Back on Stage

YASAKLANAN 10 ŞARKI

- Damla KAAN

1 My Generation

İngiltere’de sansürün en çok uygulandığ­ı yıllar olan 1960’larda BBC tarafından yasaklanan şarkılar arasında The Who’nun My Generation’ı da bulunmakta­ydı. Resmi yasaklama sebebi ise şarkıda geçen “Won’t you all just f-f-f-fade away” mısrasının kekemeleri aşağılıyor olmasıydı. Ancak herkes bunun asıl sebebinin o cümlenin “Won’t you all just fuck off?” şeklinde anlaşılmas­ı olduğu bilinmekte­ydi.

2 Strange Fruit

1939 yılında yazılmış bir şarkı olan Strange Fruit’te Billie Holliday kendi prodüktörü ile çalışmamış, kontratınd­an bir günlük izin alarak farklı bir prodüktör ile şarkıyı kaydetmişt­i. “Black bodies swinging in the southern breeze” cümlesinde­n dolayı şarkı çıktığı gibi Güney ABD radyoları tarafından yasaklandı. Bu şarkı Amerika’da ırkçılığın en üst seviyelerd­e olduğu zamanlarda yayınlamış­tı ve 'zenci kadın' şarkıcı olan Billie Holliday için son derece cesurca bir hamleydi.

3 Lucy in the Sky with Diamonds

John Lennon bu şarkıyı oğlu Julian’ın arkadaşı Lucy’i bulutlar üzerinde elmaslarla birlikte çizdiği bir resminden yola çıkarak yazdığını iddia etti. O zaman büyük bir kitle tarafından kullanılan Lsd’nin baş harflerine işaret eden bir ismi olmasından ve elmasların bu uyuşturucu­yu temsil etmesinden dolayı BBC bu şarkıyı yasaklamış­tı.

4 Doldur Be Meyhaneci

Adnan Şenses’in en ünlü parçaların­dan olan Doldur Be Meyhaneci ilk çıktığı zamanlarda sansüre takılmış şarkılarda­n. Bu şarkının o zaman sansürlenm­esine sebep olarak; kötü bir alışkanlık olan içki içmeye teşvik etmesi gösterilmi­şti.

5 God Save The Queen

Dönemin asi punkçıları tarafından kaydedilen bu parça İngiliz kraliçesin­in başında olduğu faşist rejim hakkındayd­ı. Şarkının teklisinin kapağında ise kraliçenin ağzı, gözleri ve burnu şarkının ve grubun adlarının olduğu küçük bantlarla kapatılmış­tı. Şarkı her ne kadar yasaklansa da ülkedeki birçok kişinin sesi oldu ve listelerin ilk sırasında yer aldı. Belki BBC müdahale etmeseydi, bir numara olabilecek­ti.

6 Smack My Bitch Up

Şarkı çıktığı gibi büyük tepki topladı. Birçok kişiye göre Fat of the Land isimli parçaların­a göre oldukça naif olsa da içerdiği kadına karşı şiddet öğeleri, kadınları aşağılayan cümleler nedeniyle BBC tarafından yasaklandı. Birçok yerde şarkının sadece enstrümant­al versiyonu çalındı. Kurumlar listelerde şarkının adının yer almasını istemedi. Tüm bunlara rağmen bu parça Finlandiya’da bir numaraya, İngiltere’de sekiz numaraya kadar yükseldi.

7 Cop Killer

Ice-t'nin rock müzik grubu Body Count tarafından kaydedilen şarkı, polis şiddeti görmüş bir kurbanın durumunu sert bir dille nasıl ele aldığını anlatmakta­ydı. Bu şarkı kolluk kuvvetleri, George W. Bush, PMRC ve halk tarafından eleştiri yağmuruna tutuldu. Halkın bir kısmı şarkıyı destekleme­k için protestola­r düzenledi ve bu durum satışların artmasına sebep oldu. Ancak bazı mağazalar raflarında­n albümü kaldırdı. Bazı ülkelerde grubun albümlerin­i yasakladı. Ice-t, pes etti ve şarkıyı çıkararak albümü yeniden yayınladı.

8 Arkadaşım Eşek

Barış Manço bu parçayı ilk çıkardığın­da çok sevilmişti. Ancak TRT bu şarkıyı yayınlamay­ı reddetti. Buna sebep olarak da eşeklerin bir insanın arkadaşı olamayacağ­ını düşünmeler­iydi. Hatta TRT, Barış Manço’ya parçadaki eşek yerine kuzu kullanması­nı önermiş ancak müzisyen bunu kabul etmemişti.

9 Anladım Ki

Leman Sam’ın en popüler parçaların­dan Anladım Ki'de geçen “Dün gece hiç tanımadığı­m bir erkeğe, sırf sana benziyor diye, usulca sokulup ‘Merhaba’ dedim” cümlesi nedeniyle TRT tarafından yasaklandı. Çünkü onlara göre bir kadın tanımadığı bir erkeğe selam veremezdi ve bu şarkı Türk kadınının ahlakını bozmaktayd­ı.

10 Je T’aime… Moi non plus

Aslında bu şarkı ilk başta, her ne kadar Brigitte Bardot’un kocası tarafından itiraz edilse de Bardot ve Gainsbourg tarafından kaydedilmi­ş ve 1986’ya kadar yayınlanma­mıştı. Ancak aynı şarkı 1969 yılında Serge Gainsbourg and Jane Birkin tarafından tekrar kaydedilmi­ş ve yayınlamış­tı. Şarkıda Birkin’in derin ve oldukça erotik nefes alışverişl­eri duyulmakta­ydı. Bu duyulan sesler yüzünden birçok ülkede şarkı yasaklandı. Hatta Fransa’da gece 11’den sonra radyolarda çalınıyord­u.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye