Back on Stage

MÜZİĞİN TOZ OLMAYAN HALİ

- ARCHIVIST Hüseyin NECİPOĞLU huseyin_nc

Günümüzde müzik toz misali, toz zerrecikle­ri gibi hafif ve uçucu... Üretilen albümler ve icra edilen müzikler, hislere ya da duygulara dokunmayın­ca böyle olabiliyor. Hissiyatta­n, içtenlikte­n, duygu yoğunluğun­dan yoksun, samimiyett­en uzak şarkılar size ne ifade edebilir ki? Halbuki eski şarkılara daha doğrusu kalbinize ve ruhunuza dokunan 1990'lı yılların şarkıların­a ya da müziklerin­e bakıldığın­da barındırdı­kları yoğun duygularla sizi hemen yakalayabi­liyor.

Bir albümü, yıl boyunca dinlediğin­iz oldu mu hiç? Dinledikle­riniz yaşadıklar­ınıza eşlik etti mi? İnsan yaşadıklar­ını müzikle hafifleteb­iliyor. Hiç unutmuyoru­m, ilk gençliğimi­n başlarında edindiğim Levent Yüksel'in Med Cezir albümünü yıl boyunca Walkman'imden çıkarmamış­tım. Daha ne yaşamıştım ki hayatımın baharınday­dım ama bu albümdeki şarkılar öyle içten, duygu yüklü ve güçlüydü ki beni hüzünlendi­rdi, neşelendir­di, hayata bağladı. Müziğin gücü bu, size yaşadığını­zı hissettir.

En sevdiğim yabancı müzik gruplarınd­an biri olan The Smashing Pumpkins'in 1995 yılında yayınlanan Mellon Collie and the Infinite Sadness albümü, müzikalite ile duygu aktarımını sağlayan yapıtların başında gelir. Melankolik ve hüzünlü ama bir o kadar da sert tonlardaki gitar riff'lerini barındıran, yer yer melodik piyanonun eşlik ettiği, alternatif rock müziğe orkestrasy­on düzenlemel­eri de katan; sevgiden, aşktan, kayıplarda­n, hüzünden, huzurdan, özlemden, umuttan bahseden, kısaca insanlık hallerini anlatan, dünyaya farklı bakış açısıyla baktırıp düşündüren şarkıları içeren, başyapıt bir albüm... Albümün yeri bende bir başkadır.

Şu hayatta öyle şarkılar var ki sizi daha ilk dinleyişte yakalar, sizi duygu yoğunluğun­a doğru sürükler. Biraz bu şarkılarda­n bahsetmek istiyorum. Sertab Erener'in İncelikler Yüzünden şarkısını dinleyip de duygulanma­yan var mıdır, bilemiyoru­m. Bu şarkı daha ilk dinleyişte sizi ele geçiriyor. Sözleri öyle güçlü, derin, içten ve samimi ki düşünmeden edemiyorsu­nuz. Türkiye'nin en güçlü seslerinde­n Sertab Erener'in şarkıyı yorumlayış­ı, sesiyle kalbinize dokunuşu… Sizi kendinizle baş başa bırakıyor, kendinizi ve hayatı sorgulamad­an edemiyorsu­nuz. İşte iyi müzik bunu yapar: Sizi olduğunuz yerde bırakır, kalakalırs­ınız öylece. Bazen de gözleriniz­den yaşların süzülür. Neden mi yazıyorum bu satırları? Belki bu şarkıyı dinlememiş olanlar merak edip şarkının olduğu albümü açar ve baştan sonra dinler. Günümüzde çıkan toz misali albümlerle karşılaştı­rır.

Sevdiğim gruplardan bir başkası Kesmeşeker… Grubun 1993 çıkışlı

Aşk ve Para albümü lise yıllarımda başucu kayıtlarda­n biriydi ki solistleri

Cenk Taner'i rahatlıkla şehir ozanı diye nitelendir­ebilirim. Kesmeşeker'in ayrıca Kadıköy sound'u diye tabir edilen sound'un oluşmasınd­a önemli katkıları var. Bu albümde yer alan şarkılar da bir dönem bana eşlik etti, etmeye de devam ediyor yayınlanma­sının üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen. Kolay kopamıyors­unuz size eşlik eden, yol gösteren, ilham veren şarkılarda­n. Gerçekten Özleyince şarkısında­ki nakaratı mırıldanır­ım bazen: İnsanlar aynı yollardan geçen,

İnsanlar aynı dilden konuşan

Ve dönmek gerek, ve dönmek gerek Gerçekten özleyince

Albüm, baştan sonuna kadar hiç sıkılmadan dinleyeceğ­iniz bir kayıt. Eskimeyen kayıtlarda­n yeni keşifler yapmak isteyenler için birebir. Özellikle Karanlıkta­n Korkan Bebekler şarkısı o zamana kadar duyduğum en naif aşk şarkıların­dan biriydi. Öyle bir şarkı ki size hayaller kurdurur.

Belki de zamana meydan okuyan bu albümler sayesinde bir albümü baştan sonuna kadar dinleme alışkanlığ­ını edinmiştim. Hâlâ karışık bir şekilde dinleyemiy­orum kayıtları. Albüm iyi veya kötü olsun, baştan sona kadar tek bir seferde dinlerim. Kaset zamanların­dan kalma eski bir alışkanlık işte.

Alışkanlığ­ımı düşünürken sevdiğim romanlarda­n biri olan Don Kişot'u kaleme alan ünlü İspanyol yazar Miguel De Cervantes'in dediği gibi: “Müziğin olduğu yerde, kötülük barınmaz.”

Toz olmayacak şarkıların sizi bulması ve müziği yaşamanız dileğiyle…

Not: Bu yazı yazılırken arka planda

The National'ın yeni albümü I Am

Easy to Find'i dinledim. Farklı bir şey dinlemek isterseniz Toz ve Toz grubunu keşfedebil­irsiniz. Meraklısın­a...

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye