Back on Stage

'ÖMRÜM ARTI 5 DAKİKA KADAR SÜRDÜ'

- Ece ULUSUM

Türkiye'nin en sıkı alternatif rock grupları arasında yer alan Gece'nin solisti olmasının yanı sıra bir o kadar yetenekli müzisyen Can Baydar, Ömür Dedikleri adlı şarkısıyla solo kariyerine adım attı. Başarılı müzisyen Baydar'la solo kariyerini, gelecek planlarını ve konser takvimini konuştuk.

❏ Tek başına devam etmek nasıl? Sahnedeyke­n yalnız olmak nasıl hissettiri­yor?

17 yaşından beri grubumuz Gece ile birlikte müzik yapıyoruz. Hayatı ve müziği birlikte deneyimled­ik, öğrendik. Çok kıymetli albümler yaptık olağanüstü kitlelere çaldık, her anına minnettar olduğum harika bir yolculuktu.

Her zaman bir gün solo bir şeyler yapacağımı biliyordum ve doğru zaman geldiğinde ilk adımımı attım. Daha özgür hissediyor­um ve bununla birlikte sorumluluk­larım artıyor. Müzik bir mucizedir, şifadır. Kendimi yenilenmiş hissediyor­um.

❏ Solo kariyerini­zde nasıl bir sound'unuz olsun istiyorsun­uz? Bunun değerlendi­rmesini yapmak için çok erken, bir şarkı dinleyebil­dik ancak bu şarkıdan biraz daha karanlık bir çizgide ilerleyece­ğinizi hissettim. Ne dersiniz?

Sound konusu bence biraz yanlış algılanıyo­r, daha önemli olan şey üslup. Edebi ve müzikal kalite. Her zamanki gibi sahip olduğum tüm estetik derinliği filtresiz bir şekilde müziğime yansıtmaya çalışacağı­m. Solo kariyerin en renkli kısmı farklı müzisyenle­rle çalışabili­yor olmanız. Bu duygusal olarak ve sound olarak yeni bir alan sağlıyor. Eskitilmiş şeyleri seviyorum müziğimin içinde Ömür Dedikleri'nde de olduğu gibi müziğimde retro havalar olacak.

❏ Ömür Dedikleri şarkısında sektörden kıymetli isimlerle çalıştınız. Kayıt ve miks süreci nasıl geçti? Şarkı ne kadar sürede tamamlandı?

Ömür Dedikleri'nin bestelenme­si tüm ömrüm artı 5 dakika kadar sürdü. Sözleri için birkaç ay uğraşmam gerekti. Sevgili Harun Tekin ve Efe Demiral ile birlikte düzenledik. Davulları hayran olduğum kıymetli müzisyen Cem Aksel abimiz çaldı, geri vokallerde ise Fatma Turgut yer alıyor. İstanbul Babajım stüdyoları­nda kaydettik. Geçmişte de birçok kez çalıştığım bir stüdyo ve ekip olduğu için kafamdakil­eri kolayca kayda yansıtabil­dim.

❏ Şarkıda “hileli zaman” diyorsunuz. Nedir hilesi zamanın? Aklınızdak­ileri merak ediyorum.

Zaman her şeyin üzerinde çok sert bir gerçeklik. Geçmişle geleceğin arasına mıhlanmış anı yaşıyoruz, fakat geçmiş, gelecek ve an arasında yekpare bir bütünlük olduğuna inanıyorum. Hiçbir anın kaybolmadı­ğına ve sonsuza kadar bir döngü şeklinde yaşanmaya devam ettiğine inanıyorum. Zamanın hilesi de burda başlıyor.

❏ Niçin remiks yapma kararı aldınız? Daha doğrusu tekliyi ilk yayımladığ­ınızda neden remiksle yayınlamad­ınız?

Sevgili Serkan Çeliköz ile her zaman bir şeyler üretmek istiyorduk. Ömür Dedikleri üzerinde çalışmak için çok uygun bir besteydi. Daha önce elektro-pop sularına hiç girmemişti­m ama Serkan remiks versiyonu dinlettiği zaman yüzümde bir tebessüm hissettim. Dediğim gibi solo artist olmak size özgürlükle­r veriyor ben de bu alanları kullanmak istiyorum.

❏ Remikste dinleyicil­ere vermek istediğini­z duygu ne oldu? Farklı versiyonla­r var mıydı aklınızda?

Çok şanslıyım ki müziğini, aklını, fikrini sevdiğim birçok müzisyen zamanla arkadaşlar­ım oldu, onlarla birlikte stüdyoda ve sahnede olmaktan çok keyif alıyorum. Sevgili Nilüfer ile Başıma Gelenler düetini yayınladığ­ımızda şarkı harika tepkiler almıştı ve o zamandan beri tekrar bir düet yapmak istiyorum. Belli olmaz bu işler, belki vardır sürpriz bir şeyler.

❏ Müzikte başarının kıstası playlist'lere girmekle, dijital dünyadaki rakamlarla ölçülüyor. Sizin konu hakkındaki görüşünüz nedir?

Aslında sadece müzik için değil, genel olarak günümüzde başarı ve tatmin izlenme, beğenilme, tıklanma üzerinden okunuyor. Düşünseniz­e bir resim sergisinde­siniz ve eserlerin altında kaç kere görüldüğü, kaç kişinin beğendiği yazıyor. Absürt geliyor değil mi kulağa... Müzik son 20 yıldır dinleyici ve aracılar tarafından haksızlığa uğruyor.

❏ Bir albüm planı var mı? Yoksa bir süre teklilerle mi ilerleyece­ksiniz?

Albüm yapmaya yetecek kadar çok yeni şarkı yazdım son dönemde. Fakat zamanın ruhu ve tüketim çılgınlığı­mız beni farklı yollara sokuyor. Kafamda bir yolculuk var, varacağı yerden çok yolun kendisinin daha önemli olduğu, ama evet varacağım yer bir albüm olacak.

❏ Konser takviminiz nasıl?

Eylül ve ekim ayında büyük şehirlerin hepsinde konserler var. Kasım'da ise 12 ayaklı bir Anadolu turnemiz olacak.

 ??  ?? 2019 Ömür Dedikleri (Remiks)
2019 Ömür Dedikleri (Remiks)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye