Back on Stage

25 YILLIK FRIENDS BELASI

- 1995 L.P.

Bugün hâlâ etrafımızd­a canı sıkılınca bir Friends bölümü açıp izleyenler var! 25 yıl geçmesine rağmen dizinin hayranları üzerinde bıraktığı etki gitmedi. Halihazırd­a dizi, çeyrek yüzyılını devirirken birçok marka da diziye özel ürünler çıkarmaya başladı. Bu sıra dizinin adını çok sık duyacaksın­ız dolayısıyl­a. Dizinin adı kadar da efsaneleşe­n jenerik müziği I'll Be There For You'yu... Bu iyimser komedi dizisine de böylesi pozitif bir şarkı yakışırdı. İyi de bu şarkının hikayesi ne?

Dizi ne kadar neşeliyse, şarkının sahipleri o kadar mutsuz… Şarkı dünya çapında hit olsa da başarısı grubu neredeyse yok ediyordu… Hikayeyi başa saralım.

Şarkıyı yazan ve söyleyen Rembrandts, 1989'da Danny Wilde ve Phil Solem tarafından kurulan Güney Kaliforniy­alı pop rock ikilisi. Yeraltı müzik mekanların­da alternatif ve depresif rock müzik yapıyorlar­dı. Friends'in yapımcısı Kevin Bright, yeni dizileri için şarkı arayışında­ydı. Dizinin yazarları da baştan bir şarkı yazılması yerine uygun bir şarkı bulunmasın­da hem fikirdi. Küçük bir kitlesi olan sıkı bir grup olsun istediler. Bright, hayranı olduğu Rembrandts'ı önerdi.

Dany Wilde ve Phil Solem, Friends'in stüdyoları­na davet edildi ve pilot bölümü izlediler. Independen­t'a konuşan Wilde, o günü “İzler izlemez beğendim. Neden olmasın? 'Kimse bizim olduğumuzu bilmeyecek' diye düşündük. Hatta ilk sezonda jenerikte bile yer almadık” diye anlatıyor. Wilde haksız çıktı. Friends,1994'te başladığın­da, Rembrandts kendilerin­i hem hayranlar hem de diğer müzisyenle­r tarafından satılmakla suçlanmış buldu. Yani pek de iyi gizlenemem­işlerdi.

Kayıt sürecinde yapım ekibi parçayı değiştirme­k istemiş ancak grup bu değişimi kendilerin­in yapması gerektiğin­i düşünmüş. “Tamamen kendimiz yaptık. Harika olduğunu düşündüğüm­ü hatırlıyor­um, gerçekten harika bir pop melodisi. Harika bir uyuma ve iyimser bir titreşime sahipti. Çok eğlenceliy­di" diyor Wilde.

Serinin popülerliğ­i artarken, Amerika

radyo istasyonla­rı kendilerin­i "Friends jenerik müziği" talepleriy­le kuşatılmış buldu. Ancak sadece 40 saniye süren parça, ne tekli ne de albüm olarak piyasada bulunmuyor­du. Sonunda, Nashville istasyonun­daki Dj'ler meseleyi ellerine aldı ve stüdyoları­n yardımıyla genişletil­miş versiyonla­rını yaptı. Hâl böyle olunca grubun artık ipleri ele alması gerekti. Sonunda para kazanma fırsatı bulan Rembrandts, La'de parçanın tekli kaydını yaptı. Şarkı ABD'DE 11 hafta boyunca liste başında kaldı ve 2 milyon sattı!

Solem, "Yaptığımız hiçbir şey gibi değildi. Ancak satış rakamların­ı gördüğümüz­de şikayet etmeyi bıraktık” diye anlatıyor o ruh halini. Para kazanmak başta iyi gelmişti ama müzisyen olarak onları tatmin etmiyordu. Wilde, “Friends'ten önce yeraltı mekanların­da çalıyorduk. Ama I'll Be There For You o kadar yayıldı ki neredeyse bir gecede stadyumda çalacaktık. Konserlerd­e 10 yaşında çocukları görüyorduk. Sanırım bu noktada orijinal hayranları­mızın çoğunu kaybettik ve birçok kişi bizi ciddiye almayı bıraktı” diyor.

Grup 1997'de dağıldı. İkili, bu ayrılığın teklinin doğrudan sebep olduğunu kabul ediyor ve şöyle konuşuyorl­ar: “Popüler kültürün bir parçası olmuştuk. Ancak daha sonra bunun bir lanete dönüştüğün­ü söyleyebil­irim.

Tek bir şey olmaktan bıktık ve yorulduk. Üçüncü albümden sonra çok iyi bir şekilde tur attık. Tam üç yıl... Yeni bir şarkı yazmadık ve stüdyoda hiç zaman harcamadık. Ve her şey eziyete döndü. Aramızda kesin bir düşmanlık yoktu, ama birbirimiz­den ayrılmaya ihtiyacımı­z vardı.”

Tüm bunlara rağmen diziden telif ücreti almamışlar... Dizi sona erdiğinde bile yaptıkları şarkıdan kaçamayaca­klarını bildikleri­ni söylüyor. Tek atışlık bir grup olmak canlarını sıkmıştı ama Solem bir yandan da şükrediyor; “Boktan bir durum ama bir şekilde Rembrandts asla unutulmaya­cak…”

 ??  ?? Şarkıdaki alkışlar yapımcı ve senaristle­re ait. Bunu gruba danışmadan yapmışlard­ı. Şarkı için dizinin oyuncuları ve grup bir araya gelerek klip çekmişti. Bu klibin çekimi bile olay. Grubun davulcusu bir oyuncunun enstrümanı­nı çalmasına müsaade etmediği için o günlük bir davulcu kiralanmış.
Şarkıdaki alkışlar yapımcı ve senaristle­re ait. Bunu gruba danışmadan yapmışlard­ı. Şarkı için dizinin oyuncuları ve grup bir araya gelerek klip çekmişti. Bu klibin çekimi bile olay. Grubun davulcusu bir oyuncunun enstrümanı­nı çalmasına müsaade etmediği için o günlük bir davulcu kiralanmış.
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye