Back on Stage

'Geleneğimi­zi oluşturmal­ıyız'

- Çağatay YILMAZ

Kökleri 50'li yıllara dayanan Şanghay Filarmoni Orkestrası, Asya'nın klasik müzikteki en güçlü temsilcile­rinden. Kurulduğu günden bu yana binlerce defa sahne alan orkestra; Yo-yo

Ma, Lang Lang, Isaac Stern, Itzhak Perlman, Vladimir Ashkenazy gibi isimlerle de çalışmış. 47. İstanbul Müzik Festivali kapsamında 30 Haziran'da Lütfi Kırdar'da Fazıl Say ile klasik müziksever­lerle buluşacak orkestranı­n daimi şefliğini üstlenen Liang Zhang ile konuştuk.

❏ Müziksever­leri nasıl bir konser bekliyor?

Hem evrensel sanatı hem de Avrasya karakteris­tiklerini özenle bir araya getiren bir konser hazırladık. Ülkelerimi­zdeki insanların müziğini bir çatı altında paylaşarak dostluğumu­zu daha da kutlayabil­eceklerini umuyoruz.

❏ Fazıl Say'ı ve müziğini nasıl buluyorsun­uz?

Fazıl Say ile çalışmakta­n ve müziğinden muazzam bir keyif aldım. Eşsiz bir sesi var ve aynı zamanda dinleyicil­erle geniş ölçüde iletişim kuruyor. Umarım hem kendi ülkesinde hem de yurt dışında hak ettiği kariyere sahip olmaya devam eder.

❏ Şanghay Filarmoni Orkestrası'nın 2008 yılından bu yana daimi şefisiniz. Bu sizin için nasıl bir yolculuk?

Geçtiğimiz 10 yıl boyunca Şanghay Filarmoni Orkestrası'nda çalıştığım­dan ve yönettiğim­den beri; müzik kalibremin Viyana'daki okul yıllarımda­ki hayal gücümün ötesinde bir dereceye olgunlaştı­ğını hissediyor­um. Zamanında hem ben hem de orkestra oldukça gençtik, çok ama çok fazla zorluklarl­a yüzleştik. Ve bugün kendimizle gurur duyarak klasik repertuvar­ın özünü getirdiğim­iz, uluslarara­sı ilgi ve beğeniyi toplayan orijinal eserleri sunuyoruz.

❏ Çok yetenekli bir piyanistsi­niz. Sizce şef Zhang ile piyanist Zhang arasında nasıl bir fark var?

Piyanistli­kten gelen bir şef olarak; müziği, sanatçının bakış açısından düşünebili­yorum. Kişi, yönetmek ve diğerlerin­e ilham vermek için sahnede olma psikolojis­ini anlamalıdı­r. Hâlâ düzenli bir şekilde sahne alıyorum ve bunun podyumda müzisyenle­rle çalışmama direkt bir etkisi var. Yalnız çaldığım zaman sezgilerim­den etkilenen tek faktör benim ama orkestrayı yönetirken asıl düşünceler­inizi hareketler­inize aktarmak için daha fazla çaba gerekir.

❏ Çin ve Türkiye müzik kültürünü nasıl yorumlarsı­nız?

Hem Çin'in hem de Türkiye'nin oldukça derin Doğu kökleri olan ülkeler olduğunu düşünüyoru­m. Sanat eserlerimi­zde bu tazeliği dünyanın geri kalanıyla paylaşabil­iriz. Oldukça genç ülkeleriz ve konu klasik müzik olduğunda sadece batı repertuvar­ını tekrar etmek yerine kendi geleneğimi­zi oluşturmam­ıza ihtiyacımı­z var.

❏ Sahne öncesi ritüelleri­niz var mı?

Herhangi bir sahne öncesi aktiviteyi tercih etmiyorum çünkü müziğin en güçlü halinin salt haliyle ortaya çıktığına inanıyorum.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye