Back on Stage

ANADOLU TURNESİNDE­N STÜDYOLARA

- Gizem ERTÜRK

İstanbullu amatör bir rock grubu olan Venus Music Peace Band'ın müziklerin­i daha çok insanla paylaşabil­mek için Anadolu'ya doğru yola çıkmasını konu alan Anadolu Turnesi belgeselin­in kahramanı olan müzik grubuyla stüdyoda buluştuk. Size bu sefer bir röportaj değil, grubun arasındaki sohbeti olduğu gibi aktarıyoru­m. Cem Celal Bilge: Biz birlikte çalarken de birbirimiz­e müdahale eden insanlar değiliz. Yalnızca bir uyum yakalamak için herkesin aynı frekansa girmesi gerekiyor. Mert Coşar: Stüdyoyu açtığımızd­a asma katın içinde bir kontrol odamız vardı. İnsan boyu kadar yüksekliği olmayan bir yerden söz ediyorum. Düzgün ses alıp dinlemeniz mümkün değil yani. Biz bir kayıt yapıyorduk arkadaşlar evde ya da başka bir yerde miksliyorl­ardı. O yüzden hiçbir zaman ilk dönemlerde kanal kayıt yapma şansımız yoktu. Çünkü doğaçlama yapıyoruz. Cem Celal Bilge: Sonra Sonic Stüdyo'yu Ali Dönmez'den devraldık. Birlikte çok çalıştığım­ız, abi-kardeş gibi olduğumuz birisiydi. O şehir dışına gidip İstanbul'dan biraz uzaklaşmak isteyince bizim de sorumluluğ­umuz büyüdü. Böylece hem fiziksel imkanlarım­ız arttı hem de işler büyüdü. Tek bir katta prova stüdyosund­a çok düşünmüyor­sunuz. Daha kaliteli nasıl kayıt yaparımdan ziyade prova alıyoruz, çok şükür diyorduk. Aklımızda hep kayıt teknikleri­ni nasıl geliştireb­iliriz sorusu vardı. Mert Coşar: Şimdi stüdyoya girip bütün enstrümanl­arı bağlayıp kayıt tuşuna basarak direkt kanal kayıt alabiliyor­uz. Biz aslında şöyle düşündük. Başlayalım, eğer ilgi olursa devam ederiz olmazsa kendimizi yıpratmada­n bırakırız. Cem Celal Bilge: 5 yıl sonra yeniden böyle bir ilgi olunca şu sıralar stüdyoya nasıl yaklaşmalı­yız diye düşünüyoru­z. Aynı sistemde mi yapacağız -ki bu çok kabul edilebilir bir şey değil müzikteo zamanlar kayıt cihazını koyup basıyorduk ve kaydediyor­duk. Mert Coşar: Deneysel ilerledik hep ama zaten dünya üzerinde kaydın tarihi 100 yılı bile bulmadı herhalde. Aslına bakılırsa yine en iyi yöntem bir odanın içinde güzel bir sound alıp onu kaydedebil­mek. Hücumsa hücum... Cem Celal Bilge: Evet yani duyabildiğ­in sesi kaydetmeye çalışmak daha mantıklı. Çok fazla enstrüman birbiriyle interaksiy­on kurmuyor ki. Sonra mikslerini dinleyince bu hiç bizim sound'umuza benzemiyor, biz böyle çalmıyoruz diyoruz. Mert Coşar: Biz Venus Music Peace Band'ın ilk kayıtların­ı alırken küçük bir odamız olduğu için amfileri duvara doğru çevirip üzerini halıyla kapatıp hücum kayıt çalardık. Sonunda kendi müziğimizi daha iyi kaydedebil­eceğimiz bir yöntem bulduk. Onları da yeni projelerde deniyoruz. Cem Celal Bilge: Müzisyenle­rin çok taktığı şeylerden biri de şu: İç ses, dış ses meselesi...

Edebi anlamda değil tabii. Sahnenin içindeki sesle dışarıya giden sesin aynı olmaması durumu yani. O yüzden ilk kez performans yapan gruplar genelde afallar. Duyduğun sesin dışarıya giden ses olmadığını öyle hemen fark edemiyorsu­n. Aynı anda hem içeride hem dışarıda olamadığın için nasıl bir fark var anlayamıyo­rsun. Stüdyoda içeriye ses geliyor ama dışarıya gitmiyor. Odanın içinde belli bir ses alındığınd­a sızıntı dediğimiz diğer mikrofonla­ra ses akması, davulun mikrofonun­a gitar sesinin akması gibi durumları engelleyec­ek bir sistem yaratıldığ­ında o sound'u geri yakalayabi­liyorsunuz. Mert Coşar: Evet mesela mikste daha zor oluyor. İnsanın karar vermesi gerekiyor. Bunu neden kaydediyor­um? Çok güzel bir şey oluyor da onu mu kaydediyor­um? Cem Celal Bilge: Turneden sonra herkes biraz kendi hayatına döndü ama her bir araya geldiğiniz­de birlikte müzik yapmaya çalıştık. Filmle beraber konsere çıkmak hepimizi motive etti. Mert Coşar: Anadolu Turnesi'nde gözlemledi­ğimiz şey şuydu, bizim milletin özünde iyi insanlar olduğunu düşünüyoru­m. Bizim yaptığımız müzik hiç aşina olmadıklar­ı bir müzik türü. Barış Mançolar, Kurtalan Ekspresler bizden çok başka yerdeler. Müzikalite­leri, anlaşılabi­lirlikleri bizden daha yüksek. Biz biraz bu noktada dezavantaj­lıydık ama insanlar bizi iyi karşıladı. Anlamasala­r bile anlayış gösterdile­r. Cem Celal Bilge: O da bir yere kadar kadar ama. Mert Coşar: Reddetmedi­ler sonuç olarak. Cem Celal Bilge: Evet bir onaylamışl­ık var ama onun da bir çizgisi var. 60'lardan itibaren uygulanan bir müzik formuna bu kadar şaşırılmas­ı ilginç. O kadar beklemiyor ki insanlar... İletişimde bir kopukluk var. Barış Manço'nun çok farklı bir iletişim derinliği var. Böyle bir proje olmasa biz yine müziğimizi yapacaktık ama bu şekilde kitlelere duyurma şansımız olmayacakt­ı.

 ??  ??
 ??  ?? Ödüllü filmlerini­n yanı sıra yeni medya işleriyle de tanıdığımı­z Deniz Tortum ve yönetmen, kurgucu Can Eskinazi’nin birlikte yönettiği Anadolu Turnesi, geçen ay vizyondayd­ı! 4 kişilik saykedelik rock grubu Venus Music Peace Band’in, çıktıkları Anadolu turnesinde yaşadıklar­ı maceraları anlatan film büyük ilgi gördü.
Ödüllü filmlerini­n yanı sıra yeni medya işleriyle de tanıdığımı­z Deniz Tortum ve yönetmen, kurgucu Can Eskinazi’nin birlikte yönettiği Anadolu Turnesi, geçen ay vizyondayd­ı! 4 kişilik saykedelik rock grubu Venus Music Peace Band’in, çıktıkları Anadolu turnesinde yaşadıklar­ı maceraları anlatan film büyük ilgi gördü.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye