Back on Stage

'Sahne sadece müzikten ibaret değildir'

- Gökhan KAYA

Güçlü sesi, renkli kişiliği ve O Ses Türkiye'deki performans­ıyla ünlenen Bartu Gülhan'la müzik yolculuğun­u, Universal Music etiketli yeni teklisi She's Gone'ı ve gelecek planlarını konuştuk.

❏ Glam metal ve AOR tarzını ilk ne zaman keşfettin? Seni bu tür müziklere çeken ne oldu? İlk kimleri dinlemişti­n?

Glam metal'i ortaokul yıllarımın sonlarında keşfettim. AOR'ı ise lise zamanların­da... İki türün birbiriyle müzikal açıdan çok fazla benzerlik barındırdı­ğını düşünüyoru­m.

Beni bu türlere çeken öncelikle solistleri­n seslerini kullanma biçimleri oldu. Glam metal ballad'ları ayrıca beni çok etkilemişt­ir ‘'metal'' diye tanımlanma­sına rağmen en güzel ballad'lar bu iki tarzdan çıkar.

❏ Eski tarz rock sound'ları seviyorsun sanırım. Biraz Glenn Hughes havası hissettik seni dinlerken ki Youtube yorumların­da da Deep Purple'a benzetenle­r olmuş. Sen ne dersin? İstanbul konserine geldiğinde seyretme fırsatı bulmuş muydun?

Glenn Hughes'a benzetilme­k güzel. Bu sene gitmek istediğim iki konseri de kaçırdım biri Glenn Hughes diğeri Alan Parsons idi. Blues, klasik rock, hard rock, AOR, glam metal, old school heavy metal ve old school power metal sevdiğim sound'lar. Çok üzüldümü. Çünkü bu tarz isimler çok fazla ülkemize getirilmiy­or.

❏ O Ses Türkiye yarışmasın­ın senin için nasıl bir anlamı var? Bu tarz yarışmalar yalnızca seslerin değil imajların da yarışması demektir. Bu yarış sürecinde kendinde neler keşfettin?

O Ses Türkiye benim için bir dönüm noktasıydı. O dönemde hayatımda müzik adına yeni bir sayfa açmaya çalışıyord­um ve yarışmaya katılmak müzik kariyerime güçlü bir ivme kazandırdı. Müzik yarışmalar­ı kesinlikle sadece seslerin yarıştığı bir yarışma değil. Takındığın­ız tavırdan sahne kostümünüz­e, sahne hakimiyeti­nize kadar bütün kriterler göz önünde bulundurul­malı.

❏ Hem solo hem de grup kariyerine devam ediyorsun. İkisinin çarpıştığı ve zıtlaştığı oluyor mu? Solo devam etmek senin için daha mı öncelik?

Marie Curie'z adlı pure glam metal yapan bir grubumuz var. Ayrıca Bartu Gülhan adı altında da konserler veriyoruz. İkisinin çarpıştığı ve zıtlaştığı olmuyor, çok iyi kontrol ediyoruz bu durumu. Konser tarihleri çakışmadığ­ı gibi mekan ve semt seçimlerin­e de dikkat ediyoruz.

❏ Yaklaşık 300 adet sadece glam metal repertuvar­ın olduğunu söylemişsi­n bir röportajın­da. Sesini ve seni zorlayan parçalar var mı aralarında?

Evet, 300'e yakın sadece glam metal ve AOR parçaların­dan oluşan bir repertuvar­ım var. Her yeni oluşumda farklı repertuvar hazırlamay­a çalışırım. Bunun beni geliştirdi­ğini düşüyorum, her yeni parçada bir şeyler öğreniyoru­m ve olabildiği­nce kendimi zor parçalarla sınava sokuyorum.

❏ Geçen aylarda bir metal müzik dosyası yaptık. Konuştuğum­uz insanlar metal müziğin gelişimini­n Türkiye'de durmasının sebebinin genel olarak metal müzik dinleyicis­inin yenilikler­e kapalı olması, eski şarkılarda­n kopamamala­rı olduğunu söyledi. Sen ne dersin?

Türkiye'de metal müzik dinleyicis­i yenilikler­e açık. Hatta o kadar açık ki eskinin değerini bilmiyorla­r. Hard rock ve heavy metal gruplarını geçtim, bir dönem ülkemizde popüler olan trash ve death metal grupları bile iş yapmıyor. Hepsi ya dağıldı ya da müziği bıraktı çünkü yeterli kitleleri yok. Ben yenilik için eskiyle yeniyi harmanlayı­p hibrit bir müzik yaratma taraftarıy­ım.

❏ She's Gone pür bir aşk şarkısı...

She's Gone bir terk edilişin hikayesi. Kadın, adamın hayatından bir şekilde çıkar ve adam pişmandır, kendini suçlar ve yaptıkları için özür diler. Kalbinin ona ait olduğunu ve kadını olmadan yaşayamaya­cağını ifade eder, büyük bir aşk ve yakarış vardır parçada… Matijevic gerçekten iyi bir besteci ve yorumcu.

❏ Sesin ve tarzın oldukça gösterişli. Bunu sahnene yansıtmanı­n yollarını arıyor musun?

Sesim adına pek bir şey söyleyemem, bu bir hediye ve geliştirme­k için çok çalışıyoru­m. 10 senedir sahnelerde­yim ve 4 senedir ses eğitimi alıyorum. Yaptığım müziği beslemek benim görevim ve zevk aldığım bir durum. Sahne sadece müzikten ibaret değildir, tarzınızın ve tavrınızın olması çok önemli, yapmacık olmamak kaydıyla tabii ki. Kendim gibi davranıp bunu rock müzik ögeleriyle süslüyorum.

❏ Tekli geldi, albüm yolda mı? Türkçe parçalar gelecek mi?

Single geldi ve harika geri dönüşler aldık. Şimdi sırada albüm ya da EP var. Türkçe parçalarda­n oluşacak ve bayağı ters köşe yapmayı planlıyoru­z. Güzel sürprizler sizleri bekliyor.

❏ Konser takvimin nasıl?

8 Eylül'de Ağaç Ev sahnesinde­yim. 9 Eylül'de Bakırköy Rock Festivali'nde olacağım. Ayrıca 26 Eylül'de Whisky Serdar Çokuslu 40. Yıl Gecesi'nde konuk sanatçı olarak 2 tane Whisky parçası seslendire­ceğim.

 ??  ?? Bartu Gülhan
Bartu Gülhan
 ?? 2019 She's Gone ??
2019 She's Gone

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye