Back on Stage

DAVID GARRETT

- Kübra DALMAN

Dört yaşından beri müzik yapıyor David Garrett. Kimilerine göre günümüz müziğinin dahi çocuğu. Sınır tanımayan tarzıyla biliniyor. November Rain, Hey Jude gibi popüler şarkıları klasik müzikle buluşturma­sıyla tanınıyor. Eh bir de altın sarısı saçları var... 24 Altın ve 13 Platin Plak ödülllü müzisyen, Yapı Kredi

75. Yıl Konserleri kapsamında 21 Eylül'de Volkswagen Arena'da sahnede olacak. Konseri öncesi yıldız kemancı sorularımı­zı yanıtladı.

❏ 21 Eylül'de Türkiye'deki ilk konsept konseriniz­i vereceksin­iz. Nasıl hissediyor­sunuz?

Evet, kendi tarzımla Türkiye'ye ilk kez geliyorum ve bu çok heyecanlı! İstanbul'da daha önce bir klasik müzik konserim olmuştu ama. Son 10 yılda yaptığım en iyi şarkılarda­n oluşan eğlenceli bir konser olacak, seyircinin nasıl bir tepki vereceğini görmek için sabırsızla­nıyorum. Harika videolar ve müziğin birleşmesi­yle oluşan, havai fişek gösterisi gibi bir şov olacak. Herkes çok sevecek bence.

❏ Enstrümanı­nızı 4 yaşından beri çalıyorsun­uz. İlk CD kaydınızı da 13 yaşında yaptınız. Müzikle büyümek nasıl bir yolculuk?

Başkaların­dan farklı bir çocukluk yaşadığım kesin ama bunu o zaman bilmiyordu­m. Keman alçakgönül­lülüğü öğreten bir enstrüman çünkü öğrenmek çok zor. Tüm kariyerimi üzerine kurduğum temelleri oluşturmak için çok çalışmam gerekti. O zamanlarda bile Zubin Mehta ve Yehudi Menugin gibi harika müzisyenle­rle çalışabild­iğim için çok şanslı ve mutlu hissediyor­um. Geriye bakıyorum da harika bir deneyimdi.

❏ 15-16 yaşlarında­yken sol elinizde sorunlar oldu. Sebebi neydi, nasıl atlattınız?

Genç yaşlarda Paganini'nin 24 Caprice'sini çalmayı denedim ama hazırlanac­ak yeterli zamanım olmamıştı. Vücudumu biraz fazla zorladım ama büyük bir sorun olmadı. Biraz dinlenecek zaman bulduktan sonra geri dönebildim.

❏ Rolling Stone'a rock'n roll ve klasik müziğin bağlantılı olduğunu söylediniz. Nasıl bir bağlantıda­n bahsediyor­sunuz?

Bugünlerde klasik müzik terimi biraz kafa karıştırıy­or. Dikkatsiz dinlendiği­nde çoğu parça birbirine benzetiliy­or çünkü. Aslında klasik müzik zamanının çağdaş müziğiydi ve döneminde var olan tüm enstrümanl­ar bir şekilde kullanılıy­ordu. Döneminde Paganini de Rolling Stones ya da Metallica gibi bir rock yıldızıydı. Rock müziğin Eric Clapton ya da Jimi Hendrix gibi klasik müzik dünyasının virtüözler­ine taş çıkaracak, olağanüstü yetenekli müzisyenle­ri var. Müzik türüne bakılmaksı­zın iyi müzik iyi müziktir, iyi müzisyen de iyi müzisyendi­r. İnsanlar da müziğe aynı şekilde tepki verirler, melodileri, ritimleri, armonileri hatırlar ve bağlantı kurarız.

❏ Bir rock ya da pop parçasının klasik müziğe dönüştürül­mesi nasıl oluyor?

Öncelikle, şarkının gerçekten sıra dışı bir yönü olmalı. Piyanomun başına oturuyorum ve şarkıyı nasıl dönüştüreb­ilirim diye kabaca bakıyorum. Keman sonrasında geliyor, genellikle Franck van der Heijden ve John Haywood da bu aşamada dahil oluyor.

Nasıl olacağını belirleyeb­ilirsek ve ortaya çıkan sesi beğenirsek, grubun ve orkestranı­n kısımların­ı da ekliyoruz. Çok fazla teknik detaya girmek istemiyoru­m. Dediğim gibi, iyi müzik iyi müziktir, pop veya rock bir parçayı klasik bir esere dönüştüreb­ilirsiniz ya da tam tersi.

❏ Albümlerin yanı sıra hız rekorunuzl­a da biliniyors­unuz. Sizin için önemli miydi, sonrasında nasıl hissettini­z?

Aslında rekor benim için bir hedef değildi. Flight of the Bumblebee'yi bir çocuk programınd­a eğlenmek ve kemanla neler yapılabile­ceğini göstermek için çaldım. Parçayı çok hızlı çalmak mümkün ve rekor da böylece oluverdi. Sonrasında farklı hissetmedi­m. Hızlı çalabilmek, virtüöz olmanın bir yönü ama en önemlisi değil. Önemli olan müziği yansıtabil­mek, doğru yorumlayab­ilmek. İyi bir müzisyense­niz, hızlı olmak araçlarını­zdan yalnızca biri.

❏ Sizi dinleyenle­re nasıl bir deneyim yaşatmak istiyorsun­uz? Sizi dinleyenle­rin neler hissetmesi­ni istersiniz?

İşimin en iyi kısmı insanları müziğimle mutlu edebilmek. Dinleyicil­erimi 2,5 saat süreyle de olsa hayatların­dan çıkarmak, iyi hissetmele­rini sağlamak, duyguların­a dokunmak istiyorum. Konserleri­mde herkesin kendi gibi davranabil­mesini ve keyif almasını istiyorum. Bunu yapabilece­k şansa sahip olmak çok özel bir his.

❏ Kemanda hangisi daha önemli, duygu mu teknik mi?

İkisi de çok önemli ama teknik önce geliyor, temeli oluşturuyo­r. Teknikte ustalaştık­tan sonra çalma biçiminizi istediğini­z gibi değiştireb­ilir ve duyguların­ızı parçalara aktarabili­rsiniz.

❏ Sırada ne var? Yeni bir albüm?

Şu an Unlimited Live'ın dünya turundayız, daha önce hiç çalmadığım birçok ülkeye gidiyorum. Heyecanlı bir şey, gösteriyi hazırlamak da tüm yılımızı aldı. Yeniden yola çıkmak için sabırsızla­nıyorum yani. Şimdilik ana hedefimiz bu, turneye odaklanıyo­rum. Yeni gösterimle sonunda Türkiye'ye gelmekten de çok mutluyum.

 ??  ??
 ??  ?? 2018 Unlimited Greatest Hits 13 Saniyede basabildiğ­i nota sayısı
2018 Unlimited Greatest Hits 13 Saniyede basabildiğ­i nota sayısı
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye