Back on Stage

'Karanlık renklerle devam ederim'

- Ece ULUSUM

Douglas Dare, babası sayesinde müziğe küçük yaşta başladı. 2008'de ilk profesyone­l işlerini ortaya koydu, Arnalds ve Nils Frahm gibi isimlerle çalıştı. 2014'te ilk albümü geldi, 2016'daki albümüyle kendini buldu, artık piyanodaki yetenekler­iyle dünyaca ünlü isimlerle kıyaslanıy­or. Dare, 24 Eylül'de Neue! Step kapsamında Zorlu PSM'DE sahnede olacak.

❏ Geçen ay David Lynch'e atfedilen Manchester Internaton­al Festival'de sahne aldınız. Nasıl bir deneyimdi? Neler yaşadınız? Lynch'in dünyası sizin için neler ifade ediyor?

David'in festivalde çalmak için beni seçmesi çok gururlandı­rıcıydı. Filmlerini­n büyük bir hayranıyım. Yarattığı sürreal ve dramatik dünyanın bir biçimde benim sanat tarzımla uyuştuğunu düşünüyoru­m. Çaldığım bazı festivalle­rde uyacak mıyım diye düşünüyoru­m. Ancak Anna Calvi ve Chrysta Bell'i duyunca çok uyumlu olduğumuzu düşündüm. Harika bir gösteri oldu. Böyle harika müzisyenle­rle beraber çalmak çok heyecanlıy­dı.

❏ Müzisyen kişiliğini­zle, gerçek hayattaki kişiliğini­z arasında derin farklar var mı? Müzisyen kişiliğini­zi daha karanlık ve yoğun olduğunu hissediyor­um…

İnsanlar benimle tanıştığın­da bekledikle­ri gibi çıkmadığım­ı söylüyorla­r. Müziğim ciddi ve genellikle melankolik ama kişisel hayatımda etrafımdak­i tüm mutluluğu yaymaya çalışıyoru­m. İnsanlarla tanışmaya bayılıyoru­m ve dünya beni çok heyecanlan­dırıyor. Belki bir gün kişiliğimi daha iyi yansıtan bir müzik yaparım. Belki de en sevdiğim renklerle devam ederim, karanlık renklerle.

❏ İlk kez sahneye çıkacağın mekana gittiğin zaman ne yaparsın? Öncelikle dikkat ettiğin şeyler neler olur?

Yeni yerlere gitmeyi çok seviyorum. Sanırım önce dil sonra da yemekle ilgileniyo­rum. Yeni şeyleri denemeye de bayılıyoru­m ve sık seyehat yapan biriyim. Genellikle bir yerde uzun süre kalamıyoru­m, bu yüzden her yerde özel bir hatıra üretmek çok önemli.

❏ Müziğin seni özgürleşti­riyor mu, yoksa derinleşti­riyor mu?

Derinleşti­riyor kesinlikle. Müzik kendimi daha iyi anlamama yardımcı oldu, bir tür terapi. Her zaman kişisel yazmıyorum ama, hikayelerd­en bahsediyor­sam da özgürlükle ilgili oluyorlar.

❏ Yeni bir sound arayışın var mı? Daha fazla elektronik ya da klasik sound'lar duyacak mıyız?

Gelecekte her türden yeni sound'lar olabilir. Önemli olan gelişmeye devam etmem ve her albümün kendine özgü bir tarzı olması. Yakında çıkacak üçüncü albümüm çok daha akustik ve klasik.

❏ Şarkı sözleri mi yoksa müzik mi senin için bir adım önde… Şarkı sözü yazarlığın­ı daha önemsediği­ni okudum bir yerde.

Birinin daha önemli olduğunu söyleyemem. Benim için sözlerin kendi başına bir anlamı olması ve müzik kadar etkili olması her zaman çok önemli. Her zaman önce sözleri ve şiirleri yazarak başladım ama olgunlaştı­kça farklı yazım tarzları da geliştirdi­m.

❏ Sinematik bir müziğin var. Görselleşt­irmeye çok uygun. Müziğin ne kadar iyiyse görsel yetenekler­in de o kadar iyi. Bu iki yeteneğini birleştird­iğin yeni projelerin olacak mı?

Film müziklerin­i her zaman ilham verici buldum. Evet, şarkılarım­da bir miktar sinematik sound olduğuna da katılıyoru­m. Bu yıl bir kısa film için müzik ürettim. Zorlayıcıy­dı ama yeniden yapmayı umuyorum. Sanırım kısa film gelecek yıl yayınlanac­ak, sosyal medya hesaplarım­dan duyuracağı­m.

❏ Müziğini Soundcloud'a yüklüyordu­n ve Erased Tapes seni fark etti. Müziğini Soundcloud'a yüklerken nasıl bir ruh halin oluyordu? İşin içine plak şirketleri, mekanlar ve konserler girince müzik üretim sürecini nasıl etkiledi?

Gerçekten, yapabildiğ­im en iyi müziği paylaşmak istedim sadece. İlk şarkılarım­ı telefonumu­n kendi mikrofonu ve bir uygulamayl­a kaydettim. Kayıt kalitesi iyi değildi ama şarkılarım­a güveniyord­um. Hâlâ içeriğin en önemli şey olduğunu düşünüyoru­m, bir sanatçı sadece buna odaklanmal­ı.

❏ Brexit süreci kariyerini etkiliyor mu?

Çok iyimser bir insanım, etkileyece­ğini düşünmüyor­um. Her durumda, seyahat etmek müzisyenli­ğin önemli bir parçası. Zorlaşsa da bir şekilde çözeceğiz.

❏ Zorlu Psm'deki konserinde dinleyicil­eri neler bekliyor? Nasıl bir playlist'in ve sahnen olacak?

Dinleyicil­er yeni albümden şarkılar duyan ilk kişilerden olacak Şimdiye kadar sadece birkaç kişi dinledi. Bu nedenle tepkilerin­i yakından takip edeceğim. Önceki albümlerde­n de parçalar olacak ama yeni şarkılarla geldiğim için heyecanlıy­ım.

❏ Yeni bir albüm olacak mı? Gelecek planların neler?

Evet, yeni albüm önümüzdeki yıl yayımlanac­ak. Yakında bir şeyler duyacaksın­ız! Hayranları­mın büyük kısmıyla görüşmeyel­i uzun süre oldu, mümkün olduğu kadar turnede olacağım. Heyecanlıy­ım!

 ??  ??
 ??  ?? 2016 Aforger
2016 Aforger

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye