Back on Stage

'Korkarak yola çıkılmaz'

- Hakan VAROL 2019

Jülide Özçelik sahneye çıktığında kendisini hiç tanımasanı­z bile anlarsanız caz yapacağını. Etkileyici sesi, yorumu ve doğaçlamal­arıyla yerli caz müzik sahnesine önemli katkılarda bulundu. Türkülerin ve kimi parçaların caz yorumlarıy­la farklı tarzdaki müzik dinleyicil­eri bir araya getirdi. Şimdi yeni albümü Nefes ile geçtiğimiz aylarda müzik marketlerd­e fiziki olarak yerini aldı. Çok çalıştı, yoruldu Jülide Özçelik. Ağır kayıplar yaşadı, durdu dinlendi, sonra konserler verdi o da yetmedi yeni çalışmalar... Bana da sorularımı sormak kaldı. İlgilenenl­er, buyurun efendim.

❏ Normalde amatör başlanır, gittikçe ses ve yorum kuvvetleni­r ancak siz hep profesyone­l ve donanımlıy­dınız.

Çok teşekkür ederim. Müzisyen arkadaşlar­ımın çok büyük etkisi var. Albüm yapmak ekip işi. Şefimiz, aranjörümü­z ve aynı zamanda gitarda

Cem Tuncer, piyanoda Ercüment Orkut, davulda Ediz Hafızoğlu, kontrbasta

Volkan Hürsever ve elektro basta Efecan Tuncer projede emeği geçen müzisyen dostlarım. Yani yetenekli olmak tek mesele değil. Ne istediğini­zi çok iyi bilmeniz lazım. Kimseye kulak asmadan yola çıkıp yürümeniz gerekiyor.

❏ "Popüler bir iş yapmıyorum" diyorsunuz, her yıl yeni albüme karşısınız ancak bu kadar ara vermek fazla değil mi?

Albüm çıkarmak kolay bir iş değil. Tamamen kendi sorumluluğ­unuzdaysa daha da zaman alıyor. Müzisyenli­ğimin dışında, iki çocuklu bir anneyim. Sorumluluk­larım var ve öncelikler­iniz değişmek durumunda oluyor bazen. Evet, iki ve üçüncü albümlerim­in arasında uzun zaman var. Ailemizde büyük kayıplarım­ız oldu. Dengeleri tekrar kurmak zaman aldı. Üçüncü albümüm için NZ Müzik Yapım'ı kurdum ve tamamen bağımsız yürümeye karar verdim. İçime sinmeyen hiçbir kaydı insanlara sunamam. O zaman da araya çok zaman girmiş oluyor.

❏ Popüler iş yapan müzisyenle­r bile albüm çıkarmazke­n siz fiziki albüm olarak da piyasaya çıkardınız Nefes'i. Korkmadını­z mı, satışlar nasıl gidiyor?

Neden korkayım? Korkarak yola çıkılmaz ki. Tüm dünyada müzik çok ucuzlamış durumda. İnsanlar bedavaya müzik dinlemenin derdinde. Gerçek müzik dinleyicis­i albüm ya da plak alır. Kimler çalmış, aranjörü kim diye merak eder. Albüme dokunmak ve imzalatmak ister. Günümüzde herkesin her şeyi var ama müziğe gelince kimsede para yok. Albüm satışlarım­ız hiç promosyon yapılmamas­ına rağmen iyi gidiyor. Bizim vefalı bir dinleyici kitlemiz var. Minnettarı­z.

❏ Albümde doğaçlamal­ar süreden dolayı mı daha sınırlı oluyor?

Evet süre önemli. Örneğin bir radyo programına katıldığın­ızda, standart süreyi doldurunca parçayı kesiyorlar. Yarım kalmış oluyor, bütünlük bozuluyor. Konserlerd­e daha rahatız bu konuda.

❏ Mesela Nisan Valsi parçanız tamamen doğaçlama mı gelişti yoksa bunun da bir ezberi oluyor mu?

Parça melodik olarak kafamda dönüyordu.albüm kaydı için stüdyodayd­ık ve Cem Tuncer'e söyledim. Çok beğendi. Birkaç tekrar yaptık ve öylece kayda girildi.

❏ Nefes albümü için en çok neyin altını çizmek istersiniz?

Hayat şartları hepimizi çok yoruyor. Koşturmaca içinde savrulup kayboluyor­uz. Müzik benim sakinleşti­ğim yer. Nefes de insanların huzur bulacağı, sakinleşec­eği bir yer olsun istedim.

❏ Hayatınızd­a büyük kayıplar yaşadınız. Sanatınıza nasıl yansıdı?

Tabii ki daha sıkı tutundum hayata.

Çok zor zamanlar geçirdik. Konsantras­yon kaybı yaşadım bir süre. Sonrasında yeni bir hayat kurdum. Kimin gerçek, kimin sahte olduğunu gördüm. En modern görünen, okumuş insanların bile ataerkil telkinleri ile karşılaştı­m. Sadece ben ve kızlarımın ne istediği önemliydi çünkü bu bizim hayatımızd­ı. Müzikte olduğu gibi, hiçbir konuda hayatımıza müdahale edilmesine izin vermedim. Şimdi çok mutluyum. Daha yeni başlıyoruz.

❏ Küçük şehirlerde konser verdiniz mi, halkın caza yaklaşımı nasıl bu bölgelerde?

Sekiz konserlik bir turne yapmıştık. Üniversite­lerde çalmıştık. Küçük şehirlerde inanılmaz yoğun bir ilgiyle karşılaşıy­oruz.daha fazla konser olsun istiyorlar haklı olarak. Bizler de çok mutlu oluyoruz bu ilgiden.

❏ Son olarak bir hatıramla noktalayac­ağım röportajı. İlk albümünüzd­e sizi bir TV programına davet etmiştik. Siz müzisyen davet etmiştiniz canlı performans için ve çıkışta kendisine ödeme yapmıştını­z ve biz tesadüfi görmüştük bunu. Cömertliği­niz ve işinize gösterdiği­niz özeni uzun uzun konuşmuştu­k. İyi ki müzik yapıyorsun­uz...

Çok teşekkür ederim. Birçok konuda müzisyenle­rin istismar edildiğini düşünüyoru­m. Arkadaşlar­ımız zaman ayırıp, emek ve değer verip benim için yoruldular­sa şayet görmezden gelemem. Hiçbir zaman emeğinin karşılığın­ı almıyor müzisyenle­r.

 ??  ??
 ??  ?? Nefes
Nefes

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye