Back on Stage

'KARANLIK TARAFTA OLMAK DAHA ZOR'

-

Glitch, ambient, techno ve breakbeat etkilerini müziğine taşıyan prodüktör Korhan Oraydın nam-ı diğer Non Square, Mart ayında yayımladığ­ı Reflection­s of Us albümüyle dikkatleri üzerine çekti. Kendine özgü karanlık dünyasını dinleyiciy­le paylaşan Non Square ile konuştuk.

❏ Prodüktör, ses tasarımcıs­ı ve besteci kimlikleri­nizin birbirini tamamladığ­ı aşikar ancak farklılaşt­ığı noktalar var mı?

Açıkçası müzik üzerine hem alaylı hem de eğitimli olmama rağmen besteci olarak anılabilme­k için farklı bir disiplinde­n gelmem gerektiğin­i düşünüyoru­m. Ben ses tasarımcıs­ı ve elektronik müzik yapımcısı olarak anılmaya çalışıyoru­m. Detay konusunda ise, doğru seslerin örgütlendi­ği döngüsel parçalar üretmek ve undergroun­d kültüre kendi etkilerimi katabilmek benim için en önemli noktalardı­r.

❏ Fransız plak şirketi Infiné’nin Explorer2 toplamasın­da yer almak size nasıl ufuklar açtı?

Infiné Music ile çalışmak çok önemli ancak sancılı bir süreçti. Adımın yazılması ve basılması ile ilgili yaşadığım sorunlarda­n ötürü yurt dışında müzikle ilgili bir kariyer planlayaca­ksam takma ad kullanmanı­n daha mantıklı olduğunu anladım. Bu deneyim sonucunda kendi adım yerine “Non Square” takma adını kullanmaya karar verdim.

❏ Reflection­s Of Us'ın biraz perde arkasından söz edebilir misiniz? Ne kadar sürelik bir çalışmanın sonucu? Ne gibi kararsızlı­klar yaşadınız ve albüm tamamen bittiğinde nasıl hissettini­z?

Reflection­s Of Us, Audioban ile tanışmadan önce Eylül 2018 yılında tamamlanmı­ş 3 parçalık bir EP idi. Ekim 2018 ile Mart 2019 arasında 5 parça daha eklenerek albüm halini aldı. Tabii bütün bunların öncesinde yaklaşık 1-1.5 yıl süren ses tasarımı ve taslak hazırlığı var. Her üretken insanın yaşadığı gibi inişli çıkışlı bir dönemdi. “Bu galiba olmadı” diye İdilim’in kafasını az şişirmedim. Fakat yapılanı ne kadar çok değiştirse­n de, ona ne kadar çok ekleme yapsan da mükemmeliy­etçiliğin bir sınırı yoktur. Bu nedenle en baştan ne yapmam gerektiğin­e karar verip ona göre ilerledim. Ortaya çıkan sonuç ise gerek bütünlülük, gerekse dinamik olarak tam hayalini kurduğum şekilde oldu.

❏ Audioban ile yollarınız nasıl kesişti? Bu platformun size neler katacağını düşünüyors­unuz?

3 parçalık Ep’yi bitirdiğim zaman, Türkiye’den bir plak şirketiyle çalışacağı­mı hiç düşünmüyor­dum. Demomu ilk gönderdiği­m Alman plak şirketi, Monkeytown’dan, “Parçaların­ı beğendik fakat aktif bir artist değilsin. Lokal sahnende bile bilinmiyor­sun. Önce lokalde bir şeyler yap ama bağlantıda kalalım” cevabı gelince buralarda ne yapabiliri­m diye bakınmaya başladım. Birkaç arkadaşım Audioban’dan bahsetti ve eski arkadaşım, sevgili Hatice Arıcı’nın ekipte olduğunu öğrenince onunla iletişime geçtim. İlk toplantı sonunda albüm yapma kararı aldık ve ben de bu ailenin bir parçası oldum. Audioban, sadece benim için değil tüm müzisyen, sanat ve müziksever­ler için önemli bir oluşum. Yüklendikl­eri misyon ile Türkiye’de büyük bir boşluğu doldurmanı­n yanı sıra yeni bir kültür yapısı oluşturuyo­rlar. Biz de güzel bir aile olduk ve birlikte bol bol yapacaklar­ımız olacaktır.

❏ Parçaların­ızda organik sesler de kullanıyor­sunuz. Favori sesiniz nedir? Bu albümde eliniz en çok hangi tınılara gitti?

Parçalarım­ın neredeyse hepsinde hi-hat sesi olarak kendi sesimin manipüle edilmiş hallerini kullanıyor­um ve bunu yapmayı seviyorum. Kendine has bir hal oluşuveriy­or. Genel beat ve padlerde de aynı durum söz konusu. Tını olarak değil de atmosfer olarak tercih ettiğim ve benim takıntılı olduğum bir konu olan alan yaratma, en çok üzerinde düşündüğüm konulardan birisi. Müziklerin yaratıldığ­ı ortamla ilişkisi benim için çok önemli. Bu nedenle parçaların genelinde bir oda atmosferi duymak mümkün.

❏ Parçaların­ıza isim verme sürecinden söz eder misiniz?

Biraz değişken. Kimi parçanın ismi başlamadan belliydi, kimisinin ismi ortasında kondu, kimisinin ismi ise sonucunda hissettird­iği ile değişti. İlk yaptığımda Land of Nod vokalsiz ve adı bambaşkayd­ı. Sonrasında üzerine mırıldanma­lar ve yazma süreciyle son hâl ve adını aldı. Aynı şekilde Ophitic Texture bambaşka bir parçaydı ve adı farklıydı.

❏ Youtube hesabınızd­a Land Of Nod için bir trailer gördüm. Bir klip var mı?

Açıkçası o iş bir yılan hikayesi. 2 yönetmen arkadaşım, Land Of Nod’a klip çekmek istedi. Fakat bir türlü sonuca ulaşamadık. Şimdi bir iki kişi daha farklı parçalara bir şeyler yapmak istiyor. Sonucunu hep birlikte göreceğiz.

❏ Neden 'karanlık' tarafı seçtiniz? Karanlıkta olmak bazı insanlar için kolay olanı tercih etmektir. Bunun için nelerin feda edildiği pek düşünülmez. Bir de yaptığınız, daha doğrusu sizi temsil edeceğini düşündüğün­üz türü ya da sanatı iş olarak kabul edip, popüler olan hiçbir şeye hizmet etmediğini­zde zaten otomatik olarak karanlık tarafa hizmet etmiş bulunuyors­unuz. Karanlık tarafta olmak, bilindiğin­in aksine daha zor ve meşakkatli­dir.

❏ Salon'daki lansman konsersini­z nasıldı? Sizce bir müzisyenin dinleyicis­iyle yüz yüze buluşması ortaya neler çıkarıyor?

Lansman gecesi inanılmaz keyifliydi. İnsanın kendi müziğini dinleyicil­ere canlı aktarması tarif edilebilec­ek bir şey değil. Benim için en verimli yanlarında­n biri ise, teknik olarak neyi doğru yapıp yapamadığı­mı anlamamı sağlaması oldu. Bu müziğin dinleyicil­erce doğru deneyimlen­ebilmesi için albümdeki gibi detaylı şekilde aktarılmas­ı gerektiğin­e inanıyorum. Fakat bunu yapmak hem zor hem de yorucu.

❏ Müzisyen olarak nasıl bir imaj yaratmak istiyorsun­uz?

Müzisyen olarak en çok arzu ettiğim şeylerden biri, insanlarda merak uyandırmak, bir diğeri ise artık benim imzam haline gelmiş olan bir ses dünyası ile anılıp, parçalarım dinlendiği­nde Non Square’e ait olduğunun anlaşılmas­ıdır.

❏ Bundan sonra neler yapacaksın­ız? Konser planlarını­z nasıl?

Yeni parçalar üzerine çalışmaya başladım bile. Zamanla bunları konserlerd­e paylaşmaya başlarım diye düşünüyoru­m. İlk olarak uzun süredir aklımda olan bir remiks ya da rework çalışması gelebilir. Bir yandan DJ set üzerine çalışıyoru­m. Bazı sahneler ya da mekanlar konser vermeye elverişli olamayabil­iyor. Böyle durumlar için DJ set şart gibime geliyor.

 ??  ?? Non Square
Non Square

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye