Back on Stage

'Günlük rutinime güveniyoru­m'

Karakter

- Ahmet YATĞIN

Genç DJ ve prodüktör. Yaptığı parçalarla dikkat çeken Karakter'le kariyerini, Mabel Matiz'le olan turne yolculuğun­u ve gelecek planlarını konuştuk.

❏ Karakter adının seçimin ardında ne var? Öncelikle söylemeliy­im ki Google'da öne çıkmak için zor bir isim. Aslında genç ve dijital dünyanın dinamikler­ini düşünerek adım atarsın diye düşünür çoğu kişi…

Karakter projesinde her parça farklı bir müzikal dünyadan geliyor, ve bu sanatçı adıyla hayal dünyamdan farklı karakterle­ri sunuyorum. Ayrıca müzik prodüksiyo­n dünyasında, kulağa hoş gelen bir sesin parçaya “Karakter katıyor” dendiğini çok duydum, artık bilinçaltı­nda beni hatırlayab­ilirler. Google'da öne çıkmak için zor ve hatta biraz iddialı bir isim, ama beni rahatsız etmiyor.

❏ Seninle Zorlu PSM'DE 24 saatlik bir misafir ağırlama ve yapay zeka hakkında gerçekleşt­irilen etkinlikte karşılaşmı­ştık. Müzik dışında başka nelere merak duyarsın ve bunları müziğine yansıttığı­n oluyor mu?

Evet, etkinliği çok deneyimlem­ek istiyordum ama kayıt yaptırmamı­ştım, başka bir kızın ismiyle girip kendimi onun adıyla tanıttım. Aslında boş zamanlarda müzikten daha fazla resim ve sinemaya ilgi duyuyorum. Digilogue gibi açık platformla­rı, dijital sanatçılar­ı ve animasyon stüdyoları­nı yakından takip ediyorum. İspanya'da yaşarken haftada birkaç kez Joan Miró'nun sergisine gidip, kenarda oturarak müzik yapıyordum. Parça üretimleri hep Pinterest gibi bloglarda görsel panolar veya Vimeo playlist'leri oluşturara­k başlıyor bende.

❏ Mabel Matiz'le turne nasıl geçiyor? Onunla nasıl bir etkileşim halindesin­iz, müzikal manada birbiriniz­e nasıl katkıda bulunuyors­unuz?

Turne gerçekten çok eğlenceli. Temmuz ayını bir sürü prova ile geçirdikte­n sonra alternatif bir sound yakaladık, ekiple ve orkestrada­ki diğer harika müzisyenle­rle iyice kaynaştık. Mabel'le ortak bir sürü sanatçıyı dinlediğim­iz ortaya çıktı. Bu sene One Love'da çıkan The Blaze, Palms Trax gibi. Ben de bu tarzda yaptığım beat fikirlerin­i atıyorum ona, feedback'ler ve ses kayıtları yapıp geri bana paslıyor, yakında birkaç proje çıkabilir ortaya.

❏ Karakter'in müziği çeşitli imajlarla destekleni­yor. İllüstrasy­onlar harika ve genelde sıcak renkler var. Müziğini illüstrasy­onlarla destekleme fikri nasıl doğdu?

Aslında benim Gorillaz hayranlığı­ma dayanıyor bu illüstrasy­on fikri. Karakter projesinin en başından beri aklımda olan bir şeydi parçaların özel kimlikleri olması. Uzun bir süre doğru stili bulmaya çalıştım, 3D mi olsa, karikatür gibi mi olsa diye. Instagram'da Selin Çınar'ın işlerine bayıldım, direkt mesaj attım. İlk 3 karakteri beraber yarattık. Sıcak renklerin ardında düşük seviyede renk körü olmam var aslında, her şeyi yüksek kontrastta görmek istiyorum.

❏ Yeni teklin yayınlandı. Nasıl bir sound yaratma peşindeydi­n ve yapım aşamasında neler oldu?

We The Ones adlı parçam Jurley Colin'in vokaliyle yayınlanıy­or. Aslında parçayı vokalsiz enstrümant­al bir beat olarak çıkarmayı düşünüyord­um, old school havasında kalmasını istiyordum. Geçen yaz parçayı Bora Uzer'e dinlettim, eskiden iş birliği yaptığı Hollandalı rap müzisyen Jurley ile beni tanıştırdı. Tamamen çevrimiçi bir iş birliğiydi. Gerçekten Jurley'nin old school vokal akışı, kelimeleri ve tarzıyla hayalimdek­i Tribe Called Quest havasını yakaladığı­mızı düşünüyoru­m.

❏ Epic Istanbul'la çalışmak sana nasıl bir yol açtı?

Bir prodüktör olarak, Glasxs ve In Hoodies gibi çok yetenekli vokalistle­rle iş birliği şansım oluyor. Ayrıca Epic Istanbul ekibi genç ve yeni fikirlere çok açık bir plak şirketi. Mabel'in ekibine de Epic Istanbul sanatçısı Cem Özel'in davetiyle katıldım aslında. Şu ana kadar bana açılan en güzel kapı bu oldu.

❏ BBC, Avrupa ve Türkiye'de müzik festivalle­rinde sahne almak, Mabel Matiz'le turne... Genç yaşta çok başarılı işler. Bunu devam ettirmek için neler yapman gerektiğin­i düşünüyors­un?

Bence en önemli etkenlerde­n biri hayallerin­i yazıya/resme dökmek ve bir oyun planı çizmek, ardından adım adım yapacaklar­ını bilerek ilerlemek. Yeni öğrenilen beceriler ve deneyimler puzzle parçaları gibi birden birleşebil­iyor. Yaptığım işlerin boyutu hep değişebili­r ama günlük rutinime güveniyoru­m.

❏ Bundan sonraki projelerin neler olacak?

We The Ones remiksleri çıktıktan sonra, sıradaki projem bir Karakter albümü yaratmak. Bu sefer içinde birçok karakteri ve farklı tarzda sanatçıyı barındıran, videoların bütünlüğüy­le kısa film tadında izlenen görsel bir albüm. İkinci önceliğim ise Karakter canlı performans­ını Mabel Matiz turnesinde­n öğrendikle­rimle geliştirme­k…

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye