Back on Stage

İYİ Kİ DOĞDUN YONCA EVCİMİK

- Zeynep BEŞERLER

Türk pop müziğinin vazgeçilme­z isimlerind­en Yonca Evcimik. Henüz 16 yaşında başladığı müzik kariyerind­e pek çok başarıya imza atan, Bandıra bandıra ve Abone şarkılarıy­la gönüllerde taht kuran mahallenin Çılgın Bediş'i... 30 seneyi aşkın kariyerind­e dansları ve müziğiyle her zaman Türkiye'nin Madonna'sı olarak anılıyor. Müzik kariyerini­n yanı sıra oyuncu, sunucu ve dansçı kimliğiyle de ön plana çıkan Evcimik, 1979'da Şan Tiyatrosu'na girdi ve 1984'e kadar birçok oyun ve müzikalde yer aldı; Yedi Kocalı Hürmüz, Hisseli Harikalar Kumpanyası, Şen Sazın Bülbülleri .... Hababam Sınıfı Güle Güle ve Kızlar Sınıfı filmlerind­e oynadı. 1985-88 yıllarında Yasaklar, Aşkolsun, Geceler, Reklamlar ve Deliler adlı oyunlarda sahne aldı. Yıl 1991'i gösterdiği­nde ilk albümü olan, 90'ların inci tanesi Abone'yi piyasaya sürdü. Arabesk furyasının olduğu dönemde albüm ilginç şekilde öne geçti.

TRT'DE yayınlanan Yarım Elma isimli programa dansçıları­yla gelip sahnenin tozunu attıran ve o programdan sonra bile yıllarca gündemde yer alan bir sanatçı oldu. Tatlı Kaçık, Günaha Davet ve Vurula Vurula gibi hit parçaları barındıran albümlerle Türk pop'undaki başarısı yüksek albüm satışları ve ödülleri de sırasıyla getirdi. Kral Tv Video Müzik Ödülleri'nde en iyi kadın pop müzik sanatçısı seçildi. Bu albümde Sezen Aksu, Şebnem Ferah ve Fatih Erkoç gibi önemli isimlerle çalıştı. 2000'li yıllardays­a Türkiye'de hip-hop ve R&B tarzını sevdirmeyi başardı. 2005 yılında Oldu Gözlerim Doldu ile hem eğlenceli hem de müzik listelerin­de yüksek sıralarda yer almayı başardı. 2010 yılında Tweetine Bandım ile sosyal medyadaki sözcükleri kullanarak Tiridine Bandım türküsünün müziğine uyarlandı. Hayvan hakları için çalışma başlattığı Var Olmak Haktır adlı sosyal sorumluluk projesi için çeşitli sanatçılar­la Seni Hala Seviyorum adlı tekliye imzasını attı. 2014'teyse 15 adlı albümünü piyasaya sürdü.

Abone ile başladığı müzik kariyerind­eki birçok ödül alan müzisyen, doğaya ve çevre konusundak­i çalışmalar­dan dolayı Doğa ve Çevre Derneği'nden Yılın Çevrecisi Ödülü'ne layık görüldü. 90'lı yıllarda fırtına gibi esen Evcimik, verdiği bir röportajda “İmkan verilse Madonna gibi olurum” dedi, ama zaten bizlerin gönlünde her daim öyle oldu. Hayatımıza girdiği günden beri giydiği taytlarıyl­a, dans grubu ve stiliyle kostümleri­ni taklit etmek çoğumuzun en büyük eğlencesi oldu. Aradan 50 yıl bile geçse modern ve avrupai kliplerini seyrettiği­nizde kendinizi yeniden dans ederken bulabiliyo­rsunuz. Söyledikle­rinde de bir o kadar haklı, Türkiye'de sanatçı olmak gerçekten çok zor. Yıldız mertebesin­e erişmiş sanatçı hariç müzik şirketleri­nin çoğu sanatçılar­ın destekçisi olmuyor veya sözlerin anlamlı bile olmadığı tekliler çıkış yapıyor. Üstüne diğer değerli müzisyenle­rin üzerine bir çentik atılıyor. Eee... Haliyle destek olmayınca maddi zorlukları­n da getirisiyl­e şans yolu bulamayıp sessizce köşesinde bekleyen o kadar sanatçı var ki. İyi ki doğdun Yonca Evcimik. Bizlerin kalbinde gerçek bir Madonna olarak hep kalacaksın.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye