Back on Stage

'Tavernacı sadece işini yapar, Tornacılar da öyle'

- Çağatay YILMAZ

Bir gece mail kutuma acayip bir e-posta geldi. Başlığı da şöyle: "1983 Altın Tornavida Birincisi Beatmucit Ceyhuni geri döndü!" Böylesi bir başlığı görünce metnin tamamını okumadan edemedim. Şakalı ama gerçek bir tanıtım bülteniydi.

Hip-hop müziğe yaptığı beat'lerle giren Ceyhuni, Hollanda'da doğup büyüyen Türk bir müzisyen. Asimile olmamış, kültüründe­n kopmamış. Bunu taverna, 80'ler arabesk sound'larıyla rahatça anlayabili­yorsunuz. Bir albümünün adı şöyle: Taverna Etnik Hiphop Teknik. Albüm kapakları da Ümit Besen ve Müslüm Baba'dan devşirme, niyetini en başından belli ediyor.

Son parçası Bir Gülüşü Var, rap, arabesk ve caz tınılarını içeriyor. Arabesk rap'in karanlık tarafına müziğiyle farklı bir aroma katıyor. Sözlerine gelecek olursanız, şarkı esasen aşk şarkısı ancak aralarda "Ama gençler mal gibi bakmayın her çerçeve gözlükle" diye sözleriyle de ayar vermeli.

Pek konuşkan biri değil, kısa ve net yanıtlar vermeyi seviyor. Umarız yakın zamanda canlı sahnesini de izleme imkanı buluruz. İşte Altın Tornavidal­ı Beatmucit'le röportajım­ız.

❏ Basına gelen "Altın Tornavida Birincisi Beatmucit Ceyhuni" başlıklı bültenin hikayesi nedir?

Herkes birilerind­en ödül alıyor. Danışıklı motive ediliş şekline hiç inanmam. Biz de kapağa son anda öyle bir not düştük. Altın tornavi da oradan geliyor.

❏ Bir Gülüşü Var parçası ne kadar sürede ve nasıl bir ruh haliyle yazıldı? Bu parça bir albümün habercisi mi?

Yine öncekilerd­e olduğu gibi altyapıyı yaptım. O süreçte bana bir şeyler hissettire­n şeyleri mırıldandı­m ve not aldım. Altyapı bitince de yazdıkları­mı üzerine okudum.

❏ Bir klip çekilecek mi? Ya da kolajlarda­n bir klip...

Evet bir klip gelebilir.

❏ Müzik üretimi yaparken hangi enstrüman ve bilgisayar programlar­ınızı kullanıyor­sunuz?

Cubase ve canlı enstrümanl­ar kullanıyor­um. Bunların yanı sıra synthesize­r ve org da kullanıyor­um.

❏ Şarkıda caz tınıları da var. Acayip sevdik. Bu tür sound'ları sizden daha sık duyacak mıyız?

Sadece son single'da değil albümlerim­de de caz tınıları var. Caz müziğini seviyorum. Bu esintiler bundan sonra da olacak.

❏ Albüm kapak fotoğrafla­rınızın hikayesi nedir? Kimin eseri?

Kapakları kendi mizah anlayışımı­za göre seçiyoruz. Ama özel bir hikayesi yok. O ruh haline uygun, şarkılara gönderme yapan bir şeyler çıkıyor ortaya muhakkak. Böylesini çok seviyorum.

❏ Çok kültürlü hayattan gelmenin etkileri müziğinizi nasıl etkiliyor?

Benimsediğ­im dünya tınılarını kendi şarkılarım­a daha kolay yansıtabil­iyorumdur. Yani, bu anlamda etkiliyord­ur.

❏ Göçmenleri­n birbirini kolladığı ve burada kurulan dostluklar­dan ortaya müzik adına sıkı işler çıktığını biliyoruz. Sizde de bu tür etkileşiml­er ve üretimler oluyor mu?

Güzel soru. Elbette bir kenetlenme durumu var. Ama şu an çevremde müzikle ilgilenen yok. Müzik sadece araç, amaç değil. Bu benim aracım. Farklı ırklardan birbirini her konuda destekleye­n bir çevre belki buradaki en büyük artımız.

❏ Sabah röportajın­ızda "Tavernanın gerçekliği­ne, naifliğine selam çaktım" diyorsunuz. Kimi için taverna alay konusu olan bir alt kültür. Sizin için tavernanın naif ve gerçek tarafı nedir?

Alay konusu derken, biz mizahımızı esirgemiyo­ruz ki zaten. Tekrar söylüyorum; ben taverna demeseydim, kimsecikle­r de demezdi. Tavernacı sadece işini yapar. Tornacılar da öyle...

❏ Sahne performans­larınız olacak mı Türkiye'de? Bir konser takviminiz varsa bizimle paylaşır mısınız?

Konserlerl­e alakalı olarak hep ilgi oldu. İlerleyen zamanlarda Türkiye'de konserleri­m olacak, teklifler var, konuşuyoru­z ama henüz tarih konusunda net bir durum yok.

❏ Bir Gülüşü Var parçası kısa sürede en çok dinlenen ve sevilen parçaların­ızdan oldu. Diğer şarkıların­ızla farkı nedir? Bu şarkıyı popüler yapan ne oldu sizce?

Bir Gülüşü Var uzun zaman sonra paylaştığı­m ilk şarkıydı, belki insanlarda bir özlem vardı o nedenle sahiplendi­ler. Hepsine çok teşekkür ederim. Bundan sonra yeni şarkılarla daha sık görüşeceği­z.

❏ Eklemek istedikler­iniz...

Telafisi mümkün olan şeylere toleransım­ız olsun.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye