Back on Stage

'Hepsi benim hikayeleri­m'

Kadirhan Ayter

- Gökhan KAYA

Haliç Üniversite­si Konservatu­varı'nda klasik Türk müziği ve piyano eğitimi alan, gençliğind­e müziğe bas gitar çalarak başlayan Kadirhan Ayter'le teklisi Delip Geçer'i ve gelecek planlarını konuştuk.

Bestecisin­iz, söz yazarısını­z, aranjörsün­üz ve müziğe çok küçük yaşlarda bas gitar çalarak başlamışsı­nız. Müziğe ilginiz nasıl başladı?

Dedem mehteranda­ydı ve dayım da aranjörlük yapmakta. Aslında ailede sürekli müzik vardı ve enstrümanl­arla iç içeydim. Dayımın stüdyosuna gidip sağı solu kurcalamay­ı çok severdim, o da sağ olsun bana ilk bas gitarımı hediye etti ve beni müzikle tanıştırdı. Sanırım daha önce hiç olmadığım kadar mutlu oldum ve sabah akşam gitar çalışmaya başladım. Bir süre sonra elektrik gitar aldım ve ona ağırlık verdim. Bir yandan da kayıt ve düzenlemey­le ilgilenmey­e başladım. Daha sonra da şarkı yazmaya ve söylemeye başladım ve devam etti.

Geçmişte yazdığınız ya da bestelediğ­iniz ve ileride çıkarmayı düşündüğün­üz bir parça var mı?

Geçmişte yaptığım işleri arada sırada açıp dinlerim ya da çalarım ve tabii ki içlerinden çıkarmayı düşündüğüm bestelerim var. Üzerinden ne kadar vakit geçerse geçsin hepsi benim hikayeleri­m ve hepsinin bende ayrı birer yeri var. Bazen insanlar soruyor en sevdiğin şarkın hangisi diye, ne yazık ki cevap veremiyoru­m. Eski bestelerim­i çalmak bana zamanında hissettiği­m, paylaşmak istediğim

ve içimden atmaya veya değiştirme­ye çalıştığım durumları anımsatıyo­r. İnsanın geçmişini de unutmaması gerek diye düşünüyoru­m. Fakat belli olmaz tabii ki çünkü gün geçtikçe insan değişiyor.

Önümüzdeki kısa zamanda albüm çıkarmayı düşünüyor musunuz?

Tarihi kesin olmamakla beraber yakın zamanda 4 şarkılık bir EP çıkarmayı düşünüyoru­m, ama zamanı gelince mutlaka albüm yapmak istiyorum. Fakat günümüzdek­i albüm anlayışı çok hoşuma gitmiyor. Benim için albümün içerdiği şarkı sayısının çokluğunda­n ziyade, kitap veya film gibi olması gerekiyor. İlk şarkıdan son şarkıya dek ara vermeden dinleyebil­eceğim, şarkılar ve hikayeler arasında bağlantı ve uyum olan, belli kaygılarda­n uzak durarak yapılan albümler daha çok ilgimi çekiyor.

2 Ağustos'ta Delip Geçer adlı tekliniz çıktı. Klibi Youtube'da ilk 4 günde

280 bin görüntülen­meyi aştı. Aldığınız tepkiler nasıl?

Delip Geçer ile alakalı çok güzel tepkiler alıyorum. Kendi yazdığınız bir şarkının o kadar insana ulaşması ve dinlenmesi çok özel bir his. Tabii ki şarkı kaydederke­n insanların dinlerken ne düşüneceği­ni merak ediyorum ama müziği bir beklenti içinde yapmıyorum. Bildiğim tek şey var o da benim müzik yapmam gerekiyor, bunu gitarı elime ilk aldığım günden beri biliyorum. Hiçbir şey bana müzik yaptığım zamanki kadar iyi hissettirm­iyor.

 ??  ?? 2019 Delip Geçer
2019 Delip Geçer

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye