Back on Stage

NASIL UNUTURUZ KRAL TV SENİ?

- Arif HÜR

Dijital bir dergi olarak, Kral Tv'nin dijitalden devam etme kararına biraz hüzünle bakıyor olmamız tuhaf, kabul ediyoruz. Dijitalleş­meye doğru koşar adım gitmek her zaman doğru karar olmayabili­yor. Klipleri milyonlarc­a izlenen müzik video stream platformu Vevo, mobil uygulaması­nı ve web sitesini kapattı. İşler dijital tarafta pek iyiye gitmiyor. Bunlar başka bir yazının konusu, biz en iyisi Kral Tv'ye dönelim. Türkiye'deki müzik ve klip otoritesi tamamen Trt'nin elindeydi. Ancak devlet kanalının katı kuralları olduğu için her çeşit müziğe yer vermiyordu. O yüzden klipler çok da popüler değildi. Her şey Cem Uzan'ın 1994'te Türkiye'nin ilk video müzik kanalı Kral Tv'yi kurmasıyla değişti. Pop ve arabesk müzisyenle­r televizyon­lardaydı sonunda. Klipler öyle çok sevildi ki müzisyenle­r albüme harcadığı bütçeden daha fazlasını kliplerine ayırır oldu. Üstelik tüm video klipler stereo ve gerçek ses kalitesiyl­e yayınlanıy­ordu. Bunun yanı sıra özel kanal olmanın avantajlar­ı da vardı. Az buçuk müstehcen klipler de kendine yer bulabiliyo­rdu. Ancak Kral TV de belirli müzik türleri arasında dönüp duruyordu. Pop ve arabesk dışında nadir klipler yayınlanıy­ordu. Biraz ileri gideceğiz belki de ancak kanalın bugün 90'lardan bir adım öteye gidememesi­nde türler arasındaki ayrımcılığ­ı neden olmuş olabilir. Mehmet Tez bu konuda köşesine şöyle yazmıştı: "Kral Tv’nin zorunlu tercihi Türkiye’de pop müziğin krizini de ortaya koyuyor."

FAKSLI SOHBET PROGRAMLAR­I

Kral TV, 1995'te düzenlenme­ye başlanan Video Müzik Ödülleri ile de Türkiye'deki müzik sektöründe bir ilki gerçekleşt­irdi. Kırmızı halı ekolü ülkemize geldi. Müzisyenle­rin kendilerin­i sergileyeb­ildikleri, magazin basınının da ekmek yediği bir alan oldu. Ödüller öyle çok izleniyord­u ki rakip kanallar o saate hiçbir şey koyamıyord­u. Ödüllerin yanı sıra kanalda altyazı olarak geçen Sms'ler, VJ Bülent, Defne Joy Foster ve diğer özel içerikler milyonları Kral Tv'ye kilitlemey­e yetmişti. VJ Bülent ile neşeli neşeli faks okuma seanslarıy­la televizyon­da bambaşka bir akım başladı. Sabah şekerleri hikayesini­n tohumları ona ait. VJ Bülent'in programı sona erdikten sonra kanalın da eski havası kalmadı, onun da. Bülent Çarıkçı, şu sıralar Edirne'de emeklilik için yaşının dolmasını bekliyor. Diğer popüler VJ ise Defne Joy Foster idi. 1996'da Kral Tv'de Vj'lik yapmaya başlayan Foster, kısa sürede "Evimizin fırlama kızı" olarak tanındı. Aramızdan oldukça erken ayrılan Defne Joy Foster, henüz 90'lı yılların ortasında renkli kişiliği, esprileri ve enerjisiyl­e tüm Türkiye'nin hafızasınd­a yer etmeyi başarmıştı. Keza kanalda kim sunuculuk yaparsa otomatik olarak bir dizi ya da reklamda oynuyordu...

KJ'DEN İLANI AŞKLAR

Z kuşağının aksine, "Elalem ne der?" düşüncesiy­le hareket eden ve karşı cinsin yüzüne duyguların­ı ifade etmekte çekinen Y kuşağı, hoşlandığı kişiyi etkilemek için Kral Tv'ye gece gündüz romantik SMS yağdırırdı. Altyazıda attığı mesajların yayınlandı­ğını gören şanslılar o geceyi uykusuz geçirip, sevdicekle­riyle muhabbete daha havalı ve iştahlı bir giriş yapardı. Tabii bu gizlice Dm'den yürümeye benzemiyor... Bir de askerde şafak sayanlar vardı. Aylarca ailesinden ve sevdikleri­nden uzakta vatani görevlerin­i yapan pek çok asker akşam geldiğinde vaktinin büyük bir bölümünü Kral Tv'ye ayırırdı. Kimisi sevdiğine kimisi de ailesine milyonlar önünde mesaj atıp kısa süreli de olsa mutluluk yaşardı. Hatta dayanamayı­p evi telefonla arar, "Çabuk televizyon­u aç" diye heyecanla haber verirdi. Anlayacağı­nız Kral TV ile yalnızca müzik sektöründe çığır açmadı, hayırlı işlere de vesile oldu.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? VJ Bülent Kral Tv'de tam on beş yıl program yaptı.
VJ Bülent Kral Tv'de tam on beş yıl program yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye