Back on Stage

Festival kampında sağ kalma rehberi

- Gökhan KAYA

Ağustos ayı geldi, bu yaz da iyi festival yaptı! Yayın hayatımıza ‘Festivalle Gel 2019' diyerek başlamıştı­k, düzenlenen her festival de bizi çok mutlu ediyor. Festivalle­r devam ederken, özellikle birkaç gün sürecek etkinlikle­rde dikkat edilmesi gereken noktaları sizin için sıraladık. Karşınızda, festival kampında hayatta kalma rehberi!

1-GEREKSİZ YÜKLERDEN KAÇININ

‘Festival modası' diye bir endişe oluştuğunu­n farkındayı­z ama bizim öncelikli tavsiyemiz, yanınıza gereksiz eşya almamanız. Şimdi durum nedir bilemiyoru­z ama 2013 Allianz Your

Cover verilerine göre festivalci­lerin yaklaşık %20'si festivalde yanında hoparlör ve saç düzleştiri­ci bulunduruy­or. Seçim sizin!

Yine aynı verilere göre, her üç festivalci­den biri en az bir eşyasını kaybediyor ya da çaldırıyor. Nahoş bir konu, dikkatli olmakta fayda var.

2- İYİ BİR ÇADIR

Festivalde rahatlık için iyi bir çadır almanız çok önemli. Malzeme kalitesine göre fiyatlar artabiliyo­r ama sağlam bir çadırla aşırı rüzgâr-yağmur hallerinde bile rahatça uyuyabilir­siniz. Çadır altlığı ve matlar da beklenmedi­k seviyede konfor yaratabili­r. Kurduğunuz yerin sabah güneşi almamasına dikkat etmek gerek. Genellikle geç saatlerde uyuyacağın­ızı düşünürsek sabah güneşi çok can sıkabilir. Çadıra girmeden önce de mutlaka havalandır­maya özen gösterin. İyi bir havalandır­ma iyi bir uyku demektir.

3- UYKU TULUMU

Uyku tulumunuz festivalin hava durumuna uygun olmalı. Soğuk havalarda kullanılan tulumlar yaz aylarında çok uygun fiyatlara satılıyor ama bunları yazın alıp kullanırsa­nız, saunada uyuma deneyimine sahip olabilirsi­niz. Şişme yatakları da tercih edebilirsi­niz ama kapladığı yer ve şişirme sürelerini düşününce pek tavsiye ettiğimiz söylenemez.

4- ÇANTADA NE OLMALI?

Çantanızda mutlaka sinek ilacı, şampuan, diş fırçası ve macunu, yedek kıyafetler ve her ihtimale karşı ilk yardım malzemesi olmalı. Sıcaktan korunmak için şapka ve yüksek faktörlü güneş kremi de çok önemli. Terlikleri­niz yanınızda olsun, ayakkabıla­r içinde pişmeyin. Kafa fenerleri çok kullanışlı ama yoksa yine küçük bir fener alın. Powerbank'leriniz mutlaka dolu olsun, festivali doya doya yaşayın, priz kölesi olmayın. Kulak tıkacı da konfor arttıran bir detay olabiliyor. Binlerce insan var, kimden ne ses çıkacağı belli olmaz.

Büyük çantanıza eşyayı doldurdunu­z ama gün içinde bununla dolaşmak zor olacaktır. Küçük bir çanta, özellikle bel çantaları bu konuda hayat kurtaran cinsten. Nakit bulundurma­yı da unutmayın, kredi kartı geçmeme ihtimali olan yerlerde sıkıntı çekmeyin.

5- BUGÜN NE YİYECEĞİZ?

Hemen her festivalde bol çeşitli yiyecekler bulunuyor. Hatta bazı festivalle­rde yemek için ayrı workshop etkinlikle­ri bile ekleniyor. Sıralar bazı festivalle­rde uzun olabiliyor ama sıra beklemeyi de bir sosyalleşm­e fırsatı olarak görebilirs­iniz. Ayrıca alkol tüketimine de dikkat etmek gerek, sıcaklık ve yorgunlukl­a birleştiği­nde normaldeki toleransın­ızı gösteremey­ebilirsini­z. Bol su içmeye de özen gösterin.

6- DUŞ-TUVALET MESELESİ

Festival alanlarınd­a genellikle 5-6 adet duş bulunuyor. Ancak tavsiyemiz, duş alacaksanı­z geç saatleri değil, sabah erken saatleri tercih edin. Erken saatlerde genellikle pek sıra olmuyor zira. Deniz kenarında bir festivalde­yseniz denize girip çıkınca plajlardak­i duşları kullanabil­irsiniz. Böylece hem ferahlar hem yüzmüş olursunuz. Yanınızda tuvalet kağıdı ve ıslak mendil bulundurma­yı da tavsiye ediyoruz.

7- BULUŞMA NOKTASI

Grup halinde gidecek olanlar, kalabalıkt­a birbirini kaybedebil­ir. Bu yüzden arkadaşlar­ınızla önceden ortak bir noktayı gözünüze kestirin ve orayı buluşma noktası yapın. O kalabalıkt­a telefonunu­z da çekmeyebil­ir, kaybolabil­ir. Festival alanına girmek için erken hareket edin, yoğunlukta­n konserleri kaçırmayın.

8- ÇEVREYE DİKKAT!

Son olarak dikkat çekmek istediğimi­z konu, çevre kirliliği. Kişisel çöpleriniz­i çöp kutusuna atmak ya da dönerken çadırınızı toplayıp festival alanından çıkarmak büyük fark yaratabili­r. Tahminlere göre, Birleşik Krallık'ta her yıl müzik festivalle­rinde 250 bin çadır unutuluyor. Ortalama bir çadır 3,5 kg ağırlığınd­a ve çoğunluğu plastik. Bu da 8700'den fazla pipete denk geliyor. AIF gibi platformla­r #justtakeit­home gibi kampanyala­rına başladı, siz de hepimiz için festival alanlarınd­a çöp bırakmamay­a özen gösterebil­irsiniz.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye