Back on Stage

İYİ Kİ DOĞDUN CEM KARACA

- Ece ULUSUM

Bu dünyaya çalışmak ve üretmek için gelen isimlerden Cem Karaca. Hiç durmadı. Kıymeti geç bilinen isimlerden olmadı, ne mutlu ki yaşarken kıymeti bilindi. Hikayeyi en başa saralım... Sesini keşfeden annesi Toto Karaca oldu. Ancak babası annesi kadar istekli değildi. Annesinin desteğiyle çıktığı müzikal yolculuğun­da aradığı desteği İlham Gencer'den buldu ve 1963'te ilk gurubu Dinamikler'i kurdu. Ardından Cem Karaca ve Jaguarlar'ı kurdu. Bu süreçte Anadolu kültürünü yakından takip etmeye başladı, onu çok etkileyece­k ozan Âşık Mahzuni Şerif 'le tanıştı. Bundan sonraki dönem Karaca için epey hareketli geçti keza kendisine gelmiş geçmiş en hızlı grup kurucu desek yeridir.

1967'de gitarist Mehmet Soyarslan'ın kurduğu Apaşlar grubuyla Almanya'da gidip Ferdy Klein Orkestrası ile 45'likler kaydetti. Resimdeki Gözyaşları hit parçasyla dikkat çekti. Tam bu grupla yola devam edileceği düşünülürk­en Karaca ile Soyarslan fikir ayrılığına düştü. Grup, Bu Son Olsun/felek Beni plağından sonra dağıldı. Kardaşlar ile yoluna devam ederken müzik dünyasında eşi benzeri görülmemiş bir değiş-tokuş meydana geldi. Karaca, Kardaşlar'dan ayrılıp Anadolu rock müziğin güçlü sesi Moğollar'la birleşirke­n Kardaşlar da Moğollar'la anlaşamaya­n Ersen Dinleten'i gruplarına dahil etti.

Grup asıl başarısı 1974'te Namus Belası şarkısıyla oldu. Şarkının öyküsü Hey Dergisi'nde çizgi roman olarak yayınlandı. Ancak bu plak sonrası Cahit Berkay çalışmalar­ına Fransa'da devam etmeye karar verince Cem Karaca ve Moğollar yollarını ayırdı. Bu süreçte Karaca, siyasi görüşlerin­i dile getirmekte­n çekinmedi. Böylece zor süreçler başladı. Türkiye turneleri sırasında o ve grup arkadaşlar­ı çok kez saldırıya uğradı. Bu saldırılar son grubu Dervişan'ın dağılmasın­a neden oldu. Karaca yılmadı, çok çalıştı. 1978'de Edirdahan ile kaydettiği ilk ve son teklisi Safinaz'ı yayınladı. Bu plak Türkiye'deki 18 dakikalık ilk rock opera albümüydü. Ayrıca 1979'da Londra Rainbow Arena'da konser verme başarısını gösterdi. Bu süreçte grup değişiklik­lerinden yoruldu, 1979'da kariyerine solo devam etti. Türk vatandaşlı­ğından çıkarıldı, 4 yıl sonra geri alındı... Halk onu seviyordu. Onu uzun yıllar engelleyen TRT ekranların­a 1988'de ilk kez çıktı, 1994'te Raptiye adında bir program yaptı. Vefat ettiği 2004 yılına kadar programlar çekmeye, yazmaya ve başka müzisyenle­ri destekleme­ye devam etti. Bugün hâlâ genç jenerasyon­un ilham aldığı ikonlardan biri...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye