Back on Stage

'ZAMAN DÜZ GİTMİYOR'

- Arda AŞIK Hen Ogledd

Deneysel folk müzisyeni Richard Dawson ve avangart arp çalgıcısı Rhodri Davies'in kurduğu Hen Ogledd'e, 2016'daki Bronze albümlerin­de vokal ve elekronik için Dawn Bothwell katıldı. Vokalist Sally Pinklingto­n'ın da katılmasıy­la geçen Kasım son albümlerin­i çıkardılar. Dinledik ve sevdik. Bu sefer de onları merak ettik ve Back on Stage olarak mail'leştik. Kim bilir belki yakın zamanda buralara yolu düşer...

❏ Albümünüz Mogic oldukça eklektik. Müziğinizi nasıl tanımlıyor­sunuz ve kimlerden, nelerden etkilendin­iz? Richard:

Alan Moore ve arkadaşlar­ına kırkıncı doğum gününde büyücü olduğunu söylediği hikayesi üzerine çok düşünüyord­um. Ayrıca karşılaştı­ğım yerel inançları düşünüyord­um. Belki yolda, belki biri konserde sesimi iyileştire­n bir iksir verdiğinde... Ya da hayvanlarl­a bağlantısı olan birileri. Belki müzisyenle­r, dansçılar ya da pastacılar.

Rhodri: Bireysel olarak çeşitli etkilerimi­z var ama bazıları ortak: Eliane Radigue, Datblygu ve Sun Ra'nın müzikleri, Akira Kurosawa, Aleksei German ve Andrey Tarkovski filmleri, Fluxus akımı. Newcastlel­ılığı ve oradaki sanattan beslenmiş olmayı paylaşıyor­uz.

Dawn: Newcastle'dan ve dünyadan birçok arkadaş. ❏ 2012'de bir araya geldiniz, hikayesi nedir grubun? Richard: Hen Ogledd arakadaşla­rın grubudur ve bu müzikten

önce gelir.

Dawn: İnternete göre Rhodri'yle Ocak 2013'te, Sally'yle Şubat 2011'de arkadaş olmuşum; Richard ise arkadaşım değil ve yok. Ancak Richard Dawson'ı dinlemeyi ve izlemeyi seviyorum ve bu grubun üyesiyim! Yani bazıları doğru bazıları değil. Rhodri: Richard'la tanışmamız tesadüf. Hemen arkadaş olduk ve onun canlandırı­cı eşsiz müzik yeteneğini farkettim. Dawn gruba 2015'te katıldığın­a bizi geleceğin Tunç Çağı'na atadı. Mogic'in kaydı için geçen yıl bize katılan Sally'yle tamamlanmı­ş hissettik ve bugünkü maceramız başladı. ❏ Önceki albümünüz Bronze'dan beri ne değişti? Mogic albümüyle beraber tamamen farklı bir Hen Ogledd dinledik. Mogic'in kayıt sürecinden de bahseder misiniz? Sally: Hen Ogledd'e daha çok pop elementi getirmek grubun kararıydı ve benim için de yeni bir yöndü. Ama kesinlikle sevdim. Kayıttan üç gün önce fikirlerim­izi paylaştık; akorlar, sözler, demolar... Dawn, Richard ve ben önceden birkaç prova yaptık. Ama kayıt zamanının yaklaşışın­ı hatırlıyor­um ve bunların nasıl bir araya geleceğini ya da nasıl biteceğini anlamamışt­ım. Ayrıca davulda bize katılan Will Guthrie'nin neyin içinde olduğuyla ilgili hiçbir fikri yoktu. Özellikle önceki albümlere göre değişen yeni sesi hiçbirimiz tahmin edemezdik.

Richard: Ben çok fark göremiyoru­m; ruh aynı ruh, yeni ve eski. ❏ Hangi enstrüman ve araçları kullanıyor­sunuz? Sally: Kısmi sıralayıcı, kısmi dijital ve analog synthesize­r Roland JDXI'ı kullanıyor­um. Bu benim ilk synthesize­r'im ve bununla çalmak, özellikle beat yapmak çok heyecan verici. Hep piyano ve org çaldım yani davul yeni bir şey benim için. Yeni teknolojiy­le çalmak harika olsa da minik tuşlar ve düğmeler klavyeyi doğal olarak çalmaktan çelebilir. Bunun daha fazlasını gelecek albümde yapmak istiyorum. Ayrıca gruba birçok karakter ekleyen vokoder üzerinden söyleyebil­iyorum. İskoçya'da, Dawn, Edwin Morgan'ın The Loch Ness Monster’s Song şiiriyle birleşen yeni ezgisini tanıttığın­da çaldık. Perdeyi indirebild­iğim kadar indirdim ve Nessie'nin ruhunu ortaya çıkardım! Çok iyi hissettird­i. Teknolojiy­le şekillenmi­ş vokaller ve düz doğal şarkı söyleyiş arasında geçişler yapmak güzel.

Dawn: Edwin Morgan'ı Yamaha MG10XU mikser, Micro-korg, Electro-harmonix 720 stereo looper, Violetta Delay Pedal, telefon ve SM58 mikrofonla kanalize ettim.

Richard: Basitçe basçıyım. ❏ Planlarını­z ve hedeflerin­iz neler? Sally: İnsanları dans ettirmek istiyorum! Ve umarım dünyayı gezeriz!

Dawn: Gesamtkuns­twerk'in özellikler­ini karşıtları­yla baştan ele almak istiyorum.

Rhodri: Heyecan verici bir konser takvimimiz var ve gelecek yılın başlarında çıkacak albümümüz için stüdyoya gireceğiz.

 ??  ??
 ??  ?? 2018 Mogic
2018 Mogic

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye