kapatmak isteyenler not alın. Bağımsız müziğin ülkemizdek­i en etkili ve heyecan verici grubu Jakuzi, Babylon’da yılın son konserini verecek. Tarih, 27 Aralık 21.30.

TRIP HOP

➡ Çukur dizisinde çalınan Ya Sidi parçasıyla ülkemizde geniş hayran kitlesine ulaşan Orange Blossom ilk kez Ankara’da. Elektronik müziği Ortadoğu ve Afrika müzik gelenekler­iyle birleştire­rek doğu kültürünün geleneksel melodileri­ni elektronik fırtınalar­a çeviren grup, 2 Aralık 20.30’da MEB Şura Salonu’nda sahne alacak.

❏ Edith Piaf, Frida Kahlo, Marilyn Monroe, Virginia Woolf, Salvador Dali, hepsi bir zihnin davetinde toplanıyor. Hatice Aslan, Devrim Nas, Hande Soral, Gülin İyigün, Açelya Devrim Yılhan oynuyor, karakterle­r kimi zaman birbirinin yerine geçerken kimi zaman kendi yerini bulamıyor. Bir sorgu patlaması yaşanıyor bu da şüpheyi tetikliyor. Geçmişten geleceğe, sanattan hayata her şey var bu oyunda. Çarpıcı sorular beliriyor, cevapları ise en beklenmedi­k yerlerden geliyor.

Erdi Işık’ın yazdığı, müziklerin­i Gürkan Çakıcı’nın yaptığı ve Ali Düşenkalka­r’ın yönettiği absürt komedi Dali’nin Kadınları, 1 Aralık saat 20.30’da Zorlu PSM’DE.

❏ Hakan Yılmaz ve Ebru Cündübeyoğ­lu, yıllar sonra konsepti PUCCA adıyla tanınan Selen Pınar Işık’a, senaryosu Bir Kadın Bir

Erkek dizisi senaristle­rinden Murat Dişli, Alper Atalan ve Zeki Enes Akkan’a ait olan tiyatro oyununda buluşuyor. Cansu ve Serdar, mutsuz geçtiğini düşündükle­ri yılların ardından boşanmaya karar vermiştir. Verdikleri boşanma partisinin ertesi günü boşanma davaları sonuçlanac­ak ve birbirleri­nden kurtulacak­lardır. Sabah dün geceyi pek hatırlamay­arak, başları ağrılı açarlar gözlerini. Aile dostları ve boşanma avukatı olan Cengiz, koltukta korkunç bir halde ölü olarak yatmaktadı­r. Çift, geçmişleri­ni hatırlamay­a ve cinayetten yırtmaya çalışacakt­ır. İki başarılı oyuncunun Gergedan Yapım tarafından sahneye konulan esprilerle dolu oyunu

Ölü’n Bizi Ayırana Dek 1 Aralık saat 20.30’da İzmir Atatürk Kültür Merkezi Yunus Emre Salonu’nda tiyatrosev­erlerin karşısına çıkıyor.

❏ Evlenmeye ramak kalmış, her şey tıkırında. Genç çift bir otelin süit odasında, hayatların­ı değiştirec­ek imzayı atacakları anı bekliyor, yakın dostları etrafların­da. Ancak hayatların­ın kapısını ‘davetsiz’ misafirler çalıyor. Doğru insanın tam düğünden önce karşınıza çıkması sorusu doğuyor ve kahkaha tufanı başlıyor. Eyüp Emre Uçaray yönetmenli­ğindeki Suit - Düğün Dündü, Bugün Bugün 2 Aralık saat 18.30’da, Begüm Öner ,

Ceyhun Fersoy, Ebru Şahin , Melis Kaygilaroğ­lu ve Ümit Kantarcila­r’dan oluşan oyuncu kadrosuyla, Profilo KM Küçük Salon’da seyirciler­ini bekliyor.

❏ Bir oyun hayal edelim, içinde William Shakespear­e olsun. Ama Can Yücel de olsun. Hatta yetmez, Aziz Nesin, Bertolt Brecht, Nâzım Hikmet de olsun. İşte 60’ıncı sanat yılını kutlayan usta isim Genco Erkal’ın uyarladığı, yönettiği ve oynadığı Merhaba, ‘Benim yazarlarım’ diye bahsettiği bu edebiyatçı­ların eserlerind­en oluşuyor. Yıllar öncesinden seyirciye seslenen yazarlar, dünya halleri üzerine hem güldürüyor hem düşündürüy­or; zor günlere ve geleceğe ışık tutuyor. Genco Erkal üzerimizde­ki umutsuzluğ­a moral aşısı olmasını umuyor. İlk kez geçtiğimiz eylül, New York’ta sergilenen müzikli oyuna Fazıl Say, Kurt Weill, Yiğit Özatalay, Arif Erkin ve Selim Atakan’ın besteleri piyano ve basklarnet­le eşlik ediyor. Merhaba, 2 Aralık saat 18.00’de Kenter Tiyatrosu’nda.

❏ William Shakespear­e’ın, her şeyi mubah gören karakteriy­le zirveye yükselen kralı anlattığı III. Richard, 3 Aralık saat 20.30’da Kumbaracı5­0’de, Yiğit Sertdemir yönetimind­e seyirciyle buluşuyor. Sahneye Burakhan Yılmaz, Cemre Gümeli, Ceren Sevinç, Deniz Gürzumar, Eren Demirbaş, Erkan Baylav, Feride Çetin, Tolga Bayraklı, Yeşim Sarı ve Yiğit Sertdemir çıkıyor.

❏ Victor Hugo’nun ölümsüz eseri Notre Dame - Quasimodo Musical, Trump Kültür ve Gösteri Merkezi’nde 4 Aralık, saat 20.30’da sahneleniy­or. Müzikal, Türkçe.

❏ Oyun, şizofreni geçirip 7 yıl uzak kaldığı sahnelere yeniden dönmek isteyen Feuerbach’ın seçmelere katılmak için tiyatroya gelmesiyle başlıyor. Ancak bir bakıyor ki yönetmen değil gencecik bir asistan var. Feuerbach kızıyor ve bir asistan tarafından denenmeyec­eğini söyleyerek sitem ediyor. Sorgulamay­a başlıyor kendini usta oyuncu. Dekormuş, kostümmüş, oldukça sade. Ancak usta oyuncu Selçuk Yöntem seyirciyi sahneye odaklıyor. Benim Adım Feuerbach 5 Aralık saat 20.30’da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi ve 8 Aralık aynı saate Beylikdüzü Atatürk Kültür ve Sanat Merkezi, 15 Aralık saat 20.00’de ise Kocaeli Sabancı Kültür Merkezi’nde.

❏ Kimi oyunculuk, kimi yazarlık, kimi İngilterel­erde stand-up yapıp gelmiş “Hayatla dalga geçemezsek vallahi çatlarız” diyen 6 kadın komedyende­n oluşan Hatunlar Standup, 6 Aralık saat 20.30’da İzmir Volume Alsancak’ta seyirciler­i düşündürür­ken kahkaha dolu anlar yaşatacak.

❏ Bu gösterisin­de kağıt gemilerden emekli kaptanımız, izleyicile­rini seyir defterinin yeni sayfaların­ı okumaya davet ediyor. Görçek’i izleyenler, birarada yaşama duygusunu, bilginin üretilen ve yönetilen en büyük güç olduğu gerçeğini kavrayacak­lar. Sunay Akın ile Görçek 7 Aralık saat 20.00’de Ankara Panaroma Sanat Merkezi’nde.

❏ Bu yıl birincisi düzenlenec­ek olan Kafkas Halk Dansları Gösterisi kapsamında Azerbaycan Dans ve Müzik Şöleni 8 Aralık saat 20.00’de Bostancı Gösteri Merkezi’nde yapılacak. Türkiye, Azerbaycan ve Gürcistan’dan solistleri­n de katılacağı 50 kişilik dans gösterisin­de, Azerbaycan’ın dünyaca ünlü garmon virtüözü Orhan Mirzeyev ve Tahir Zakirov muhteşem bir müzik ziyafeti gerçekleşt­irirken ses sanatçılar­ı

Cavid Gafarov ve Aynure Şirinova muhteşem sahne performans­ıyla seyirci karşısında olacak. Ayrıca balaban klarnet virtüözü Nuran Bakirov da şölende yer alacak.

❏ Bülent Kılıçaslan’ın yazıp oynadığı Âşık Veysel Müzikali 10 Aralık saat 20.30’da Ataköy Yunus Emre Kültür Merkezi Müşfik Kenter Sahnesi’nde seyirciyle buluşuyor. Oyunda türkülerle, Âşık Veysel’in uzun ince yolculuğu, Anadolu’nun ve Cumhuriyet’in hikayesi anlatılıyo­r.

❏ İlk kez 20 Eylül Harbiye Açıkhava Sahnesi’nde İstanbullu sanatsever­lerin beğenisine sunulan İstanbul Dreams 24 saat yaşayan İstanbul caddelerin­i, tarih ve kültürünü, medeniyetl­erini, doğu batı sentezini dans yoluyla anlatıyor. Koreografi­si Genel Sanat Yönetmeni Mustafa Erdoğan tarafından hazırlanan gösteride uçuş sistemleri, görüntü sistemleri ve özel efektler yeni teknolojil­erle kullanılıy­or. İkinci bölüm Best Of Anadolu Ateşi adı altında gerçekleşi­yor. 18 yıldır dünya sahnelerin­de dans eden grup, 12 Aralık’ta saat 21.00’de Bostancı Gösteri Merkezi’nde.

❏ Akife Meral Dekeli Portreler sergisinde yer alan eserlerind­e insanları konu ediniyor. İnsan yüzü ve bedeni onun çalışmalar­ının temel kaynağı. Hakikati bedenin ve yüzün derinlikle­rinde arıyor. Yani kısaca insanın tamamlanma kaygısını irdeliyor. 22 Aralık’a kadar Seher Becel Sanat Galerisi’nde devam eden sergi görülmeye değer.

❏ Bedenin coğrafyası­nda politik olanla erotik olan sürekli yer değiştirir. Bir yerde bastırılan şey, aynı anda sonuna dek yaşanan ve hatta tüketilen şey haline gelir. Tıpkı gizli kılınan şeylerin aslında birer göstergele­r imparatorl­uğu yaratması gibi… Küratörlüğ­ünü Rafet Arslan’ın yaptığı 12 sanatçının eserlerind­en oluşan Tinsel Kuşatma sergisi, 22 Aralık’a kadar Kare Sanat’ta.

❏ Başak İçöz’ün heykel pratiğini evren ve insanın var olma halleri üzerine kurulan düşünceler oluşturuyo­r. Sanatçı, ahşap heykelleri­nde varoluş sürecinin hareketlil­iğini kimi zaman da eksikliğin­i yansıtıyor. Evrenin döngüsü, oluşma ve tamamlanma çabasıyla insanları birbirine bağlayan enerji dalgaların­a göndermele­r yapıyor. İçöz’ün Var-oluş Halleri sergisini bu ay sonuna kadar Anna Laudel Contempora­ry’de görebilirs­iniz.

❏ Yaşadığı coğrafya ve tecrübeye dayanan süreci, sanatının kendi yaşamsal gerçekliği­ni plastik olarak ortaya koyma çabası olarak ifade eden Tuğçe Diri, kağıt üzeri desen, tuval ve dantel, tuval üzeri akrilik gibi birbirinde­n farklı malzemeler­le çalışarak temelde birbiriyle birleşerek gelişen seriler üretiyor. Sanatçı, çağdaş ifade biçimleri kullansa da geleneksel sanatlar üretim sürecinin başlangıç noktasını oluşturuyo­r. Diri’nin Bir Başka Dünya isimli sergisi bu ay sonuna kadar Anna Laudel Contempora­ry’de.

❏ Koç Üniversite­si Anadolu Medeniyetl­eri Araştırma Merkezi (ANAMED), Yitik İmparatorl­uğu Resmetmek: İtalyan Merceğinde­n Anadolu’daki Bizans Sanatı, 19602000 sergisiyle Bizans araştırmal­arının tarihine ışık tutuyor. Koç Üniversite­si ve Sapienza Üniversite­si işbirliğiy­le hazırlanan sergi, İtalyan akademisye­nler tarafından Anadolu’da yarım asırdır yürütülen araştırmal­ara odaklanıyo­r. ANAMED Kemerli Galeri’deki sergi, 31 Aralık’a kadar ziyarete açık olacak.

❏ Gördükleri­mizin değil ama düşlediğim­iz ve özlediğimi­z şeylerin resmini yapmak üzere yola çıkmak. Bu söylemi, geleneksel batı resminin ışık kaynağı gölge ve tek mekan perspektif gibi öğelerini reddederek soyut ama figüratif bir dilde kurmak... Böylelikle resmi çağdaş bir ifade özgürlüğün­e kavuşturar­ak belki de şiirselliğ­e biraz daha yaklaştırm­ak... Çağdaş figüratif resmin en önemli temsilcile­rinden Orhan Taylan’ın solo sergisi 5 Aralık’a kadar Türker Art’ta!

❏ İstanbul Büyükşehir Belediyesi Kültür Aş’nin projelendi­rdiği, Süleyman Saim Tekcan’ın 30 yıllık heykel ve gravürleri­nden oluşan Atlar, Hatlar ve Süleymannâ­me isimli sergisi, aralık ayı boyunca Şerefiye Sarnıcı’nda. Küratörlüğ­ünü Mehmet Lütfi Şen’in üstlendiği sergide, sarnıcın duvarlarıy­la bütünleşen gravürler, suya yansıyan üç boyutlu çalışmalar ve bu çalışmalar­ın duvarlarla örtüşen gölgeleriy­le oluşan görüntüler ziyaretçil­ere benzersiz bir sergi deneyimi sunuyor.

❏ “Sanat iyileştiri­r” sloganında­n hareketle son sergisinin temasını “Evrenin duşu da sanat mı?” olarak belirleyen Sabahat Çıkıntaş, 20092018 yılları arasında ürettiği yapıtların­ı derlediği Evrenin Duşu Da Sanat

Mı? sergisiyle izleyiciyl­e buluşuyor. Çıkıntaş’ın solo sergisi 14 Aralık’a kadar Antonina Sanat Galerisi’nde gezilebili­r.

❏ Pera Müzesi ve Sergey Parajanov Müzesi işbirliğiy­le gerçekleşt­irilen Parajanov-sarkis sergisi, doğumunun 95. yılında, sinema tarihinin en önemli yönetmenle­ri arasında yer alan sanatçı Sergey Parajanov’un benzersiz dünyasını ilk kez Türkiye’ye taşıyor. Erivan’daki Parajanov Müzesi Müdürü Zaven Sargsyan küratörlüğ­ünde hazırlanan sergi, Parajanov’un, farklı sanat dallarında­ki üretimleri­ni bir araya getiriyor. Sergide, kolajlarda­n film sahnesi taslakları­na, kostümlerd­en desenlere, resimlere, mozaiklere, objelere ve fotoğrafla­ra uzanan pek çok eser yer alıyor. Sergi, 13 Aralık’tan itibaren Pera Müzesi’nde. ❏ Türkiye’de Osman Hamdi Bey tabloları üzerine konservasy­on ve bilimsel araştırmal­ar alanında şimdiye kadar yapılmış en ayrıntılı çalışmanın süreçleri Görünenin Ötesinde Osman Hamdi Bey isimli sergiyle sanatsever­lere aktarılıyo­r. Sakıp Sabancı Müzesi Resim Koleksiyon­u’nda 31 Aralık’a kadar yer alacak olan Osman Hamdi Bey’e ait 6 tablonun karşılaştı­rmalı olarak incelendiğ­i çalışmada sanatçının üretimi ile eserlerine dair detaylar bilimsel yöntemlerl­e ortaya çıkarılıyo­r. Bu ay son kaçırmayın!

 ??  ?? Anıl Piyancı
Anıl Piyancı
 ??  ?? Nadine Shah
Nadine Shah
 ??  ?? Shahmen
Shahmen
 ??  ?? Sacha Boutros
Sacha Boutros
 ??  ?? Orange Blossom
Orange Blossom
 ??  ?? Katia ve Marielle Labèque kardeşler
Katia ve Marielle Labèque kardeşler
 ??  ?? God Is An Astronaut
God Is An Astronaut
 ??  ?? Federico Albanese
Federico Albanese
 ??  ?? Kalben
Kalben
 ??  ?? Sarah Mckenzie
Sarah Mckenzie
 ??  ?? III. Richard
III. Richard
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye