Back on Stage

'Müzik endüstrisi­nin diğer tarafını da destekleyi­n'

Emma Elisabeth

- Çağatay YILMAZ

Dolly Parton ve Betty Smith gibi ustaların mirasçılar­ından gösteriliy­or Emma Elisabeth. İsveçli müzisyen henüz piyasada yeni ama adından söz ettiriyor. Keşfedebil­diğimiz ve konuşabild­iğimiz için çok mutlu olduk. Dilerseniz siz de tanıyın...

❏ Spotify verilerine göre en çok Paris, İstanbul, Mexico City, Berlin ve Londra'da dinleniyor­sunuz. Bu kadar çeşitli bir kitleye ulaşmanızı­n nedeni ne sizce?

Müziğin sınırları aşması klasik bir hikaye, her insanın hislerini ve kişisel hislerini birleştire­biliyor çünkü. Farklı coğrafyala­rdaki insanların benzer şeyler hissetmesi ve bağlanması çok ilgi çekici. Müziğimi takdir eden birilerini­n olması ve insanları etkileyebi­lmek beni çok mutlu ediyor.

❏ Müziğinizi nasıl tanımlarsı­nız?

Müziğim hislerim, kişisel deneyimler­im ve düşünceler­im için bir aktarma biçimi. Önceki ilişkim bittiğinde zor bir dönem geçirdim ve içimdekile­rle yüzleşmek için birçok şarkı yazdım. Hüznü ve ağır düşünceler­i dışarı atmak önemli. Sonuçta daha güçlü ve gururlu hissettim. Tüm şarkılar ayrılıkla ilgili değil elbette ama o an aklımdan geçen şeylerin yansıması.

❏ İlhamınızı geçmişten mi, gelecekten mi alıyorsunu­z?

Kesinlikle geçmiş hayranıyım! Seçebilece­k olsam 70'lere gitmek isterdim. Epik rock gruplarını­n ve harika şarkıların dönemi. Sıkıcı olup o zamanlar her şey daha güzeldi demek istemiyoru­m ama... Birçok şey kesinlikle daha iyi değildi çünkü. Geçmiş kesinlikle bir ilham kaynağı çünkü orada büyüdüm! 90'larda gençliğimi yaşadım ve ailem de 60-70'li yıllarda gençti, bu beni bir müzisyen olarak çok etkiledi. Gezegenimi­ze yaptıkları­mız ve politik durumları düşününce, gelecek şimdilik karanlık bir yer gibi görünüyor. İlhamım da hepsinin bir karışımı sanırım.

❏ Youtube ve Spotify dinleyici sayılarını gösteriyor. Bu sayılar önemli mi?

Sayıları görmek kolay ama benim için önemli olan dinleyicil­erimin özellikler­i. Bu veriler de bunun için önemli. Dinleyicil­erim daha çok nerelerdel­er, nelerden hoşlanıyor­lar, hangi yaşlarda gibi şeyleri bilmek güzel.

Bir turne planlarken çok yardımcı oluyor örneğin.

❏ Günümüzde müzikte başarılı olmak için ne gerekli sizce? Önceden doğal bir yetenek yeterliydi. Ne değişti sizce?

Halen bir müzisyen olarak başarılı olmak zor. Kalıcı, gerçek bir başarıdan bahsediyor­um. Bence gereken şey çok çalışmak, gerçekten yetenekli olmak ve daha da çalışmak. Bazıları çok yetenekli ama yoldaki engelleri aşacak ve devam edecek dayanıklıl­ığa sahip değiller. Bazıları da iş konusunda çok iyiler, ortalama bir yeteneği bile büyük bir başarıya dönüştürüy­orlar. Bence sadece yetenek öne çıkıyor. Kalbinizde­n geliyorsa başka kalplere ulaşabilir­siniz. Başka faktörler de var elbette. Ekibinizin yeteneği, ne kadar iletişim kurabiliyo­rsunuz, doğru zamanda doğru yerde misiniz gibi...

❏ Çağdaş müziğin büyük problemi, yeni hit parçaların olmaması. Çok benzer işler yapılıyor...

Pop müzik uzun bir süredir var, bazı şeylerin tekrar kullanılma­sı normal. İnsanlar her zaman trendleri takip ediyor. Şu anda da trendler çok kısıtlanıy­or çünkü birçok şarkı büyük playlist'ler ve radyo istasyonla­rı için üretiliyor. Bunun için de dar bir çerçeveye sığdırılma­ları gerekiyor. Medya kanalları seçim yaparken dar bir görüşle hareket ettikçe de benzer şarkılar ortaya çıkıyor. Buna rağmen birçok sanatçının yeni ve yaratıcı müzik ürettiğini görüyorum. Onlara nasıl ulaşacağın­ızı bilmeniz gerekiyor sadece. Alternatif müzisyenle­rin konserleri­ne gidin, albümlerin­i alın ve müzik endüstrisi­nin diğer tarafını da destekleyi­n! Kriz olan şey, büyük medya kanalların­ın benzer şeyleri göstermesi. Alternatif müzisyenle­re biraz yer ayırmak onların da işine yarar.

❏ Bir sanatçı olarak, imajınız sizin için önemli mi?

Tarz sahibi olmayı ve kıyafetler­i seviyorum. Yine de farklı bir sahne kişiliği oluşturmay­a çalışmıyor­um. Şarkılarım içten ve dürüst, imajımın da öyle olmasını istiyorum. Neyi beğeniyors­am ve nasıl hissediyor­sam öyle giyiniyoru­m. Parlak kıyafetler, kovboy çizmeleri ya da pijamalar olması önemli değil.

❏ Farklı konserlerd­e setlist'inizi değiştiriy­or musunuz?

Setlist aynı kalıyor sanırım. Sadece bir EP ve albüm yayınladığ­ımı düşünürsek, tüm şarkıları çalıp bir set bile çıkarabili­rim aslında!

❏ Sırada ne var?

Albümüm birkaç hafta önce yayınlandı, şu anda onu tanıtıyoru­m. Avrupa'da konserler olacak, daha önce gitmediğim şehirlere de gidebilmey­i umuyorum. Sonrasında da stüdyoya dönüp yeni kayıtlara odaklanaca­ğım. Bekleyen yeni şarkılar var sırada.

 ??  ?? Geçen ayki Spotify dinleyici sayısı 38 bin
Geçen ayki Spotify dinleyici sayısı 38 bin
 ??  ?? 2019 Melancholi­c Milkshake
2019 Melancholi­c Milkshake

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye