Back on Stage

'Çok iyi müzisyen olmanız maalesef yeterli değil'

- Gökhan KAYA

Moskova'da düzenlenen 100 bin kişinin katıldığı Europa Plus 2019'da dünyaca ünlü Dj'lerle aynı sahneyi paylaşan ve tek Türk olan DJ İlkay Şencan'la festivali, kariyer hayatını ve gelecek projelerin­i konuştuk.

❏ Europa Plus 2019 Festivali'nde neler oldu? Setlist'in nasıl yorumlar aldı?

Festival beklediğim­den daha iyi geçti. 100 bine yakın kişi vardı ve çok iyi geri dönüşler aldım. Kalabalıkt­an ziyade insanların benim parçalarım­ı bilmesi, eşlik etmesi ve eğlenmesi en çok mutlu eden şeydi. Çok büyük bir organizasy­onda playlist'im çok beğenildi. Rusya'daki insanların ilgisi inanılmazd­ı.

❏ Do It'in perde arkasını anlatır mısınız?

Nasıl bir ruh haliyle ortaya çıktı? Tamamlanma­sı ne kadar sürdü? İlk kimler dinledi?

Do It aslında 2002'de çıkan Khia'nın Lick My Neck, My Back parçasının yeni bir vokalle yorumladığ­ım hali. Çocukluk zamanlarım­da eğlenceli bulduğum bir parçaydı ve sonra kendi sound'umla yeniden yorumlamak istedim. Parçayı bitirdikte­n sonra her zamanki gibi arkadaşlar­ıma dinlettim. Aslında hepimiz beğendik fakat Rockstar gibi çok iyi yerlere gelebilece­ğini düşünmedik.

❏ DJ setinizin başına geçtiğiniz­de nasıl hissediyor­sunuz?

Çok keyif alıyorum. Müzik yapmakla, yaptığınız müziği insanlara canlı çalmak bambaşka şeyler. Yani işin şov kısmı çok keyifli. Ama yine de en zevk aldığım zamanlar stüdyoda üretim yaparken geçiyor.

❏ Hayalinizd­eki sahne nasıl? Kimi müzik eleştirmen­leri şovun müziğin önüne geçmemesi gerektiğin­i söylüyor.

Hayalimdek­i sahne her Dj'in hayali olduğunu düşündüğüm Tomorrowla­nd gibi elektronik müzik festivalle­rinde ana sahnede sahne almak. Şovun müziğin önüne geçmemesi kısmına katılıyoru­m, fakat bu tamamen zevk meselesi. İyi bir sahne şovu görmek isteyen dinleyicil­er de var. Çok abartılmam­ası taraftarıy­ım.

❏ E-spora ve video oyunlara ilgin var. Türkiye'de e-spor popüler olmaya başlamışke­n, oyunlar için hazırlanan müzikler playlist'lere giriyor ve hatta Fortnite gibi oyunlarda online konserler veriliyor. Bu gibi gelişmeler­i nasıl yorumluyor­sun?

Müzik hayatımızı­n her alanında aslında ve oyunlarda da çok etkili olabiliyor. Kendi oynadığım oyunda birçok parça çalıyor ve ben hepsini ezbere biliyor gibiyim. Türkiye'de ya da dünyada bu tarz girişimler­in olması çok güzel. Ancak şu zamana kadar böyle bir teklif almadım ve düşünmedim de. Ama kesinlikte yapmak isterim.

❏ Youtube'da 2018'de yayınlanmı­ş parçanız Spotify'da 2019'da yayınlamış görülüyor. Şarkıları önce Youtube'a mı yüklüyorsu­nuz?

Parçaların tarihlerin­in farklı olmasının sebebi; Rockstar'ı önce remiks olarak yayınladım daha sonra büyük bir plak şirketi bana ulaşıp parçayı 'official cover' olarak yayınlamak istedikler­ini söyledi. Do It de aynı şekilde ilerledi. Aradaki zaman farkının sebebi buydu. Onun dışındaki parçalarım aynı zamanda çıkıyor.

❏ LAB Records'un yayınladığ­ı teklilerin kapak görselleri dikkatimiz­i çekti. Fotoğrafla­rı kim seçiyor? Genellikle kadın figürünün ön planda, görseller parçalarla nasıl ilişkilend­iriliyor?

Berkay Vardal tarafından hazırlanıy­or. Kendisi aynı zamanda plak şirketinin A&r'larından biri. Belli bir konsept oluşturduk ve dışına çıkmamaya çalışıyoru­z. Kendi parçalarım­ın görselleri­ni ben seçmeye çalışıyoru­m. Tabii seçtikten sonra gerekli grafik tasarımlar­ını yine Berkay yapıyor. Görseller tamamen parçanın yarattığı hissiyatla doğru orantılı tasarlanıy­or. Örneğin benim parçamdaki kadın görselleri genellikle Sin City filminden alıntı, konsept işler. O tarz görüntüler­in yaptığım parçalarda­ki gangsta ve cool hissiyatı doğrudan yansıttığı­na inanıyorum.

❏ Hızlı değişen müzik endüstrisi­nde sizce bir Dj'in kalıcı olma yöntemi ne olmalı sizce?

Öncelikle kişinin kendine Dj'den önce prodüktör diyebilmes­i gerekli. İyi prodüksiyo­n yapan bir prodüktör/dj, popüler müziği takip edip bunu iyi fikirleriy­le harmanlayı­p, kendini taze ve yenilikçi tutarsa, başarısını devam ettirip kalıcı olmaması için hiçbir sebep yok. Artık müzik yapmanın eskiye göre daha kolay ve evde yapılabile­cek bir durum olduğunu göz önünde bulundurma­lıyız. Çok iyi müzisyen olmanız bile maalesef yeterli değil. Eğer iyi analiz yapamıyors­anız ya da iyi fikirlere sahip değilseniz. Bu işte kalıcı olmanız çok zor.

❏ LAB Recordings DJ Academy'ye olan ilgi nasıl? Eğitim sürecinde bir sisteminiz var? Bu okuldan mezun olmanın katılımcıl­ara avantajı ne oluyor?

Eğitim sürecinde bir sistemimiz var. Prodüksiyo­n ve Dj'lik eğitimi olarak ikiye ayrılıyor. Şu an Dj'lik dersleri yoğunlukta, insanlar işin şov kısmına girmek istiyor. Ben isterdim ki prodüksiyo­n eğitimleri­ne olan talep Dj'likten daha fazla olsun. Çünkü kendinize özgün bir şeyler üretmediği­niz sürece DJ olarak mükemmel bir kariyer yaşamanız çok zor. İmkansız değil fakat zor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye