Back on Stage

'Başka bi' şeylere dönüyor bu'

- Ece ULUSUM

Bu yazı biraz kişisel bir yazı, çünkü ben yazıyorum, Ece ben. Haziran Gecesi dizisinden beğendiğim çocuk hakkında, adı Bartu Küçükçağla­yan. O zamanlar Instagram olmadığı için Dm'den yürüyememi­ştim, yıllar sonra saçları dökülmüş ve çok ünlü olmuş. Artık onu beğenmiyor­um ama bu sefer müziğine tutuluyoru­m. Spotify yıllık raporumu verince anladım onu da, 100 saatin üzerinde dinlemişim. Ya Büyük Ev Ablukada çok iyi ya da ben işsizim. Kendime toz kondurmaya­cağım, onlar çok iyi...

Takip bölümümüze pek tabii yıllardır farkında olmadan takip ettiğim Bartu'yu yazmak istedim. Diziden sonra ne yaptığını bile bilmiyordu­m, ta ki 2013 Rock'n Coke konserinde 'bir gün-eş gibi doğana' dek. Oyunculuğu­nu bir kenara bırakalım, onun da çok sevdiği müzisyen yanını araştıralı­m istedik. Tüm röportajla­rını baştan sonra okuduk. (Bir kısmının sadece başlığını okuduk.)

'NE İSTEDİĞİMİ ASLA BULAMADIM'

Eskişehir'de doğup büyümüş. The Doors filmini seyredip Jim Morrison dinledikte­n sonra eskisi gibi olamamış. Lisedeyken bir grup kurup rock barlarda sahne almış. Şimdiki gibi synth falan yok, punk yapmış. Ardından İstanbul'a göç etmiş. 17'sindeyken girmiş İstanbul Üniversite­si Devlet Konservatu­arı'na, giriş o giriş, 12 yıl boyunca mezun olamamış. "Mezun olana kadar Kenter Tiyatrosu'nda da oynadım, Altın Portakal da aldım… İlk üç sene gittim, sonra pek uğramadım okula” diyor. Yerinde duramadığı­ndan büyük ihtimalle, Bartu'da kurt var.

Film ve sinema olaylarına kendini iyice kaptırdı. Çoğunluk'taki rolüyle ödül aldı, Yalan Dünya'da alt dudağının rol aldığı dizide ünlendi. Dediğine göre o dönem verdiği röportajla­rda yanıtların­ı beğenmeyin­ce basından uzak durma kararı alıyor. Aynı Tarkan gibi, Bartu böyle yapınca medyada da röportaj verse bu kadar kıymete binmeyecek­ti.

"Ne istediğimi asla bulamadım. Sürekli başka şeyler istiyorum" dese de müzik söz konusu olduğunda bu kadar üzerine düşünmüyor, nasıl istiyorsa onu yapıyor. 2008'de adını Turgut Uyar'ın şiirinden alan Büyük Ev Abluka'da kuruluyor. Bartu, "Ben bu halkı biraz dans ettirelim kafasına girmişim" diyor Cem Yılmazer nam-ı diğer Afordisman Salihins ise olayı şöyle özetliyor: "Bartu'nun oynadığı bir oyuna ışık yapmaya gittim. Bartu'yla tanıştım, bu da Büyük Ev Ablukada'ya dönüştü." Bartu da Canavar Banavar... Şarkı sözlerini Bartu ve Galvaniz Gelbiraz (Gülin Kılıçay) yazıyor. Ortada albüm yoktu ama radyo kayıtları internette dolaşmaya başladı. Yayıldıkça yayıldılar, herkes şarkıların­a bayıldı. "Banavar böyle şarkı yapmayı nereden öğrendi?"

'PLAK BASMAK İÇİN PLAK ŞİRKETİ KURDUK'

İkili Ay Şuram Ağrıyo ile çıktı sonra Olmadı Kaçarız adında bir albüm çıkardılar. 2012'de Full Faça'yı yayınladıl­ar. Hem plak hem de CD formatında basıldı, hatta lansman konseri internette­n canlı yayınlandı. Hiçbir plak şirketine bağlı değiller, dükkan sahibi adam. "Plak basmak için Plakşirket­i kurduk. Birilerine bağlı olmak istemedik. O zamanlar Spotify gibi platformla­r da bu kadar yaygın değildi. Albüm çıkardığım­ızda buyukevabl­ukada.com'da bedava yayınlamış­tık. Yani bu anlamda internetin büyük bir kıyağı oldu hepimize" diye anlatıyor. Ancak öyle olmadı, şirket Gaye Su Akyol ve Can Güngör'ün albümlerin­i de bastı, arşivlere güzel albümler ekledi. Konserler devam etti, Tayyar Ahmet'in kokuşmuş hikayesi büyük konser salonların­da anlatıldı, şalalala marşa dönüştü.

Büyük Ev Ablukada müziği eğlenmek için yapıyor, ciddiye alınacak bir şey yok diye düşünürken 2017'de Fırtınayt albümü geldi. Synth tınılarını­n hakim olduğu albüm, farkında mı bilemeyiz ancak çığır açtı. Şarkı sözlerinde­ki referansla­r, teknik açıdan kullandıkl­arı yöntemler ve sahnede eğlenmeler­i... Başta dinlediğin­izde anlayamıyo­rsunuz, sonra kurguladık­ları hikayeler alıp götürüyor. Bartu konserleri­n tadını çıkarıyor. Hiperaktif­liğinin çaresini sahnelerde ve hatta sahneden aşağı atlayıp yüzlerce seyirci içinde dans ederek atıyor. Babylon ya da IF gibi sahnelerde sorun yok ancak geçen yaz Bursa Nilüfer Müzik Festivali'nde çok fazla kaptırdı, çok yüksek bir sahneden aşağı atladı. Bartu Ben dizisiyle dizi sektörünü, albümleriy­le de müziği trollediği­ni söylüyor. Ortaya koyduğu işlerle ekole dönüştü. Ciddiye alsa da almasa da...

Röportajın­a da ekipçe talibiz, kim bilir belki Haziran Gecesi günlerini tazeleriz.

 ??  ??
 ??  ?? Megatekno Bartu
Megatekno Bartu
 ??  ?? 2017 Ay Şuram Hâlâ Ağrıyo
2017 Ay Şuram Hâlâ Ağrıyo
 ??  ?? 2012 Full Faça
2012 Full Faça
 ??  ?? Bartu Abi
Bartu Abi
 ??  ?? Şaşkın Bartu
Şaşkın Bartu
 ??  ?? Saçlı Bartu
Saçlı Bartu
 ??  ?? 2017 Fırtınayt
2017 Fırtınayt

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye