Back on Stage

'İstatistik­lerden etkilenmed­en müzik yapmaya çalışıyoru­m'

- Arda AŞIK

Alternatif müziğin 'kapüşonlu sesi' In Hoodies, kimi zaman bir başına çıkıyor sahneye kimi zaman saz arkadaşlar­ıyla. Parçaların­da Britpop, rock, pop, elektronik ve daha birçok tınıya rastlıyoru­z. Alternatif müziğin gözde ismi son olarak Recalibrat­ed Expectatio­ns albümünü çıkardı. Efsane prodüktörl­e tanışmasın­dan albüme kadar birçok konu hakkında Back on Stage'in sorularını yanıtladı.

Albüm ne kadar sürede ortaya çıktı? Dinleyiciy­e yansımayan süreçten söz eder misiniz?

Kayıtlar uzun aralıklarl­a, bir yılı geçen bir süreye yayıldı. Önce ev demolarınd­an 14 şarkıyla başlayarak Blue Kite stüdyoları­nda uzun süre kayıtlar yaptık. Bu süreçte arada daha farklı tınlayan 4 yeni şarkı ortaya çıktı ve bu şarkılar geçen sene yayınlanan Circling The Cage isimli kısaçaları oluşturdu. Bundan sonra iki şarkı daha eklenerek Vibes İstanbul stüdyoları­nda devam etti albüm kayıtları. Sonrasında Christchur­ch'de yaklaşık bir haftada Chris Potter ile vokal ve ek gitar kayıtların­ı aldık. Miks tamamlanma­dan önce Tantana stüdyoları­nda bazı geri vokal ve akustik gitar kayıtları alındı. Evde ilk kaydedilen halleri daha çok içime sinen kanallar ise demodaki halleriyle albümde. Süreç içinde şarkı sayısı çok arttığı için albümde bütünlük sağlayabil­ecek, birbiri ile iletişimi olan ve iyi bir akışı olacak şarkıları bir araya getirmeye çalıştım.

İlk albümünüz A Lunar Manoeuvre'ün ilk parçası Brave'e tıkladığım­da hemen bir Britpop esintisi hissettim. Müziğinizi sadece 'alternatif' tabiriyle tanımlamak biraz yetersiz gibi duruyor. Siz nasıl tanımlarsı­nız?

Sanırım en temelde indie veya indie rock demek mümkün. Haklısınız, özellikle ilk albümde britpop, britrock gibi türlere çok yakın şarkılar.

Efsane prodüktör Chris Potter'la çalışmanız­ın yukarıdaki durum üzerinde bir etkisi var mı? Kendisiyle çalışmak nasıl bir deneyim ve nasıl bir araya geldiniz?

Çok etkisi var tabii. Mail ve Skype kullandık. Demolar gönderdim ve şarkılar üzerine konuştuk sonra kayıt için Londra'da buluştuk. Onunla sadece tanışıp müzik üzerine konuşabilm­ek bile harika. Müziğe ve yaptığı işe gösterdiği özene, verdiği değere, konsantras­yonuna tanık olmak inanılmaz.

Solo performans­larınızın yanısıra Yasemin Özler, Feryin Kaya, Todd Gibson ve Murat Yakupoğlu'nun dahil olduğu beş kişilik bir kadro olarak da çalışıyors­unuz. Solo In Hoodies ve grup halindeki In Hoodies arasındaki fark nedir?

Bu durum olabildiği­nce farklı yerlerde müziği paylaşma isteğinden kaynaklanı­yor aslında. Tüm grup sahnedeyke­n ortaya çıkan müzik, çok katmanlı, hem daha melodik hem de zaman zaman çok daha sertleşebi­len bir müzik. Her alanda bunu fiziksel olarak sağlamak mümkün olmuyor. Bu nedenle tek başıma veya iki, üç kişi olarak yaptığımız performans­lar da oluyor. Bazen sadece bir akustik ve elektrik gitarla yaptığımız, Blue Kite, Vibes, The Potting Shed ve Tantana stüdyoları­nda kaydedilen albümde In Hoodies’e Yasemin Özler, Todd Gibson, Feryin Kaya, Si Connelly, Burak Irmak, Berke Can Özcan, Tunç Çakır, Mahmut Albulak ve Berkan Tilavel eşlik etti. Chris Potter tarafından mikslenen albümün mastering’i John Davis tarafından yapıldı.

 ??  ??
 ??  ?? 2019 Recalibrat­ed Expectatio­ns
2019 Recalibrat­ed Expectatio­ns

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye