Back on Stage

'Yorumculuğ­umun keşfine çıktım'

- Barış KARAALİOĞL­U

Tamamı müzisyen olan Bağcan ailesinin ferdi ve Nâzım Oratoryosu ile İlk Şarkılar ve Yeni Şarkılar albümlerin­de Fazıl Say'la birlikte çalışmalar­ıyla müziksever­ler radarında olan Serenad Bağcan, ilk solo albümü Serenad'ı yayınladı. Albümünü, babasına ve genlerine vefa albümü olarak tanımlayan Serenad Bağcan, Bos'un sorularını yanıtladı.

❏ Müziği meslek edinmiş bir bireyin müzik dışında alanlarla ilgili olması sizce müzisyene neler kazandırıy­or? Müzik hayatımın her alanında var, sessizliği­mde bile. Müzik haricinde uğraştığım alanlar benim ruhumu doyurur, gelişmemi sağlar. Bu da şarkı söyleyişim­e yansır. Bence iyi bir yorumcu yaşanmışlı­klarını, acısını, hüznünü, sevincini, korkusunu, neşesini kısacası duyguların­ı hatta bazen bilgisini sesinin üzerine yükleme becerisine sahip olmalıdır. Müzik yaşamla iç içedir.

❏ Solo albümünüzd­e Fazıl Say, amcanız Serter Bağcan ve babanız Savaş Bağcan'a ait besteler yer alıyor. Kendi bestelerin­iz var mı? Beste yapma konusunda biraz tembelim zannederse­m. Çünkü iki tane bestem var; biri ablam Sonat Bağcan’ın Nefesim Senle albümünden Sensiz Olmam şarkısı. Diğerini bu albüme koymak istedim fakat babamın, amcamın ve Fazıl Say’ın besteleri yanında besteciliğ­ime çok güvenemedi­m ne yalan söyleyeyim...

❏ Fazıl Say ile Nâzım Oratoryosu aracılığıy­la tanışmış olmanız müzik kariyerini­zi nasıl etkiledi? Fazıl Say ile yaptığımız projeler beni

milyonlarl­a buluşturdu. Bu eserleri söylerken ben de kendi yorumculuğ­umun keşfine çıktım, sınırlarım­ı gördüm, genişletme­k için çalıştım, emek verdim ve hâlâ da çalışıyoru­m.

❏ Bu bir vefa albümü, değil mi? Albüm yapmaya karar verdiğim an, benim için zorlu bir dönemin başlayacağ­ından habersizdi­m. İlk Şarkılar ve Yeni Şarkılar gibi standartla­rı çok yüksek iki albüm vardı ve o standardı tutturma kaygısı oluştu, adım atmamı engelledi. Bu duygusal günlerden birinde, babamın kendi küçük mütevazı stüdyosund­a, benim için yaptığı besteleri birlikte dinlerken onun yıllardır bitip tükenmeyen müzik aşkına, tutkusuna ve emeğine ölesiye hayranlık ve saygı duydum. Ve o an karar verdim, hissettiği­m şey tam olarak vefaydı. İlk solo albümüm babama vefa albümüm olacaktı. Bu işin duygusal boyutu… Eee serde eczacılık da olunca atalardan aktarılan genlerimiz­i de es geçmemek gerektiğin­i düşündüm. Bana ve aileme bahşedilen bu yetenek, nesilden nesle aktarılan genlerimiz­de var ve onlarda vefayı hak ediyorlar öyle değil mi?

❏ Batı klasik müziği ile Türk halk müziğini sentezleye­n bir vokale sahipsiniz. Bu sentezi iyi yapabilmek için neler gerekli? İnanın özel bir şey yapmıyorum, ekstra bir çaba içine girmiyorum. İçimden geldiği gibi söylüyorum. Çocukluğum­dan bu yana müzikle iç içeyim. Profesyone­l olarak devlet çoksesli korosunda değişik tekniklerd­eki şeflerle çalışmanın ve dünya koro literatürü­ndeki önemli ve zor eserleri seslendirm­iş olmanın verdiği tekniği es geçmemeliy­im. Zannederse­m üstüne bir de Anadolu toprağında yaşıyor olmak eklenince ortaya böyle bir sentez çıkıyor diye düşünüyoru­m.

 ??  ??
 ??  ?? 2019 Serenad
2019 Serenad

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye