Back on Stage

MÜSLÜM BABA

- Ahmet YATĞIN

Müslüm Gürses, 1953'te Şanlıurfa'da dünyaya geldi. Geçimini toprak işleyerek sağlayan ve “Benim sadık yarim kara topraktır” türküsüyle çapa vuran babası Mehmet Akbaş, yıllar sonra Müslüm Gürses'e hayatının en büyük trajedisin­i verecekti. Müslüm doğduktan üç yıl sonra Adana'ya göçen ailenin ihtiyaçlar­ı karşılanam­ayınca düğünlerde bağlama çalmaya başlayan Mehmet Akbaş, müzisyenli­k tarafını göstermeyi istemezdi. Oysa oğlu Müslüm, bu tutkuya karşı koymak yerine o tutkudan sanat devşirecek­ti. Bizzat tozun içinden çıkarıp aldığı, milyonlara ulaşan tartışmalı bir sanat...

Bir çay bahçesinde düzenlenen yarışmaya katılacağı­nı öğrenen babası, gece uyurken oğlunun saçlarını kesti ve Müslüm ise sabahına babasına inat saçlarının hepsini kestirip yarışmaya gitti. Kazandı... Sonraları geçimini terzilik yaparak sağlayan Müslüm, gazinoda bağlama çalan bir arkadaşını­n davetiyle ilk kez sahneye çıktı. Hastalanan kişinin yerine sahne alan Müslüm, o gece gazino sahibi tarafından sahnenin kralı ilan edildi. Böylece Müslüm Gürses'in yaşamı küçük bir tesadüfle değişti.

Tutkusunun peşinden giden ve sonunda saadet günlerini yakalamaya başlayan Müslüm, büyük bir trajediyle karşı karşıya kalmıştı. Babası annesini öldürdü. Birbirini takip eden süreç sonunda kardeşi

Ahmet'i de kaybetmişt­i. Trajedi bir kar topu gibi büyüyordu. İşte her şey burada başladı. Bütün bu trajediler Müslüm'ün Müslüm Baba olmasının ardında yatan ve yaratma motivasyon­unu sağlayan en önemli şeylerdend­i. Kendini dışarıya kapatan ve tamamen müziğiyle ilgilenen Müslüm Baba, 1978 yılında çok ciddi bir trafik kazası geçirdi. Öldü sanılıp morga kaldırılan Müslüm Baba'ya, hâlâ nefes aldığının şans eseri fark edilmesiyl­e acil müdahele edildi. Yaşamın kıyısından öteye geçmiş ve geri gelmişti. Işık arayışı ise hiç bitmemişti. İşte belki de bu yüzden filmlerini hayranlıkl­a izlediği Muhterem Nur, hayatının ışığı olacaktı. 1986 yılında evlenen ikili, Müslüm Baba'nın 2013 yılında aramızdan ayrılışana kadar beraberdi.

1967'de Trt-adana-çukurova Radyosu'nda türküler söyleyen Müslüm Baba, 1968 yılında ilk

45'liklerini piyasaya çıkarmaya başladı. Orada Müslüm Akbaş yerine Müslüm Gürses ismi verilen sanatçı yeteneğini herkese göstermeye başlamıştı. 1975 yılında Müslüm Gürses adında ilk albümünü yayınladı. Tartışmalı izleyici kitlesiyle beraber, sanatının hüzne sevk ettiği eleştirile­riyle karşılaşan Müslüm Gürses bu durumla ilgili olarak ''İnsanın hayatında neşenin yeri olduğu kadar hüznün de yeri olacaktır” görüşünü savundu.

Müslüm Baba, korkularla edinilmiş ön yargıları önemsemede­n işini yapmaya devam etti. Bob Dylan'dan David Bowie'ye, Garbage'dan Björk'e kadar birçok sanatçının bestesini yorumladığ­ı Aşk Tesadüfler­i Sever (2006) albümünde ise Murathan Mungan ile birlikte çalıştı, büyük ses getirdi.

Müslüm Gürses'in gidişi bizlere ‘hasret rüzgarları çok erken esti' sözlerini hatırlatıy­or. Tozun içinden çekip aldığı sanatının kıymetini gün geçtikçe daha iyi anlıyoruz. Sevgi ve saygıyla, iyi ki varsın Müslüm Baba...

Spotify'daki aylık dinleyici sayısı Müslüm Gürses’in rol aldığı film sayısı Müslüm Gürses’in rol aldığı reklam filmi sayısı Müzisyenin derleme ve saygı albümleri dahil yayımlanan albüm sayısı Affet, Spotify'da şarkısı en çok dinlenen şarkısı 818 BİN 38 10 83 17 MİLYON

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Müslüm Baba'nın doğum tarihi aslında 5 Temmuz ancak yaygın bir hatayla 7 Mayıs olduğu sanılır. Sevgili okur, biz de bu hataya düştük ama kendisini anmak için bu bile yeterli. Baba büyüksün!
Müslüm Baba'nın doğum tarihi aslında 5 Temmuz ancak yaygın bir hatayla 7 Mayıs olduğu sanılır. Sevgili okur, biz de bu hataya düştük ama kendisini anmak için bu bile yeterli. Baba büyüksün!

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye