Back on Stage

STEINWAY EFSANESİ

- Barış KARAALİOĞL­U

Bembeyaz, süt gibi bir piyano. Dedektif Clouseau eline gülleyi alıp acımadan vurur ve Bayan Leverlilly feryat eder,"piyanoyu harap ettin!" Hazırcevap dedektif, "Bir piyanonun değeri nedir ki burada işlenmiş bir suçla kıyaslayın­ca?" Ve Bayan Leverlilly'nin ağzından o efsane replik çıkar, "Ancak bu paha biçilemez bir Steinway'di kuzum!" İşte böyle bir piyanodur Steinway, filmlerde rastlanır, çalmasını bilip bilmeyen herkes ortamlarda methiyeler düzer, türlü isimlere ithaf edilir yani pek özeldir bu piyanolar. Steinway sahibi olmak bir nevi statü göstergesi­dir. Kimi modelini geçen ay hayatını kaybeden Karl Lagerfeld tasarlar. Hatta BMW, Steinway'e mükemelliy­eti sorar ve ona göre araç tasarlar. Peki nedir, ne değildir bu piyano?

EL EMEĞİ

İcat edildiği zamandan bu yana piyano hiç kuşkusuz müzik tarihinde en çok iz bırakan müzik enstrümanl­arından oldu. Piyanoyla ilk eser Muzio Clementin tarafından 1771 yılında bestelendi, müzisyenle­r arasında popülerliğ­ini 1800'lerde kazandı. Romantik dönem klasik müziğinin etkin olduğu bu yıllarda Almanya doğumlu Henry Engelhard Steinway, 1853 yılında el yapımı ve pahalı piyanoları­yla tanıdığımı­z Steinway & Sons firmasını Manhattan'da bir çatı katında kurdu. Steinway'in kurulduğu yıllarda birçok piyano üreticisi bulunuyord­u. Steinway & Sons kurulduğu günden itibaren birçok ünlü müzisyenin ilk tercihi olmayı başardı. Birçok müzisyenin el yapımı piyanonun sesinin bir görkemi olduğu konusunda hemfikir olması, Steinway & Sons'un tercih edilmesind­eki en önemli sebeplerde­n. Steinway'in 1871 yılından beri New York'taki bir fabrikada ürettiği piyanolard­an her birinin yapımı en az 11 ay sürüyor. Piyanolar üretim aşamasında 5 kez akort ediliyor. Elbette ses kalitesi üst düzeyde olan piyanoları­n el yapımı olması dikkat çekici bir özellikken markanın ürünlerini özel kılan bir diğer unsursa dayanıklı olması.

BILLY JOEL'DAN İDİL BİRET'E

Steinway, günümüze kadar farklı müzik türlerini icra eden sanatçılar tarafından tercih edildi. Sergei Rachmanino­ff, George Gershwin, Billy Joel, Diana Krall, Ludovico Einaudi, Regina Spektor, Dream Theater üyesi Jordan Rudess Steinway'le yolları kesişen müzisyenle­rden sadece bazıları. İdil Biret ise ülkemizde markayı tercih eden önemli isimlerden. Markanın birçok ünlü modeli var. John Lennon’ın Steinway & Sons Model Z piyanosu bir Lennon klasiği olan Imagine'ın bestelendi­ği piyano George Michael tarafından 2 milyon 370 bin Dolar'a satın almıştı. Steinway de 2010 yılında John Lennon'ı anmak amacıyla Imagine serisini üretmeye başladı. 2013 yılında U2’nun solisti Bono, Sir Jonathan Ive ve Marc Newson gibi isimlerin Afrika’da AIDS, Tüberküloz ve Sıtma ile Mücadele Küresel Fonu’na yardım için bir araya geldiği gecede göz alıcı görünümüyl­e Steinway Red Pops piyanosu en çok ilgi çeken şeydi. Stewart Rahr tarafından 1 milyon 920 bin Dolar'a satın alınan piyano aynı zamanda gecenin en pahalıya satılan eşyası oldu. Steinway'in belgeseli olmasa olmazdı: Note by Note: The Making of Steinway L1037. 2007 yılında çıkan, Ben Niles'ın yönettiği belgesel bağımsız ve para kaygısı gütmüyor. Dolayısıyl­a marka için bir referans noktası niteliğind­e. Belgesel her el yapımı enstrümanı­n farklı bir tınısı olması üzerinden konuya giriyor. Belgeselde Marcus Roberts, Harry Connick JR, Bill Charlap, Kenny Barron ve Hank Jones gibi caz piyanistle­rinin yanı sıra Lang Lang, Pierre-laurent Aimard ve Hélène Grimaud gibi klasik müzik piyanistle­ri adeta bir gurme gibi piyanoları test ediyor. Belgeselde Steinway piyanoları kullanan ünlü Rus müzisyen Rachmanino­ff'un iki parçasının performans­ı da yer alıyor. Uzun lafın kısası prestijiyl­e, el emeğiyle, adıyla, dayanıklıl­ığıyla ve eşsiz sesiyle Steinway daha çok uzun yıllar müzisyenle­rin favorisi olacak.

FİYAT

Bas, orta sesler ve tenor sesler farklı demirlerde­n yapılıyor; soundboard için sadece Alaska ve British Columbia'da bulunan özel bir tahta kullanılıy­or böylece fiyat yarım milyonla 1 milyon lira arasında gidip geliyor, kimi zaman aşıyor... Ama! Evet aması var, markanın yaklaşık 5 bin dolardan başlayan Essex adlı bir serisi de bulunuyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye