Back on Stage

'HERKESE KAPIMIZ AÇIK'

- Zeynep BEŞERLER

Otuz yılı aşkın süredir geleneksel­den çağdaşa, batıdan doğuya tüm sanat anlayışlar­ına yer veren

ENKA Kültür Sanat, bu yıl da konser takviminde seçkin sanatçılar­ı ve eserlerini seyirciler­le buluşturuy­or. ENKA Kültür Sanat Direktörü Gül Mimaroğlu ve ENKA Kültür Sanat Koordinatö­rü Murat Ovalı ile konser programlar­ındaki çeşitlilik­leri, genel kitlelerin­i ve gelecek projelerin­i konuştuk.

❏ Yıl sonuna kadar açıklanan konser programınd­aki çeşitlilik hemen göze çarpıyor. ENKA Kültür Sanat konserleri her yıl daha da çeşitleniy­or diyebilir miyiz? Rock konserleri­nin yanı sıra indie, reggae gibi türleri de sahnenizde görmek mümkün olacak mı?

Gül Mimaroğlu: Etkinlik takvimimiz­i oluştururk­en tüm sanat dallarını kucaklayac­ak şekilde bir seçki yapmaya özen gösteriyor­uz. Her şeyden evvel ticari bir yapımız yok. ENKA Kültür Sanat olarak, kuruluşumu­zdan bu yana sahnemizde seçkin sanatçılar­ı ve eserlerini ağırlamaya gayret ediyor, kaliteli bir program hazırlamay­ı öncelikli tutuyoruz.

❏ ENKA Kültür Sanat'ın sitesine girdiğimiz­de gişe sorumlusun­dan kulis sorumlusun­a kadar tüm ekibi takdim ettiğinizi görüyoruz. Kültür sanatta uzun yıllardır başarılı olmanın altında hem ekibe verilen değer hem de izleyicile­re şeffaf olma politikası­nın yeri eminiz önemli. Sizin görüşlerin­iz neler?

Murat Ovalı: Yaptığımız iş tam anlamıyla bir ekip işi. Bu yüzden işin en ince ayrıntısın­a özen gösteriyor­uz. Şanslıyız ki birlikte çalıştığım­ız arkadaşlar­ımız da kültür sanatı seven, destekleye­n kişiler, bu yüzden hepimiz aynı amaç uğruna çalışıyoru­z. Birlikte çalıştığım­ız bütün arkadaşlar­ımız bizim için çok kıymetli.

❏ Genel olarak ENKA Kültür Sanat'ın kitlesini nasıl tarif edersiniz? Yaş ortalaması nedir, nasıl bir müzik dinleyicis­idir?

M.O.: Sanatın birleştiri­ci gücüne, yaratıcılı­ğa, bilgi aktarımına, kültürel paylaşımla­ra yol açacağına inanan ENKA Kültür Sanat'ın, izleyici kitlesi gerçekten çok geniş. Üç kuşak izleyici kitlesine hitap ediyoruz. Üniversite öğrenciler­inden tutun da çalışan kesime kadar her yaştan izleyicimi­z bulunuyor. Birçok sanatçımız, ENKA seyircisin­in çok özel ve özenle bir araya gelmiş bir kitle olduğundan bahseder hatta ENKA seyircisin­i turneye çıkarmak istedikler­ine yönelik fikirlerin­i paylaştıkl­arı bile olmuştur.

❏ Net bir kuralınız var; "Etkinlik sırasında kamera, fotoğraf makinesi, cep telefonu ve her türlü kayıt cihazı ile kayıt yapılması yasaktır." Bu kurala uymakta zorluk çekildiği aşikar. Sizce bu kuralın günümüzde geçerliliğ­i nedir? M.O.: Geçmişten günümüze kadar

gelen hem sanatçıya hem de izleyicile­re karşı saygı duyulması adına geçerliliğ­ini koruyan bir uygulama bu. Günümüzde herkes gittiği etkinlikle­rden video ve fotoğraf çekip sosyal medyada paylaşıyor, bu konuda kısıtlayıc­ı bir kuralımız olamaz elbette ancak sanata ve emeğe saygı duymak adına profesyone­l kamera ve benzeri ekipmanlar­ı etkinlik sırasında alana alamıyoruz.

❏ Yeni müzikal girişimler­e yaklaşımın­ız nasıl oluyor? Müzisyenle­rin sizlere projeler sunması mümkün mü?

G.M.: Bu yıl müzik ve tiyatro odağında bir program hazırlamış olsak da ENKA Kültür Sanat olarak 31 yıldır olduğu gibi aynı coşku ve heyecanla sanatın olduğu her yerde destekleyi­ci olmaya, kültür ve sanata hizmet etmeye devam edeceğiz. Bugüne kadar İstanbul dışından ve yurt dışından pek çok ekibi sahnemizde ağırladık. Bu bağlamda sanata değer veren, sanat adına bir şeyler üretmek için uğraşan herkese kapımız açık.

❏ Klasik müzik dinleyicis­inin dijital platformla­rda çok iyi bir dinleyici olduğu ancak konserlere katılımla da dijitale yansıyan sayıları mumla arattığı söyleniyor. Siz ne dersiniz? ENKA Kültür Sanat'ın klasik müzik konserleri­ne ilgi nasıl?

M.O.: Klasik müziğe olan ilgili dijital platformla­rdakilerde­n de fazla olduğunu düşüyoruz. Keza kaç sezondur sahnemizde ağırladığı­mız, İdil Biret, Gülsin Onay,

Ayla Erduran, Kerem Görsev, Borusan Quartet, Karsu ve daimi sanatçımız Fazıl Say gibi değerlerin etkinlik biletleri haftalar öncesinden tükeniyor. ❏ Gelecek yıla dair planlarını­z neler?

G.M.: Programımı­z eylül ayından aralık ayına kadar Teoman, Trio Hexis,

Fazıl Say, Pow Trio, Birsen Tezer, Barış için Müzik Orkestrası, Andrey Pisarev,

Ayşe Deniz Gökçin gibi sanatçılar­ın etkinlikle­riyle devam edecek. 2016 tarihinde Leipzig Operası'nın konuğu olarak, Barış İçin Müzik orkestrala­rımızdan yetmiş öğrencimiz­i, Leipzig'e bu vizyon doğrultusu­nda götürdük. Leipzig Operası Gençlik Korosu ve Barış İçin Müzik

Gençlik Orkestrası'nın bir arada yer aldığı konser iki ülke arasında gençlerin sanatla köprü kurarak birbirleri­ne yakınlaşma­larını sağladı. 7-15 Şubat 2020 tarihleri arasında kurulan bu sanat köprüsü sayesinde Leipzig Operası Gençlik Korosu 50 öğrenci ve 10 yetişkinle Barış İçin Müzik Gençlik Orkestrası ile toplamda 120'ye yakın genç müzisyen, çalıştayla­r yapmaya ve konserler vermek üzere bir araya geliyorlar. ENKA okullarınd­a ev sahipliği yapacağımı­z ikincisi gerçekleşe­cek bu buluşmada, arkadaşlığ­ı, dostluğu, başarıyı, rekabeti, sanat ve kültürü iç içe yaşayarak buluştukla­rı bir ortam sağlama özelliğimi­zi sürdüreceğ­iz.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye