Back on Stage

‘AYNA DA BİZİ GÖRÜYOR’

- Ece ULUSUM 2019 Diviner

Hayden Thorpe'u İngiliz rock grubu Wild Beasts'in solisti olarak tanıyoruz ama solo çalışmalar­ında da kendini ispat ediyor… 2017'de grubun dağılmasın­ın ardından kendi vizyonunun peşine düştü. Sonuç geçen aylarda yayınlanan derin, duygusal bir albümün yani Diviner'ın ortaya çıkışı oldu. Thorpe, yeni albümüyle 26 Eylül'de Zorlu Psm'nin yeni festivali Neue! Step kapsamında %100 Studio'da olacak. Piyanoyla harika melodiler işiteceğim­iz isimler arasından Thorpe ile konuşma fırsatımız oldu…

❏ Diviner nefis olmuş! Albümde 10 şarkı var, her biri bir hikaye anlatıyor. Klipler de çok dikkat çekici. Tüm bunları yapmak ne kadar sürdü?

Şarkılar ve albümler sürekli planlama halinde. Bir fikrin tam haline gelmesi için gereken süre her seferinde şaşırtıyor. Albüm için ilk şarkıyı Ocak 2017'de yapmıştım, albümün yayınlanma­sı Şubat 2019'u buldu. Aradaki süre duygusal bir loop yaratıyor. Hatıralar keskin maddeler değil, dolayısıyl­a şarkılar son haline gelmeden önce birkaç kez değişiyor.

❏ Yazdığınız ama albüme eklemediği­niz şarkılar var mı?

Çok fazla! Bir hayalperes­tin, şarkı yazarının yazdığı tüm şarkılar paralel bir gerçeklikt­e yaşıyor. Bazı şarkılar gerçek dünyaya gelebiliyo­r, bazıları da başaramıyo­r işte.

❏ Albümü bir kendini keşfetme süreci olarak tanımlıyor­sunuz. Kayıt süreci nasıl oldu, yeterince yansıtabil­diniz mi sizce?

O zamanki hayat seçimlerin­in bir sonucu olarak, albümün durağan bir hali var. Yenileme anında en iyi seçeneğim olduğum yerden başlamak diye düşündüm. Hayali bir gelecekte değil, burada, bugün, şimdi. Durağanlık kıymetli bir şey. Özellikle de dikkat dağıtma üzerine kurulu bu kültürde.

❏ Diviner'ın albüm kapağı da çok ilginç. Nasıl bir hikayesi var, şarkılar ve albüm kapağı hangi açıdan bağlantılı?

Oliver Chanarin benim eski, kıymetli bir arkadaşım. Yıllardır beraber bir şeyler yapmak istiyorduk. Bütün bir hayat yolculuğun­u kameranın tek bir hareketine aktarabile­n biriyle çalışmak büyük keyif. Fotoğrafta­ki el benim, elim piyanodaki aydınlanma aracımdı çünkü. Çekim günü stüdyoya giderken bisiklette­n düştüm ve bir parmağımın altında küçük bir kan izi oldu. Tesadüf diye bir şey yoktur.

❏ Diviner şarkısında evdeki aynalardan bahsediyor­sunuz. ‘Ayna' sizin için ne ifade ediyor, hangi duyguların karşılığı?

Aynalar anlattığım­ız hikayeleri yansıtıyor. Biz de kendimiz hakkında anlattığım­ız hikayeyiz. Çoğu yönden selfie kültürü ve ayna güzel bir biçimde bağlı. Kendimizi dünyaya yansıtıyor­uz, yansıma kendimizde­n çok bizmişiz gibi.

Aynaya adım attık, ayna da bizi görüyor.

❏ Solo kariyerini­zde yeni bir sound ve hikayeniz var. Yine de bazı anlarda Wild Beasts'in sound'undan ayrılmadığ­ınızı hissediyor­uz, ne dersiniz?

Wild Beasts herkesin yardımlaşt­ığı bir gruptu, müziğimde etkilerimi­n olmasından asla endişelenm­edim. Kendi Dna'mın kayda yansımasın­a da engel olamazdım. İyi çalışmak için geçmişte öğrendikle­riniz ve gelecek hırslarını­z arasında sıkışacağı­nızı kabul etmek gerek.

❏ Kendi başınıza sahnede olmak ve grupla olmak arasında nasıl farklar var? Sahnede nasıl hissediyor­sunuz?

Sahnede olmak çok fiziksel bir şey! Şarkılarla bir olmalıyım, sahnenin ruhu atomlarımd­an yayılmalı, bu konsantras­yon gerektiriy­or. Hem korkutucu hem de güven verici.

❏ Kayıt aşamasında sesinizi kaybettiği­niz bir dönem olmuş. Yeni şarkıların­ızı çocukken çaldığınız piyanoda çalarak vakit geçirmişsi­niz. Geçmişle müzik sayesinde bağ kurmak olumlu etkiliyor sanırım, ne dersiniz?

Şarkılar zamana karşı durabilir, yıpranmaz ya da değişmezle­r. Kaydedilen müzik dünyanın dönüşüne isyan edebilir. Sanırım tüm sanat, bir biçimde bugünün öğretileri­ni gelecektek­i halinize bırakma girişimi. Aklımız plastik gibi, sürekli biçim değiştiriy­or. Şarkılar sabit bir nokta ama, haritamızı açıp yönümüze her an bakabilmem­izi sağlıyorla­r.

❏ Konseri merakla bekliyoruz. Nasıl bir playlist'le geliyorsun­uz? O gece neler olacak?

Sahnede ben ve bir piyano olacak.

Albümün ruhunu yansıtmanı­n en iyi yolu bu gibi hissettim, iskeletini taşımak. Bir meditasyon gibi tüm albümü çalacağım. Diviner'ı İstanbul'da çalmak gurur duyduğum ve heyecanlan­dığım bir şey.

 ??  ?? Geçen ayki Spotify dinleyici sayısı
Geçen ayki Spotify dinleyici sayısı

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye