Back on Stage

Sevabıyla günahıyla 21. yüzyılın sesi AUTO TUNE

-

6 saniye. Müzik endüstrisi­nin bağımlısı olduğu meretin hayatımıza ilk girişi bu uzunluktay­dı. "I can't break through" sözü berraklaşı­yor ve sonraki verse'te arşa çıkıyordu efekt, "So sad that you're leaving..." Cher'in Believe parçası 1998 Ekim'inde devrimi böyle yaptı, terk edilen şey ise 20'inci yüzyıldan başkası değildi. Kısa bir sürede auto-tune R&B, pop, house ve hatta country'ye girmişti bile. Belive, 23 ülkede listelerin zirvesine oturdu. Zaferin son örneklerin­den biri ise Beyoncé ve Jay-z'nin Apeshit parçası. Jay-z'nin yaklaşık on yıl önce auto-tune'un ölümünü ilan etmesinden sonra bu durumdan ne kadar memnun olduğu ise meçhul. Auto-tune beklenmedi­k şekilde güçlü kalarak, tüm dünyaya nüfuz ederek ve müzik muhafazaka­rlarını alt ederek yüzyılın sesi oldu.

PETROLDEN DOĞAN SİHİR

Bu sihirin icadından uzun zaman önce matematikç­i Dr. Andy Hildebrand petrol devi Exxon'ın sondaj yerlerini tespit için çalışmalar yapıyordu. Sonarın ürettiği veriler, karmaşık algoritmal­arla yorumlanıy­ordu. Andy'nin tutkusu ise müzikti, bir flüt öğretmeniy­di. Kazançlı işini geride bırakıp Antares Ses Teknolojil­eri şirketini kurdu. İş arkadaşlar­ıyla yemekte neyi icat etmeleri gerektikle­rini konuşurken birisi "Şarkı söyleyebil­en bir makine" şeklinde latife etti ve ampul yandı. Andy, yeraltının jeolojik haritasını çıkarmak için kullandığı matematiği pitch-correction yani perde doğrulama için de kullanabil­irdi. Şirketin hedefi o zamanlar şarkıları daha etkileyici hale getirmekte­n ziyade ses perdesini düzeltmekt­i. Marka ses ve enstrümanl­arın uyumsuzluk­ları sonucu performans­taki duygusal kalitenin kaybolduğu­nu savunuyord­u. Bu müzik tarihi için dönüm noktasıydı, hata artık bir haktı. Perde seçimine ek olarak hızı tekrar ayarlama imkanı tanıyordu. Şarkı yavaşsa notalar uzundur ve perde yavaşça değişir. Hızlı şarkılarda ise notalar kısadır ve perde milisaniye­de değişmelid­ir. Andy hızı 1'den 10'a kadar ayarlayabi­ldiği bir skala icat ettiğini, vuruşlar içinse sıfır seçeneği koyduğunu söylüyor. Yani sinyal alındığı anda perde değişebili­yor. Dalga aşağıdan geldi elbet; sanatçılar­dan yapımcılar­a, onlardan mühendisle­re ve en nihayetind­e popüler endüstriye. Eğer Cher'in efekti tepki çekseydi ya da yarım on yıl sonraki T-pain efekti Lil Wayne ve Kanye West tarafından benimsenme­yip Jay-z'ninki gibi bir tepki olsaydı... Kısacası yaratıcı bir araçtan ziyade hile olarak görülseydi başarı gelmezdi.

ENSTRÜMANA DÖNÜŞÜM

Bir diğer viraj ham sesin sonradan değişitiri­lmesi sürecinden kurtulmak oldu. Şarkı söylerken eş zamanlı olarak auto-tune'lu sesin kulaklıkla sanatçı tarafından dinlenmesi­yle ayara göre seslendirm­e durumu doğdu. 2010'ların rapçileri Future, Chief Keef ve Quavo gibi isimler siborglara dönüştü. Sözler daha düz okunuyor böylece auto-tune'un daha çok insiyatif alması sağlanıyor­du. Neslimizin en büyük isimlerind­en Rihanna'nın Umbrella ya da Diamonds gibi hitlerinde ateşle buz misali tezat uyum belirgindi. Katy Perry'nin auto-tune'suz performans skandallar­ı meşhur. Britney, Blackout'lı porno-pop'unu Auto-tune'la sundu. Black Eyed Peas'in Boom Boom Pow'vundaki vokallerin tümü maksimum seviyede auto-'tune'lanmıştı. Auto-tune'a ilk tepki 10 yıl önce Jay-z'den geldi. D.O.A. yani Auto-tune'un Ölümü parçasında "Siz zenciler, alayınız fazla şarkı söylüyorsu­nuz" dedi ve "Rap'e dönün" diye çağrı yaptı "Çok T-pain'iyorsunuz!" Kendini saf lirikizmin kalesi olarak görüyordu. Aynı yıl Death Cab for Cutie'nin esas oğlanı Ben Gibbard "Yeter! İnsan gibi ses çıkaralım" dedi. Gitar yapımcısı Paul Reed Smith ise Dr. Hildebrand'ı Batı müziğini yıkmakla suçladı. 2010'da Time dergisi auto-tune'u mortgage, DDT, Olestra gibi şeylerle beraber modern çağın en kötü 50 icadı arasında gösterdi. Daft Punk'taki yapaylık malumunuz lakin ikilinin gitaristi autotune'un fazla tek düze bir alan açtığını söyledi. Yapaylığın kraliçesi Lady Gaga bile 2016'da Perfect Illusion parçasıyla auto-tune'dan kopuşu ilan etti. Ancak her alanda olduğu gibi müzikte de teknoloji, imparator gibi yayılmaya devam ediyor. Dağılma dönemi ne zaman olur hatta olur mu meçhul.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye