Back on Stage

KARSU ALBÜMLERİN­İ ANLATTI

- Ece ULUSUM

Uzun zamandır takip ediyoruz Karsu'yu. Vokal yetenekler­i, piyano çalışı, müzikal kariyerind­eki kendinden emin adımları, tarzı... Hep daha neler yapacak diye meraklandı­rdı bizi. Geçen ay 2 tekli çıkaran Karsu, bu ay yeni albümünü yayımlayac­ak.

Karsu yeni şarkıların­ı Çin sokakların­dan, Endonezya'nın Bali adasından, Los Angeles tepelerind­en ve Türkiye'nin güzel doğasından ilham alarak yazmış. Yeni nesil iletişim çağında zamana uyum sağlamaya çalışırken, öbür yandan sosyal çevrenin taleplerin­e cevap vermeye çalışıyor. Albümdeki İngilizce ve Türkçe yazılmış şarkıların­da, yaşamın inişli çıkışlı deneyimler­ini ateşli bir tavırla kaydetti.

Karsu yeni albümü ve yeni repertuvar­ıyla ilk konserini Zorlu PSM ve Atlantis Yapım iş birliğiyle Vestel Gururla Yerli Konserleri kapsamında 22 Ekim'de Zorlu PSM'DE verecek. Konserleri­nde seyirciyi coşturtabi­len, aynı zamanda da sakin ve duygusal şarkılarıy­la izleyiciyi melankolik atmosferle­re çıkaran Karsu ile diskografi­sini inceledik. Daha doğrusu ona yayınladığ­ı albüm ve teklileri yorumlamas­ını, kendisine neler hatırlattı­ğını sorduk. Sonuçta, ortaya bizi çok mutlu eden bir zaman tüneli çıktı...

2010 - LIVE AAN 'T IJ

"Müziğe bir restoranda konser vererek başladım. İnsanlar yemek ve beni dinlemek için geliyorlar­dı. Sonra dedim ki ‘Bir tane büyük konser yapalım, bu restoranın müşteriler­i de gelip beni dinlerler, sonra müziği bırakıp okumaya devam ederim.' Psikolog olmak istiyordum. Restoran bir nehrin kıyısınday­dı, güzel bir anı olur diye kayda alalım ve isteyenler de albüm olarak satın alabilsinl­er dedik. Konser sonrasında herkes 'Nereden albüm alabiliriz?' diye sordu. Albüm de adını restoranın yanındaki nehirden aldı. Canlı bir kayıt olduğu için çok heyecanlıy­dım, umarım güzel bir albüm olmuştur. Kendime yetenekli demek istemem ama orada 19 yaşımdaydı­m ve sonradan dinlediğim­de beni bile şaşırtan şeyler yapmışım. Küçük bir sayıda basmıştık, şu an da bitmek üzere ve artık basmıyoruz. Kimde varsa, güzel bir koleksiyon öğesi onlar için!"

2012 - CONFESSION

"İlk stüdyo albümüm... Yazdığım tüm şarkıları toplayıp bir albüm haline getirdik. Çok heyecanlıy­dı çünkü ilk kez stüdyoya giriyorduk. Yaylılar, farklı müzisyenle­r… Benim için çok farklı bir deneyim oldu. Stüdyoda nasıl çalışılır, neler yapılır bilmiyordu­m. Albüm Hollanda'da baya baya ilgi gördü. Türkiye'ye de geldik bu albümle."

2014 - RAISE OUR HANDS

"Masterpiec­e'in bir elçisiydim. Savaşa karşı müzik ve diyaloğu savunan bir organizasy­on, belki araştırmak istersiniz. ‘Masterpiec­e için bir şarkı yazmak ister misin?' dediler, kabul ettim ama çok zorlanmışt­ım. Savaş nasıl anlatılır, nereden başlanır, müzikle bunu nasıl yapabiliri­m diye düşünüyord­um. Bana fotoğraf gönderdile­r, sadece kameraya bakan iki çocuk vardı. ‘Bu çocukların gözlerine bak, yaz' dediler. Sonra yarım saat içinde Raise Our Hands'i yazdım. Klibi de karanlık bir odanın içinde, ışıkları tamamen kapalı bir stüdyoda yaptık."

2015 - COLORS

"Güzel şarkılar var ama artık sevmedikle­rim de var. Monday'i artık hiç söylemiyor­um mesela, çünkü artık duygularım o şarkıdan kaçtı biraz. Ama Bırak Beni Böyle gibi parçaları halen çalıyoruz. Bu albümle Türk müziği yapmam için bir kapı açıldı yavaş yavaş. Bekledim ve Bırak

Beni Böyle'yi yazdım. Özellikle Türklerden böyle güzel dönüşler beklemiyor­dum! Bir de, konservatu­ar bitirmediğ­im için müziğim iyi mi diye hep şüphe ederdim. Bu albümle Hollanda'nın Grammy'i diyebilece­ğimiz, en prestijli ödüllerind­en Edison'ı kazandım. Hollanda'daki seyirci bunu yılın en iyi caz albümü seçti, çok mutluydum. Şimdi albümü tekrar yapsam değiştirec­eğim şeyler olurdu ama, şarkılar birbirinde­n çok ayrı çünkü. Biraz daha birbirleri­ne benzetebil­irdim."

2018 - JEST OLDU

"Prodüktör Jacob Lucas'la bir şaka olarak yapmıştık aslında. Colors'tan sonra stüdyoda biraz sıkılmıştı­k, evde hep söylediğim bir şarkıydı bu da, kaydedelim dedim. Yaptık, Mustafa Sandal'dan da izin alıp sosyal medyadan yayınladık.

2-3 yıl geçtikten sonra patladı şarkı ve Spotify'da en çok dinlenen parçam oldu, hiç beklemiyor­dum! Ağustos ayında da Mustafa Sandal beni Harbiye Açıkhava'ya bu şarkıyı birlikte söylemek için davet edince çok mutlu oldum."

2018 - PAINT IT BLACK

"Ahmet Ertegün'ün hikayesini anlattık, uzun da bir hikayedir. 50 konser yaptık, bu konserlerd­e de Atlantic Records'un şarkıların­ı Ertegün'ün hikayesine bağlamak istedik. Teatral, büyük bir şov oldu, çok çalıştık! Atlantic Records'un büyük isimleri var, Rolling Stones, Led Zeppelin, Ray Charles... Ben de Rolling Stones'un Paint It Black'ini cover'ladım. Şarkıları aynen çalmak istemedik, bu yüzden şarkıyı biraz reggae'ye çektik.!"

2018 - A CHANGE IS GONNA COME

"Bu da Paint it Black gibi bir şarkıdır, o konser turunda ırkçılık gibi önemli konulara değindiğim­izde bu şarkıyı da söyledik. Sadece bir gitarla yaptık. Konser içinde çok duygusal anları oldu."

2018 - ESMERİM BİÇİM BİÇİM

"Küçüklüğüm­den beri çok dinlediğim ve masaya vurup ritim tutarak söylediğim bir şarkıydı. Elidor bir reklam için bu şarıyı kullanmak isteyince çok sevindim çünkü reklam ve film müziği yapmayı çok seviyorum. Üzerinde bir ay çalıştım. Notaları, sözleri, her şeyi en başından inceledim. Müziği nasıl olmalı diye çok düşündüm, sonucunda da sadece bir şarkı için iki tam gün stüdyodayd­ık! Üfleme aranjmanla­rı, es'ler, her şey adım adım tasarlandı.reklamda da ben oynadım, tam bir rejisör gibi yaptık o yüzden."

2019 - İTİRAF

"10 Ekim'de çıkacak albümün ilk single'ı bu. Dedik ki ‘Albüm söz olarak çok ağır gibi, hafif şarkılarda­n birini bir sunalım bakalım tepkiler nasıl olacak?' Çok güzel tepkiler aldık. Spotify'da bizim rekorumuzu kırdı bu şarkı. Ekipçe Marmaris Gökova tarafların­a gidip albümün yarısını orada yazdık. Çok güzel geçmişti. Bizim için de bir meydan okuma oldu, minörden majöre geçtiğimiz akorlar gibi farklı şeyler yaptık. Kulağa çok basit geliyor ama! Söylemeyi çok sevdiğim bir şarkı oldu."

2019 - SANA NE

"Sana Ne de albümün ikinci single'ı. Bu albüm mesaj dolu, ‘Güçlü ol, kendi yolunu çiz, seni destekleme­yenleri yanında tutma' gibi şeyler söylüyoruz. Yaşadığımı­z dönemin elalem ne der baskısını sosyal medyada da görüyoruz. ‘Süper olmam lazım, şunu giymem lazım, daha güzel olmalıyım' diye kendimizi baskılıyor­uz sürekli. Anlatırken bile yoruluyoru­m. Bazen ben de yapıyorum, gençler de her şeyi mükemmel göstermeye çalışıyor. Her an hayatımıza da birileri karışıyor, ‘Şunu yap, evlen, böyle şarkı söyle...' Yahu sen ne karışıyors­un! Ben de yaşıyorum böyle şeyleri. Buna karşı bir şarkı yazmak istedim, ortaya bu çıktı. Klibi de anlamı yansıtmak için metaforlu oldu. Umarım güzel olmuştur!"

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye