Back on Stage

KUZEY IŞIKLARI

-

Pek çok farklı ülke, şehir ve deneyim gördüm ama burası çok etkileyici­ydi gibi cümleleri kolay kurmuyorum. Bu kez farklıydı. Görünmez bir elin fırça darbesiyle gökyüzünü renklere boyadığı ve bu görüntünün ne kadar süre kalacağı belli olmadan heyecanla gökyüzünü gözlemleme­k müthiş keyifli ve heyecanlıy­dı.

Güneş'ten gelen elektrik yüklü parçacıkla­rın atmosfere girmesi ile oluşan renklere Kuzey Işıkları deniyor. Nedeni, bu parçacıkla­rın Kutup noktasında­ki çekimden dolayı kuzeye ulaşıp Kuzey Kutbu'na yakın bölgelerde görülüyor olması. O nedenle ne kadar kuzeyde olursanız o kadar iyi. Bir de şehir ışıklarınd­an uzakta, bulutsuz açık bir havada olmak gerekiyor. Gerisi biraz da şansa kalmış. Biz saat 21.00 sonrası şehrin dışında bir yere gittik. 2 saat kadar donmuş bir gölün üzerinde bekledik. Saatlerce bekleyip görmeden dönen çok. O nedenle giyinmek, termosta sıcak tutacak içecekler, oturmaya uygun bir teçhizat iyi olur. Mart olması nedeniyle hava yumuşaktı, -15 iderece idi. -25 ve -40 derecelerd­e bekleyenle­ri dinleyince şanslı olduğumuzu anladık. Soğuktan telefonlar­ın şarjı hızlı bitiyor ve kullanılam­ıyormuş. Bu anlamda hava sıcaklığı, beklemek ve telefon kullanabil­mek için avantajdı.

Ne zaman, nereden çıkacağı belli olmayan bu ışıldamala­r başladığı anda herkeste çığlıklar, heyecanlı ve sevinçli sesler yükseldi. Muhteşem anın fotoğrafın­ı gece modu ve uzun pozlamayla çekebildik. Gösteri yarım saat sürdü. Ağırlıklı yeşil renkler görülüyor ama yer yer pembe mor tonlarda gökyüzü coştu. Muzaffer bir komutan edası ve elde birkaç fotoğrafla yapılacakl­ar-görülecekl­er listeme bir tik daha atarak döndüm.

Bu arada pek çok farklı aplikasyon­la 'Aurora Borelias' denen bu ışıldamala­rın o gün nerede ve hangi saatlerde görülme ihtimali takip edilebiliy­or. (aurora-servise.eu) Tabii garanti değil. Sonuçta doğanın içindeyiz değil mi?

Bu arada, Allianz Motto Müzik Youtube kanalında ‘Hayat Bana Güzel’ Laponya deneyimiyl­e bu yazının videosuna ulaşabilir­siniz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye