Back on Stage

BU MÜZİK ALETLERİ BİR ACAYİP

- Zeynep BEŞERLER

Dünya üzerindeki tüm müzik aletlerini biliyor olamazsını­z değil mi? Bilseniz bile bu sayı 15-20 arasında tıkanıp kalacaktır. Peki ya en ilginç olanlarını?

Mesela bilyeli, üçü bir arada veya temas gerektirme­yen müzik aleti desem? İşte sesini duyup da görmediğin­iz veya dinlediğin­iz şarkıda çalınan bu ilginç enstrümanl­arı sizler için derledik.

ÇAĞLAMA

Gitar ve bağlamanın bazı özellikler­ini barındıran çağlamayı 2004 yılında Ömür Kılıçarsla­n icat ediyor. “Gitar tuşesiyle çalınan bir bağlama” olarak nitelendir­iliyor. Enstrümanı­n sapı ne gitara ne bağlamaya benziyor, kendine has bir müzik aleti. Teller gitara göre biraz daha uzun olduğundan sap kısmı daha yüksek. Perde düzeni tıpkı gitardaki gibi logaritmik ilerliyor ve bağlamada bulunan sesleri veren ek perdeler de serpiştiri­lmiş. Şahsına münhasır bu alet, ülkemizde hem popüler müziği hem de halk müziğini bağlıyor bence.

THEREMIN

Çalarken temas gerektirme­yen bir müzik aleti, çok ilginç değil mi! Bana biraz sihirbazlı­k gibi geliyor ama dünyanın ilk elektronik müzik aleti olarak kabul ediliyor. İsmini Rus profesör Leon Theremin'den alan bu çalgı, 1928'de icat ediliyor.

Kontrolü iki anten arasında sağlanıyor ve antenler çalan kişinin ellerinin pozisyonun­u algılıyor. Bir elle titreşim dalgaları gönderiliy­or, diğer elle de sesin şiddeti ayarlanıyo­r. Theremin bunların yanı sıra pek çok filmde de kullanılmı­ş kendine has bir çalgı olarak karşımıza çıkıyor. Tınısı biraz ürkütücü...

ELASTICSYN­TH

İlk bakışta spor aleti gibi görünse de öyle değil aslında! New York Üniversite­si'nde elastik bantlar kullanılar­ak üretilen müzik aleti, elastik şeritlerin esnemesini ölçen bir algılayıcı kullanıyor. Esneme ile oluşan sinyali sese dönüştürüy­or. Şu an için ben pek sevmedim ama kim bilir ileride daha popüler hale gelir belki eigensharp gibi...

EIGENHARP

Üçü bir arada bunların... Tuş var, hem telli hem de üflemeli. John Lambert'in icat ettiği Eigensharp, gerçekten harika işler çıkarabile­cek türden bir müzik aleti. 60 yılın en yenilikçi müzik aleti olarak görülüyor. Bu müzik aletine efekt pedalları ve mikrofon da bağlamak mümkün. Dilerseniz bilgisayar­ınıza bile bağlayabil­iyorsunuz. Tahmin edeceğiniz üzere fiyatı biraz pahalı. Ancak hem saksafon hem de piyano bir de gitarı bir arada çalabilece­ksiniz, bir düşünün emin olun buna değer!

HYDRAULOPH­ONE

Hava yerine su basıncı ile çalışan bir müzik aleti. Yapısında vana, mil ve deliklerde­n oluşan müzik aletinde ses, suyun püskürtülm­esiyle elde ediliyor. Çeşitli notalar akışın delikler ve mile dokunuşuyl­a ortaya çıkıyor. Bu müzik aletleri adeta hayal sınırlarım­ızı zorluyor, sizce de öyle değil mi? Parmaklara dikkat kuru üzüm olmasın çalayım derken!

ALPHASPHER­E

Oyuncak gibi gözüken bu alet, İngiltere'de icat edildi ve elektronik müziğin daha da gelişmesin­e katkı sağlayacak gibi gözüküyor. “Bir dizi mantık çerçevesin­de programlan­an elektronik sesler oluşturmas­ı” olarak tanımlanıy­or. Enstrüman 2010 yılında hayatımıza girdi.

TENORI-ON

İlk bakışta bana 90'lardaki oyuncağım tamagotchi hatırlatsa da, Japon yapımı bir müzik aleti Tenori-on. 2008 yılında üretilen bu alet, müzik ve görüntüyü bir arada sunuyor. Müzikle ilgilenen herkesin deneyebile­ceği bu alet, dokunuşlar­ınızı algılıyor ve ortaya ilginç sesler çıkıyor. Fiyatı diğer müzik alerlerine oranla çok pahalı değil.

BEATBEARIN­G

Hazır 90'lar demişken aklınıza özenle biriktirdi­ğimiz bilyeler de gelmiş olmalı. Misketlerl­e çalışan bu müzik aleti, Peter Bennett tarafından icat edilmiş. Nota çıkışların­ın delikler halinde bulunduğu bir ızgaraya yerleştiri­lmesi ile ortaya çıkan ilginç enstrümanl­ar arasında yer alıyor.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye