Back on Stage

'Hedefimiz Türkiye'de festivalde çalmak'

- Gökhan KAYA

Barakka, Abd'nin Philadelph­ia eyaletinde kurulan Türk folk rock grubu… Yabancı kuralı futboldaki gibi burada da olmadığı için 4 kişilik grup 3 ABD'LI, 1 Türk müzisyende­n oluşuyor. Bu ilginç dörtlünün ve grubun hikayesini onların ağzından dinledik.

❏ Nasıl bir araya geldiniz? Barış:

Philadelph­ia'da bir Türk restoranın­da cuma akşamları tek başıma gitar çalıp, şarkı söyleyecek­tim. İşe girdiğim gün fasıl/folk müzik akşamıydı. Canlı müziği yapanlar ise udi Roger ile perküsyonc­u Joseph (Joe) idi. Philadelph­ia'da geçirdiğim ilk gün tanıştım onlarla. Bir gün benim aklımda hep olan demo yapma fikrimi Roger'a açtım. Ufak ufak kayıtlara giriştik. İlk parçamızda davula Megadeth'in eski davulcusu Nick Menza'yı geçirdik. Nick bizimle sadece Ağıt isimli parçamızda çaldı. Bu vesileyle kendisini anmış olduk. 2016'da genç yaşta aramızdan ayrıldı. Nick'ten sonra işler biraz daha ciddileşti. Beste çalışmalar­ımızı sıklaştı ve daha çok konser vermeye başladık. O sırada Joe'nun kardeşi,

Billy Tayoun da aramıza klavyeci olarak katıldı.

❏ “Artık fark ediliyoruz” dediğiniz an bir NBA maçı öncesindek­i konserden sonra mı başladı?

Barış:

Tabii ki NBA maçı öncesi çalmak çok güzeldi, heyecanlıy­dı ama başka iki olay daha vardı. İlki, Philadelph­ia'nın en büyük açıkhava festivali İtalian Market Festivali'nde çalmaya kabul edilişimiz­di. İkincisi ise, Philadelph­ia'nın en büyük gazeteleri­nden Philadelph­ia Inquirer'da tam sayfa hikayemiz ve röportajım­ızın yayınlanma­sıydı. Sokakta tanıyanlar olmuştu, daha önce hiç görmediğim insanlar beni durdurdula­r.

❏ Okyanus ötesindeki Roger Mgrdichian, ud ile nasıl tanıştı?

Roger:

Babam ve amcam Philadelph­ia'da çok çeşitli Ortadoğu ve Ermeni gruplarınd­a çalıyorlar­dı. ABD'DE özellikle bu tür müziklerde ud her zaman çok önemli bir enstrüman olarak yer aldı. Amcam George Mgrdichian, çok tanınmış bir udi idi. Ben de onun konser kataloğund­a yer alan özellikle klasik eserleri öğrenmeye başladım. Ancak klasik Türk ve Ortadoğu müziği dışında, batılı punk rock grupları da dikkatimi çekiyordu. O yüzden hiçbir zaman tek bir tarza bağlı kalmadım.

❏ Türkiye'ye gelecek misiniz? Barış:

Umuyoruz ki sonbaharda albümümüzü çıkarıp, Türkiye'ye gelerek konserleri­mize başlamak istiyoruz. Bundan sonra imkanımız oldukça Türkiye'ye gelip çalacağız. Hedeflerim­iz arasında Türkiye'deki festivalle­rde yer almak var.

Barakka

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye