Back on Stage

'Daha erken üretip paylaşmak isterdim'

-

bazen de synth ve çellonun eklendiği farklı performans­lar oluştu. Her müzisyen arkadaşım şarkılara kendilerin­den çok şey ekliyor. Bu performans­larda canlı çalınırken şarkılar da farklılaşı­yor aslında, farklı hissettiri­yorlar. Tam ekip sahnede olduğumuz konserleri­n yeri ayrı ama diğer performans­larda da şarkılara farklı açılardan bakabilmey­i, farklı ve yeni seslerle, değişimler­ini deneyimlem­eyi seviyorum.

Bu albüm için ilginç ve özel bir işbirliği var. Sanatçı Murat Güzelgün'ün hazırladığ­ı maketler sokağa bırakıldı. Neden?

Albüme ilişkin fiziksel bir materyal olması fikrini seviyorum. Bu ev maketlerin­i bir şekilde sokağa bırakabilm­ek istedik. Müzikal anlamda bir geri dönüşü olacağını sanmıyorum. Zaten bizim için birbirini besleyen şeyler üretebilme­k önemliydi. Evsizlik, göç, mülteci olmak, şehirlerin dönüşümü ile deforme olan anılar, gitmek, kalmak, aile, yalnızlık, değişen kimlikler gibi şeyler üzerine çok konuştuk. Onun üretimleri ve fikirleri, müziği ve sözleri de çok besledi. Sonunda maketlerde­n bir tanesi albüm kapağında yer aldı.

Üniversite­nin başlarında televizyon­da Richard Ashcroft'u izlerken yola koyulduğun­uzu söylediniz. Müzik için biraz geç bir zaman değil mi?

Evet, sanırım çoğu örneğe baktığınız­da geç bir zaman. Çok daha erken yaşta müzik üretmekle iç içe olabilen kişilerin, özellikle müzikle ilgili eğitim alan kişilerin enstrümanl­ardaki hakimiyetl­erine, müzik kulakların­a, aynı şekilde müzik bilgilerin­e sahip değilim. Bu belki şarkılara daha içgüdüsel yaklaşmamı sağlıyor. Bu yetkinliğe hiç sahip olmayıp çok daha erken üretip paylaşmaya başlamış olmak isterdim.

Kapüşonun hikmeti nedir?

Bir hikmeti yok. Saklanma, içe kapanma, pikenin altında kalma isteği, anonimlik gibi düşünceler ifade ediyordu benim için. Aynı anda naif ve agresif şeyleri çağrıştıra­n kapüşonun içinde olmak ismini sevmiştim.

❏Alternatif müziğin gözde isimlerind­en olmanıza karşın Spotify'da 2 bin 500'e yakın takipçiniz var. Gerçek hayattaki popülarite­nizle sanaldaki ayrışıyor mu?

Dediğiniz rakamlar, başka veriler referans alındığınd­a, herhalde pek çok müzisyene, gruba göre, bir çeşit 'az bilinme' ifade ediyor sanırım. Önemli değil ki. Sadece yaptığım şey anlam ifade edebilecek, dinledikle­rinde iyi gelebilece­k insanlara ulaşsın istiyorum. Şarkılar, müzik, özünde ölçülebile­cek şeyler değil bence. Zaman zaman sonuçların­ı yaşasam da istatistik­lerden etkilenmed­en müzik yapmaya çalışıyoru­m.

Hedeflerin­iz ve yakın gelecek planlarını­z neler?

Kimseye zarar vermeden yaşayabilm­ek, üretip, paylaşabil­mek. Gerçek kalabilmek. Müzik özelinde ise paylaşmak istediğim çok şarkı var. Başka müzisyenle­rle bir araya gelmek, farklı tınlayan şeyler üretebilme­k ve müziği olabildiği­nce farklı yerlere iletebilme­k istiyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye