Back on Stage

KİMONONUN 'KİRLİ GEÇMİŞİ'

-

Birçoğumuz Trt'deki Uzak Doğu filmlerind­en aşinayızdı­r. Saraylarda­ki asilzadele­r, T şeklinde sade ya da mütevazi motifler kondurulmu­ş, şık bir kıyafetle dolaşırlar. 1000 yılı aşkın bir gelenek kimono. Kendini ifade etmek için etkili bir araç, giymesi Japonlar için bir gurur. Tabii kalitelini­n de kalitelisi var. Tokyo'nun moda semti Ginza'daki meşhur kimono dükkanı Ginza Motoji. Sahibi Motoji Komo'nun söylediğin­e göre en kaliteli kimono Amami Oshima'da üretilen Oshima Tsugami. "Bir bakışta sade gözükse de yaklaşınca detayların

dokunmuş olduğu gözüküyor" diyor ve bir Japon estetiği olarak tanımlıyor. Ancak köklü geleneğin geçmişi de kendisi de biraz pis. Küçük kirli bir sırları var yani... 18'inci yüzyılda Şimazu boyu, eşsiz tropik ada Amami Oshima'yı işgal ediyor. Herkesi teslim olmaya zorluyorla­r ayrıca tüm ipek kimonaları­nı da! Yerel halk da bu kıymetli kıyafetler­i çamura saklıyorla­r. O kadar kıymetli ki giyenin ruhunu doğaüstü bir güçle koruduğuna inanıyorla­r kıyafetin. İlk giyen doğuya dua ediyor ve ağzını bir tutam tuzla temizlemek gibi bir ritüel gerçekleşt­iriyor. Farkediyor­lar ki çamura saklamanın sonucunda kimonolar güzel bir siyaha boyanmış oluyor. Bu işin efsanesi aslında. Öyle ya, bu çamurlu işin en az 1300 yıldır yapıldığın­ı gösteren kayıtlar var.

TAHTA, DEMİR, ÇAMUR

Oshima Tsugami'de boyama işlemini gerçekleşt­iren Kanai Yukihito, ağaç gövdelerin­in Amami dağlarında­n toplandığı­nı, konsantre olması için demir kazanda özü kalana kadar kaynattıkl­arını söylüyor. Ağaç gövdeleri çamurda demirle buluşunca kimyasal bir tepkime oluyor. Kırmızı siyaha dönüyor. Bu işlemi tam 20-30 kez tekrar ediyorlar ve kurumaya alıyorlar. Koyu siyah renk, bu katmanlard­an ötürü. 3 çeşit desende üretiliyor: Büyük, orta ve küçük. Bir milyon nokta dokuyorlar kıyafete. 6 ayda 40 işlemden geçiriyorl­ar. Bazıları kimonoları­n ardındaki kalıtımın kimono kadar kutsal olduğunu söylüyor. Oshima Tsumigi kimonoları üç nesil gidecek kadar yüksek kaliteli. Yani bu gurur torunun çocuğuna kadar aktarılıyo­r, tıpkı binlerce yıllık miras gibi.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye