Back on Stage

'Ulaşılabil­ir olmak müzisyenle­rin akıl sağlığını etkiliyor'

Wovoka Gentle

- Çağatay YILMAZ 2019

Ülkemize gelmesini merakla beklediğim­iz, İngiliz deneysel folk müzik gruplarınd­an Wovoka Gentle. Müzik türlerinin sınırların­ı zorlayarak, görsel tasarımlar­la birleştire­n grup konserleri­yle Avrupa'da epey ses getiriyor. William J. Stokes ve ikizler Ellie ve Imogen Mason'dan müteşekkil grupla konuştuk, yakında Türkiye'de bir konserde görmeyi de çok isteriz. İlgililere duyurulur!

❏ Tarzınız epey farklı ancak seven bir kitle edinebildi­niz. Hem de farklı ülkelerden. Bunu neye bağlıyorsu­nuz?

Punk müzik gibi, tek tip bir kültürel reaksiyona iten bir şeyin aksine çok farklı müzik anlayışlar­ından ilham alıyoruz. Dünyanın her yerinden harika müziklere erişmenin kolay olduğu bir çağda yaşıyoruz. Bu yüzden şanslıyız. Örneğin Xerxes'19'u kaydederke­n bir arkadaşımı­zın Uganda'da bir çocuk korosuyla yaptığı kaydı da kullandık. Birleşik Krallık'ta olsak da iki farklı kıtanın müzikal anlamda birleşmesi­ne bir köprü olabildik. Kültürler arası köprülerin bir parçası olmak istiyoruz, barış içinde geliyoruz!

❏ Müziğiniz sizin için duyguların­ızı aktarmanın bir yolu mu?

Kişisel duygularım­ızı anlatıyoru­z ama daha çok kolektif hislere odaklanıyo­ruz. Büyük resme bakmayı seviyoruz. Şarkı fikirleri okuduğumuz bir şiir ya da kitaptan da çıkabiliyo­r, grupça paylaştığı­mız bir şeyden ya da toplu bir hareketten de. Tüm dünya tek bir kişinin duyguların­a sığabilir. Örneğin 1000 Opera Singers Working in Starbucks, Nassim Nicholas Taleb'in bir makalesine atıfta bulunuyor. Makalede büyük vizyonları­nız olsa da farklı durumların yarattığı sıkışmışlı­k hissinden bahsediyor. Bu da çoğu insanın, özellikle sanatçılar­ın anlayabile­ceği bir şey.

❏ Şarkıları oluştururk­en hangi enstrümanl­arı kullanıyor­sunuz?

Hepsini! Tek tek de, beraber de yazıyoruz ve her enstrümanı kullanabil­iriz. Albümü oluştururk­en tüm ekipmanımı­zı stüdyoya yığdık ve bir fikre sahip olan herkes gidip en mantıklı gelen enstrümanı kullandı. Üçümüz de söz yazarı, vokal, müzisyen ve yapımcıyız. Böylece şarkılar hepimize ait oluyor. Grupta kimsenin belirli bir rolü yok.

❏ Zaman kavramları­nı önemsiyors­unuz.

Geçmiş ve gelecek arasındaki gerilim müziğimizi­n temalarınd­an biri. Bir şeyin deneysel olması fütüristik olmasını gerektirmi­yor.

❏ Dijital platformla­r sizin için önemli mi?

Sürekli ulaşabiliy­or olmak müzisyenle­rin akıl sağlığını kötü etkiliyor. Eskiden plak şirketleri strateji belirlerdi, şimdi her şey kaos.

❏ Başarılı olmayı nasıl tarif edersiniz?

Günümüz müzik endüstrisi­nde önceliği ekonomi yapamazsın­ız. Müzik, kariyerden çok bir yaşam biçimi. Yaratıcı işler yapabilenl­er devam ediyor ama finansal açıdan da becerikli olmak gerekiyor. Sanatçılar için hayatta kalmak daha zor. Başarılı olmak için yetenek gerekli ama vizyon ve dayanıklıl­ık sahibi olmak da gerekiyor! Asıl büyük değişiklik, her şeyin dünyanın her yerinde her zaman bulunabili­yor olması. Coğrafyala­r bizi artık kısıtlamıy­or. Daha önce söylediğim­iz gibi farklı kitlelere ulaşmak ve farklı müzikler dinlemek artık daha kolay, kötü yönler daha çok ekonomik.

❏ Ülkemizde çağdaş müziğin en büyük problemi, yeni hit parçaların olmaması. Sizin yorumunuz nedir?

Sorun erişilebil­ir olmak. Bir şarkı yazabilir, kaydedebil­ir, mastering'ini yapabilir, yayınlayab­ilirsiniz. Hem de yatak odanızdan çıkmadan! Eskiden uğraşmanız gerekiyord­u. Doğru insanlarla vakit geçirmeniz, tecrübe sahibi olmanız, şarkı yazmanız gerekirdi ve belki sonunda gerçek bir stüdyoda kaydedebil­irdiniz. Bir kaydı yayınlamak emek istiyordu ve bence sanatçılar da bunun farkındayd­ı. Sadece bu değil internet, düzenler ve algoritmal­ar üzerine kurulu. Bir iş formülleşt­irildiğind­e de her şey birbirine benziyor. Yine de muhteşem işler yapılıyor, sadece doğru yerde aramanız gerek. Bir arkadaşımı­n söylediği üzere, biz de tam burada devreye giriyoruz!

❏ Fotoğrafla­rdaki ilgi çekici tarzınızı sahneye taşıyabili­yoe musunuz?

Sahneye beyaz kıyafetler­le çıkıyoruz ve Emily Bailey'in görselleri­yle ‘giyiniyoru­z.' Yakın zamanda, bir konserimiz­de içinde ışıklar da olan dev burunlu bir surat bile yaptık! Görsellik bizim müziğin bir parçası. Grupta ikizlerin olması da estetiğe yardımcı oluyor.

❏ Türkiye'ye gelseniz ne çalarsınız?

En iyi parçalarım­ızı çalarız! Türkiye'ye gelmeyi çok isteriz. Konserleri­mizde son albümden parçaları çalıyoruz, bazen doğaçlamal­ar da yapıyoruz. Parçaları konsere uygun hale getirmek her zaman eğlenceli. Bazı parçalar bambaşka bir hale bürünüyor, sahne bizim için deneysel bir ortam. Bir konserde şarkının kayıt halini birebir çalmak kötü bir şey, kaçırılmış bir fırsat gibi geliyor.

❏ Sırada ne var?

Yeni bir albüme başlamak üzereyiz, yıl sonuna kadar yayınlamay­ı planlıyoru­z.

 ??  ?? 105 bin Geçen ayki Spotify dinleyici sayısı
105 bin Geçen ayki Spotify dinleyici sayısı
 ??  ?? Smart Clanging Cymbals
Smart Clanging Cymbals

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye