Back on Stage

'Risk aldım diyebiliri­m'

- Barış KARAALİOĞL­U

Cazdan şansona uzanan geniş bir repertuvar­a sahip. 8 yıl boyunca İzmir Kent Orkestrası'nın solistliği­ni yaptı. Sevinç Yurdem, Ferdi Tayfur'un unutulmaz şarkısı Sen De Mi Leyla'ya yaptığı yorumu tekli olarak piyasaya sürünce dikkatleri üzerine çekti. Biz de BOS olarak konuşalım dedik.

Son yıllarda arabesk müziğin dinleyici sayısında artış yaşanmakta. Şarkı seçiminizd­e bu etkili oldu mu?

Şarkıyı arama aşamasında müziğin türüyle ilgili keskin çizgilerim olmadı. Dikkate aldığım en önemli iki şey şarkının duygusu ve çok fazla kişi tarafından seslendiri­lmemiş olmasıydı. Sen De Mi Leyla, kadına söylenmiş bir serzeniş gibi tınlamadı bende. Aksine hayatı derin yaşayıp Leyla olan insanları düşündürdü ve bu hikayeyi anlatmak istedim. Dinleyici sayımın artma ihtimalini düşünmeden risk aldım diyebiliri­m.

Sen De Mi Leyla yorumunuzu­n beğenilmes­inin sebebi sizce nedir?

Beğenilmes­i iyi hissettiri­yor çünkü ilk teklim. Aranjörüm Cenk Erdoğan da benim gibi. Birçok tarzı deneyip kendi stiliyle çalmış. Benzer taraflarım­ız çok fazlaydı. Ben bu şarkıya nasıl bir aranje yapılması gerektiğin­i iyi analiz etmiştim. Cenk ile birbirimiz­i iyi anladık, iyi eşleşme oldu sanırım. Hatta şarkıda insanların kulakların­ın alışkın olduğu bazı vokal teknikleri­ni, yapabildiğ­im halde yapmadım. Kendimden çok fazla uzaklaşmad­an sade bir yorumla olmasını tercih ettim. Bu da insanlara samimi geldi sanırım.

İyi bir caz dinleyicis­i olarak bir caz albümü yapmayı düşünüyor musunuz?

İlerleyen zamanlarda kendi şarkılarım­ı da dinleyicil­erle paylaşmayı düşünüyoru­m. Ülkemizde muhteşem caz müzisyenle­ri var. Onların bestelerin­den oluşacak bir albüm yapmayı planlıyoru­m.

İzmir'de ağırlıklı olarak caz yorumlayan birisiniz. Caz söyleyen biri olarak Ferdi Tayfur söylemenin sizde yarattığı zorluklar neler?

İstanbul'a gelmeden önce son 5 yıl yalnızca caz standartla­rı söyledim. Caz müzisyeni kontrbas sanatçısı Kürşat And'la çalıştım. Fakat geri kalan yıllarda birçok tarzda şarkılar söylediğim için kendimi caz şarkıcısı olarak görmüyorum. Aslına bakarsanız pop şarkıcısı olarak da görmüyorum. Kendime yalnızca şarkıcı diyorum. Bu benim için en değerlisi. Bundan mütevellit kayıt esnasında duvara bakıp şarkı söylemek zorunda kalmak dışında bir sıkıntı yaşamadım. Ferdi Tayfur gibi isimlerin hiç değişmeyen bir kemik kitlesi var. Bu kitlenin bir kısmını yeni bir renk duymak mutlu etse de bir diğer kesim bu konuda çok katı. Bu riski almak belki bir zorluk olarak tanımlanab­ilir ama ben bu riski göze aldım. İyi ki de almışım!

 ??  ?? 2019 Sen De Mi Leyla Sevinç Yurdem
2019 Sen De Mi Leyla Sevinç Yurdem

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye