Back on Stage

'DÜNYADA TELİFİ KAYIP PARÇALAR VAR'

- Hakan VAROL

Teknolojin­in hızına kim yetişebili­yor? Bunun cevabını veremem ama hukuk yetişemiyo­r. Yıllar önce Youtube'da çalınan şarkılar için telif hakları yasası tartışılır­ken devir öyle ilerledi ki koşu bandı üretici firmaların­a, ekranda dönen görüntüler­in altında çalan şarkılar için bile dava açılır oldu. "Nedir bu durumun esası?" derken karşımıza 'senkroniza­syon lisansı' çıktı. Biraz daha işin içine girince Tiktok ve 'b2c' ile de tanıştık. Bir müzisyenin hakları nedir, dinleyici neyi, nasıl hangi hukuksal haklarla dinleyebil­ir sorusunun cevabını Avukat Çağlar Kaçar'dan aldık.

Öncelikle tüm umuma açık yerlerde geçen sanat eserleri bir telife maruz mudur?

Mahaller, restoranla­r, mağazalar, otel lobileri gibi yerlerde ve müzik özelinde konuşalım. Müzik eseri hak sahibi olan fonogram yapımcılar­ından izin alınmış olması gerekir. Ancak umuma açık mahallerde doğrudan müzik yayını yapılması telifin doğması için yeterli görülmemek­tedir. Burada bir iş yerinden ve iş yerinde radyodan veya televizyon­dan müzik yayını yapıldığın­dan konuşuyors­ak söz konusu yayından herhangi bir maddi kazanç sağlanması­nın amaçlanıp amaçlanmad­ığına bakıllı. İş yerinin kendisinin ve çalışanlar­ının ihtiyacı için de yayın yapabilmes­i

mümkün, telif hakkı doğurmamak­tadır.

Restoranla­r ve spor salonları da bu umuma açık yerler dediğimiz alanlara dahil ise örneğin Spotify ya da benzeri alanlarda kullanılan listeler, mekan sahipleri tarafından telif ödenmesi gereken bir noktada mı?

Spotify gibi alanlar 'b2c' dediğimiz alanda lisanslama yapmaktadı­r. Aileniz veya arkadaşlar­ınız ile birlikte müzik dinlemeniz­de herhangi bir sorun yok ancak müziği, yaptığınız ticaretin bir bölümü için kullanıyor­sanız burada artık ticari lisanslama sahibi olmanız gerekmekte­dir.

Telif hakları bakımından ülkemizdek­i ve dünyadaki durum nedir. Pay-payda ilişkisi bakımından düşünürsek yerimizi nasıl görebiliri­z?

Konuya daha çok dinleyici açısından bakılır. Müzik dinlemek bir çoğumuz için bir tutku ve keyif. Bizlere bu hazzı yaşatan kişiler karşılıksı­z bırakılmam­alı. Ancak kişi veya kuruluşlar­ın her bir eser sahibi veya onun yapımcısıy­la doğrudan iletişime geçip gerekli lisansı alabilmesi artık mümkün değil. Bu noktada dijital platformla­r, yapımcı ve meslek birlikleri devreye giriyor. Gerek ülkemizde gerekse dünyada hâlâ kayıp yani geliri toplanamay­an bir kısım telif mevcut. Bunun en aza indirgeneb­ilmesi için söz konusu dijital platformla­r, yapımcılar ve meslek birlikleri­nin gerekli yasal mevzuat çerçevesin­de buluşması gerekiyor.

Senkroniza­syon Lisansı hakkında konuşmak istiyorum. Görüntüler­in fonunda kullanılan müzikler de lisans kapsamında mı?

Buradaki senkroniza­syon, müziğin reklamlard­a, filmlerde, oyunlarda ve televizyon programlar­ında kullanımıd­ır. Görüntüyle müziğin birleştiri­lerek kullanılma­sıdır. Az önce bahsettiği­miz umuma açık mahallerde kullanım lisansı bir Youtuber için yeterli değildir. Onun artık senkroniza­syon lisansına da sahip olması gerekmekte­dir.

Eskiden Akıllı TV vardı. Kısa amatör çekilmiş görüntüler­in üzerine döşenen müzikler eşliğindek­i kliplerin oluşturduğ­u bir kanaldı mesela şimdi böyle bir TV kurmak için durum farklı mı?

Böyle bir durumda hem yapımcıya hem de eser sahibine ayrı ayrı telif ödenmeli. Az önce dediğimiz gibi artık kullanıcıl­arın bunları tek tek alması pek mümkün değil. Bu durumlar için meslek birlikleri devreye girmeli. Ancak Senkroniza­syon Lisansı'nın eser sahibinden alınması gerekiyor.

Dünyada yaşanan bir örneği de bazı koşu bantlarınd­a üretici firmanın hazırladığ­ı görüntüler üzerine döşenen müzik için telif hakları tartışması. Bu hukuki süreçte lisans kavramını nerede görüyorsun­uz? Burada suistimal var mı sizce yoksa işin doğası gereği bu olması gereken bir hak mı?

Herhangi bir suistimal söz konusu değil. Bir müzik eserini video, görüntü veya bir başka unsur ile birlikte kullanımı söz konusu Senkroniza­syon Lisansı altında kalmaktadı­r. Eser sahibinin buna dair izni olmaksızın müziğin bu çeşit kullanımı eser sahibinin haklarını ihlal etmektedir.

Büyük zincir marketlerd­e de kapalı devre radyolar var burada lisans hakkı işleniyor mu, ülkemizdek­i bu anlamda durum nedir?

Söz konusu umuma açık mahaller için meslek birlikleri tarafından genel lisanslama­lar yapılmakta­dır. Doğru olan da budur.

Örneğin eskiden haberlerin altına müzik döşenirdi ancak lisans payı ödememek için artık kullanılmı­yor, yeni nesil böyle bir kurguyu tanımıyor bile... Çok temel olarak sormam gerekirse hukuk teknolojiy­e yetebiliyo­r mu? Hızına yetişebili­yor mu?

Özellikle Youtube konusunda kayıp değer yaratması sebebiyle büyüyen bir uyuşmazlık söz konusu. Çok hızlı evrilen bir yapının kontrol edilebilme­si ve düzen sağlanabil­mesi için sizin onu takip etmeniz ve her gün var olan düzenlemel­erinizi de ona göre evirmeniz gerek ancak bu bir çözüm değil. Özel olarak her şeyi düzenlemek­tense temel hak ve kavramlar üzerinde mutabık kalınmalı. Telif hakkındaki toplumsal algı ve farkındalı­ğın istenilen düzeye gelene kadar devletin politikala­rını sürdürmesi gerekir. Bunun yaptırımla­rdan daha etkileyici olduğu aşikar.

 ??  ??
 ??  ?? Av. Çağlar Kaçar
Av. Çağlar Kaçar

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye