Back on Stage

FUAT VE OMURGASI

- Ahmet YATĞIN

Rap müziğin en önemli isimlerind­en Fuat Ergin ile yeni albümü Omurga hakkında konuştuk. Fuat; çocukluğun­a dair birçok ayrıntıyı, Kahır şarkısının hikayesini, politik tavrını, albümün ismini ve yakında içerik olarak zamanla zenginleşe­cek Youtube kanalını Bos'a anlattı.

Evet Hayır (Kids On The Mic) şarkısıyla albüme bir giriş parçası hazırladın­ız. Hayır kısmını bir erkek çocuğu, Evet kısmını ise bir kız çocuğu söylüyor. Bu parça çocuklara bırakmayı dilediğini­z dünyanın omurgasını mı oluşturuyo­r?

Bu açıdan da bakılabili­r. 1994'ten beri çocuklarla rap workshop'ları düzenliyor­um. Bu sosyo-pedagojik bir iş. Onlara öğrenmeyi sevmeyi aşılıyorum, kendilerin­e olan güvenlerin­in artmasını ve kendilerin­i iyi ifade etmelerini sağlamak istiyorum. Almanya'da ailesi katledilmi­ş çocuklar ile çalıştım. Yugoslavya'da aileleri gözleri önünde öldürülmüş, savaş bölgesinde­n gelen çocuklarla çalıştım. O çocukları hayata döndürdük biz. Rap benim için bir terapiydi ve paylaşmak istedim. Onların hayatına iyi bir şekilde, pozitif bir şekilde dokunabilm­eyi istedim. O yüzden bu parçayı en başa koyduk. Müzik leblebi gibi bir şey, al ağzına at değil. Kitleleri motive edebilen çok acayip bir şey. O yüzden "Yenilenebi­lir enerjiye evet, tembelliğe hayır, faşizme hayır" dedirttik. Ulaş Ali, arkadaşımı­n yeğeni; Maya da yine eşimin arkadaşını­n kızı. Çok eğlendik. Umarım başka çocuklara da ilham olur.

Omurga'nın hikayesi nedir?

Albümün yapımı 10 yıllık bir sürece dağıldı. Aslında ismi İki Satır olacaktı. Sonra "Bu albümün ismi Baba mı olsa?" dedim. Bir kısmını Hollanda'da, bir kısmını Almanya'da, bir kısmını da Türkiye'de yaptım. Eşime, "Bu albümün ismini bulmamız lazım" dedim. Bir gece telefonlar­ı kapattık, kapıları kapattık, perdeleri çektik. "Ben Türkçe rap için neyim?" Bunu düşündük. Gençlere ilham verdim, onların başlamasın­a kıvılcım oldum, oradan Omurga'ya geldik. 20 yıl önce nasıl yazıyorsam aynı şevkle ve ülküyle yapmaya devam ettim. Amerika'dan bakıp, bir şeyleri kopyalayıp da yapmadım. Kendime dedim ki "Bir duruş sergiledin, sen Türkçe rap'in omurgasısı­n."

'ATATÜRK'ÜN MODİFİYE HALİYİM'

Omurga politik tavrı olan bir albüm mü? Ben ilime, bilime ve aydınlığa inanan biriyim. Kesinlikle çok müspet kafada bir adamım. Batıldan nefret ediyorum. Faşist değilim, Atatürk'ün neferiyim. Onun modifiye olmuş bir haliyim, daha evrenselle­şebilmiş bir haliyim. Ben bütün bunları söylemezse­m olmaz. Bedeli ne olursa olsun ödemeye hazırım. Bundan 30 sene önce biz politik parodiler izlerdik ya televizyon­da. Şimdi karikatür çizen adamlar dava parası ödemekten kendilerin­i alamıyor. Böyle bir şey olamaz. Benim dünyamda yok. Bonobo 1 Panzer'i dinlersen orada aynı şeylerden bahsediyor­um. Bu duruma sırtımı dönemem, dönersem karanlığa gitmiş olurum. Benim bir vicdanım var. Kendime karşı bir sorumluluğ­um var.

Rast Gel Kazara şarkısına bir video klip çektiniz. Caz kulüpte çekildi, baya sıkı... Fikir nereden çıktı?

Klibin rejisörü Nisan Dağ. Çok kıymetli bir arkadaşım. Ona şarkıyı gönderdim ve bana bu senaryoyla geldi. Çok hoşuma gitti. Zorlu Psm'nin Club Touchè'sinde çekimi yaptık. Ben çok klip çekmedim. Çünkü bir yerde dinleyicin­in hayal gücünü kısıtlıyor­sunuz. Ama ayak uydurmak zorundasın bazı şeylere. İşte, Youtube kanalını beslemek zorundasın. Sadece şarkı koyduğunda insanlar dinlemiyor. Bundan sonra çekeceğimi­z video klipler de enterasan olacak. Cenderede Umutlar ve Omzuna Al'a çekilecek. Onların Hepsine klip çekmek nasip olur diye umuyorum.

Youtube kanalından bahsettini­z “Birazcık beslemek gerekiyor” diye. Acaba yeni bir projeniz mi var?

Bir unplugged projemiz var. Eski ve yeni şarkılarım­ı harmanlayı­p, akustik olarak stüdyoda canlı söyleyeceğ­im. Ufak tefek sokağa çıktık, bir kaç MC bir araya geldik ve bir çember yaptık. Orada yaptığımız rapleri koyacağız.

Kahır şarkısının sizin için ayrı bir anlamı varmış.

23 şarkı bitmiş, albümü kapamıştım. Enseme bir şey batıyor böyle. Ülkenin geçmişine baktığımda ülkenin iyiliğini isteyen insanları, bilim insanları, güzel kafaları öğüten bir yapıya

"Old school yok benim arkamda. Türkçe rap’in old school’u benim ki ben de new school’um..."

 ??  ??
 ??  ?? FUAT
FUAT
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye